Οι ζωντανές νυχτερίδες της Γιουχάν: Βίντεο-σοκ πυροδοτεί νέα σενάρια για την προέλευση της πανδημίας [video]

File Photo Επιστήμονας “παίζει” με μία από τις εκαταντάδες νυχτερίδες που παρουσιάζονται στο βίντεο Screenshot via YouTube video Sky News Australia
Ένα βίντεο που φέρεται να τραβήχτηκε μέσα σε εργαστήριο της Γουχάν, δείχνει ζωντανές νυχτερίδες να φυλάσσονται σε κλουβιά, κάτι που έχει πυροδοτήσει νέα σενάρια σχετικά με την προέλευση της πανδημίας του κορωναϊού.

Το βίντεο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν είναι σαφές πού ακριβώς τραβήχτηκε το βίντεο, καθώς υπάρχουν πολλά ερευνητικά εργαστήρια στην Ουχάν, τουλάχιστον ένα από τα οποία – το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών – διατηρούσε ζωντανά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων.

Τα πλάνα εντόπισε μια ομάδα που αυτοαποκαλείται ως «οι υπόγειοι ερευνητές», και η οποία δήλωσε πως στοχεύει στην αποκάλυψη της προέλευσης της Covid-19.

Αναφέρεται ότι το βίντεο τράβηξε η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και δημιουργήθηκε με την ευκαιρία του ανοίγματος του εργαστηρίου επιπέδου 4 της Γουχάν τον Μάιο του 2017.

Η ομάδα ονομάζεται DRASTIC (δηλαδή: Decentralized Radical Autonomous Search Team Investigating COVID-19 – Αποκεντρωμένη Ριζοσπαστική Αυτόνομη Ομάδα που ερευνά την Covid) συγκέντρωσαν μια λεπτομερή σειρά εγγράφων, εικόνων και εργαστηριακών δεδομένων που φέρονται να προέρχονται από το εργαστήριο της Γουχάν.

Η έκθεση 144 σελίδων, με τίτλο «Εργαστήρια στη Γουχάν, έρευνα για τις νυχτερίδες και τη βιο-ασφάλεια», δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο Research Gate.

Αποσπάσματα από πλάνα που περιείχε η έκθεση, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Sky News στην Αυστραλία το βράδυ της Κυριακής και χαρακτηρίστηκαν ως «παγκόσμια αποκλειστικότητα». Αργότερα ανέβηκαν στο YouTube με τίτλο: «Πλάνα αποδεικνύουν ότι φυλάσσονταν νυχτερίδες σε εργαστήριο της Γουχάν».

Ειδικότερα, δείχνουν νυχτερίδες μέσα σε ένα κλουβί καθώς και έναν ερευνητή να ταΐζει μια νυχτερίδα με ένα ζωντανό σκουλήκι. Επιπλέον, μια φωτογραφία δείχνει μια ομάδα ερευνητών να «αιχμαλωτίζει νυχτερίδες», ενώ μια άλλη δείχνει μια νυχτερίδα να κρέμεται από το καπέλο μιας γυναίκας.

Με πληροφορίες από Newsweek, Sky News Australia μέσω kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Το επίμονο κυνήγι των πειρατών του Διαδικτύου: Η δικαστική περιπέτεια του gamato.info και οι κλώνοι του


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: