Η Βικτόρια Νούναλντ στις Βρυξέλλες για επαφές: Ε.Ε. και ΗΠΑ ενωμένες στην προσέγγιση προς τη Ρωσία

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky (Α) στο Κίεβο. EPA, PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT




Συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τις Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ είχε ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Στέφανο Σανίνο στις Βρυξέλλες, μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη.

«Η ΕΕ τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου και της δέσμευσης και αυτό επεκτείνεται φυσικά στις επαφές μεταξύ του στενού διατλαντικού εταίρου μας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογραμμίζει η Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ναμπίλα Μασράλι .

Η κ. Μασράλι επισημαίνει ότι «η συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν στη Γενεύη ήταν μια ευκαιρία για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες – όπως έγινε σαφές τις τελευταίες ημέρες, στη Σύνοδο Κορυφής της G7 και στη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ την Τρίτη – παραμένουν ενωμένες στην αρχική τους προσέγγιση έναντι της Ρωσίας και είναι έτοιμες να ανταποκριθούν αποφασιστικά στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο της αρνητικής συμπεριφοράς και των επιβλαβών δραστηριοτήτων της», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Παράλληλα σημειώνει ότι «η διατλαντική ενότητα είναι κρίσιμη για τη μεγιστοποίηση της πίεσης στη Ρωσία και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που θέτει. Χαρήκαμε που μπορέσαμε να συντονίσουμε και να συζητήσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία μαζί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν την Τρίτη και ήδη χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Στέφανο Σανίνο και της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για να συζητηθεί η συνέχεια της Συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, ιδίως για την αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής, όπως η Ρωσία».

« Στη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για μια νέα Κοινή Διατλαντική Ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τη διερεύνηση και την έναρξη πολλαπλών κοινών δράσεων, καθώς και τη δημιουργία νέων ομάδων εργασίας και διαλόγου υψηλού επιπέδου για θέματα κοινών συμφερόντων για τις ΕΕ και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός αποκλειστικού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΠΑ για τη Ρωσία», καταλήγει η Ναμπίλα Μασράλι.

Πληροφορίες από ΑΠΕ:
της ανταποκρίτριάς Ειρήνης Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Belgium

Συμφωνεί για το Αφγανιστάν ο κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν: Αλλά διαφωνούν για τους ρωσικούς S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: