Ικανοποίηση για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην Κύπρο εκφράζουν οι ακρίτες του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

Aνοιξαν σήμερα όλα τα οδοφράγματα στην Κύπρο κατόπιν συμφωνίας Αναστασιάδη και Τατάρ. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Μέρα ικανοποίησης αποτελεί για τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας η σημερινή, λόγω της επαναλειτουργίας από τις 05:00 του Οδοφράγματος του Λιμνίτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκο Κλεάνθους.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την ικανοποίηση του που από σήμερα η διέλευση γίνεται κανονικά χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, ενώ όπως παρατήρησε, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου η επισκεψιμότητα στην περιοχή θα αυξηθεί σημαντικά.

Με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, συνέχισε, από και προς τα κατεχόμενα θα διευκολυνθούν οι απόδημοι, αλλά και οι επισκέπτες, οι οποίοι άρχισαν να επισκέπτονται την περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του Κ.Σ. Κάτω Πύργου Τηλλυρίας σημείωσε πως η διευκόλυνση των κατοίκων είναι σημαντική και ουσιαστική, αφού σε καθημερινή βάση αρκετοί εξ αυτών μεταβαίνουν στη Λευκωσία για εργασία, για φροντιστήρια αλλά και για ιατρικούς σκοπούς.

Είπε ωστόσο πως παραμένει ακόμη ένα μικρό πρόβλημα με τη διέλευση του πρωινού λεωφορείου, το οποίο μεταφέρει εργάτες στη Λευκωσία, εξαιτίας του ότι το οδόφραγμα στο Λιμνίτη ανοίγει στις 05:00 και επί τούτου, σημείωσε, βρίσκονται σε διαβούλευση για την επίλυση του. Ο κ. Κλεάνθους συμπλήρωσε πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν περιοριστικά μέτρα από τις 23:00 μέχρι τις 05:00.

Ερωτηθείς ποιοι είναι οι πρώτοι που διήλθαν από το οδόφραγμα του Λιμνίτη στις σήμερα το πρωί ο κοινοτάρχης απήντησε πως είναι οι εργαζόμενοι που μεταβαίνουν για τις δουλειές τους στην Λευκωσία.

Όσο για τους Τουρκοκυπρίους, που διέρχονται από το οδόφραγμα ο κ. Κλεάνθους, ανέφερε πως πρόκειται για Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν την περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Πάφου, καθώς και τουρκοκυπριακά χωριά όπου διαμένουν φίλοι και συγγενείς τους.

«Ηταν αποκομμένοι για αρκετούς μήνες»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Διάνοιξης των Οδοφραγμάτων Πύργου, Λιμνίτη, Κοκκίνων Ανδρέας Καρός σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε πως οι κάτοικοι είναι πολύ ικανοποιημένοι με την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, αφού τα οδοφράγματα επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα, μετά από την υπολειτουργία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Καρός χαρακτήρισε σημαντικό το άνοιγμα των οδοφραγμάτων μετά από τη μεγάλη ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλος ο κόσμος, είπε χαρακτηριστικά, περίμενε με αγωνία να περάσει, αφού οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής Τηλλυρίας ήταν αποκομμένοι για αρκετούς μήνες.

Ενδεικτικά ανέφερε πως ο ίδιος έπρεπε να μεταβαίνει καθημερινά για δύο μήνες στη Λευκωσία στο ΓΝ Λευκωσίας για οικογενειακό πρόβλημα υγείας.

Ήταν, συνέχισε, πάρα πολύ δύσκολο να κάνει τη διαδρομή για τρεις ώρες και μέσω των βουνών και ακολούθως να επιστρέψει πίσω μη γνωρίζοντας, όπως είπε, αν τελικά θα έφτανε και στον προορισμό του.

Μην ξεχνάτε, είπε, πως ήταν ο χειμώνας, κακοκαιρία, που έπεφταν πέτρες σε ένα δασικό δρόμο, καθιστώντας πολύ δύσκολη τη διακίνηση.

Τώρα η διαδρομή προς τη Λευκωσία, εξήγησε, έχει συντομεύσει με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στη 1,5 ώρα αντί για 3 ώρες που χρειάζονταν προηγουμένως.

Ο κ. Καρός ανέφερε πως η επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων άρχισε έπειτα από τη σχετική συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καρός ανέφερε πως μια ακριτική περιοχή, η οποία είναι απομονωμένη από τις υπόλοιπες πόλεις αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και μεγάλη ταλαιπωρία για αυτό, σημείωσε πρέπει να γίνει κάτι οριστικό.

Τη στιγμή που το Κράτος εξαγγέλλει έργα για τις ορεινές περιοχές, συμπλήρωσε, όπως από τον Αστρομερίτη στην Ευρύχου τετραπλής κατεύθυνσης δρόμο πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και για την περιοχή τους τον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας.

Εξάλλου, ο Χριστάκης Διογένους, κάτοικος του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως το σημερινό άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι σαν να έχεις παιδί στο στρατό και να αποστρατεύεται, να απελευθερώνεται για να μπορεί να σπουδάσει τη σπουδή της αρεσκείας του. Είναι, είπε, σαν να πετυχαίνει το παιδί σου στις εξετάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο κ. Διογένους, είπε, πως κλήθηκαν λόγω του κλεισίματος των οδοφραγμάτων να αντιμετωπίσουν μεγάλη ταλαιπωρία, αφού είχαν δρομολόγια για τη Λάρνακα, αλλά και παιδί που μεταβαίνει για λογοθεραπεία στη Λευκωσία.

Σημειώνεται όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα γίνεται με την προσκόμιση αρνητικού πιστοποιητικού ύστερα από εξέταση PCR ή rapid τεστ αντιγόνου, το οποίο πρέπει να είναι σε έντυπη μορφή και σε γλώσσα κατανοητή στην άλλη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των Αγγλικών, όσον αφορά το όνομα του διερχόμενου προσώπου, μαζί με αριθμό ταυτότητα ή διαβατηρίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΚΥΠΕ, Κική Περικλέους
Πάφος, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Με τη συνδρομή των ΗΠΑ: Η Κύπρος γίνεται κέντρο εκπαίδευσης για χώρες της Ε.Ε. και της Μέσης Ανατολής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: