Ικανοποίηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

FILE PHOTO: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μαζί του οι γερουσιαστές Τζέιμς Ριτς, Μάρκο Ρούμπιο και Τζιν Σαχίν, στο Καπιτώλιο. EPA, SHAWN THEW




Την ικανοποίηση τους για τη κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον εκφράζουν οι ελληνικές και εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν στη κοινή τους ανακοίνωση, η αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ικανοτήτων της Ελλάδας θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση μιας ταραχώδους περιοχής αλλά και στη προάσπιση των συμφερόντων της Δύσης.

Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» κατατέθηκε την Τετάρτη από τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, σημείωσε ότι «καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ οραματιζόταν μια αμερικανική στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο η οποία θα βασίζεται σε εταιρικές σχέσεις με χώρες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά”.

“Στην πράξη με τον νόμο East-Med Act, οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο βοήθησαν να φέρουν αυτό το όραμα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε μια αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας – που ήταν στην ίδια πλευρά κάθε μεγάλης σύγκρουσης τους τελευταίους δύο αιώνες – η οποία θα είναι σε θέση να διαφυλάξει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, υπογράμμισε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια στρατηγικά και οικονομικά, ζωτική περιοχή για τις ΗΠΑ και φυσικά για το Ισραήλ”.

“Η τριμερής σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δημιούργησε μια ισχυρή βάση για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση μιας κατά τα άλλα ταραχώδους περιοχής. Το νέο νομοσχέδιο θα χτίσει πάνω στον προηγούμενο νόμο για την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων της Ελλάδας και των δεσμών της με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλους συμμάχους», τόνισε ο κ. Χάρις.

Και τα “τουρκικά” F-35 για την ΠΑ στο νέο νομοσχέδιο αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας: Kατατέθηκε στη Γερουσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: