Η ψήφος στην κυπριακή ακροδεξιά ήταν συνειδητή επιλογή: Ας σταματήσουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες…

Οι υποψήφιοι του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ). Πήρ ε την τέταρτη θέση στις κυπριακές εκλογές. Φωτογραφία via ΚΥΠΕ




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Συνήθως μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση αποκωδικοποιούνται τα μηνύματα, που υποτίθεται πως ήθελαν να στείλουν οι Κύπριοι ψηφοφόροι με τις επιλογές τους στις κάλπες.

Τις επόμενες μέρες θα χυθεί πολύ μελάνι και θα γίνουν έντονες συζητήσεις για την τέταρτη θέση που εξασφάλισε το ΕΛΑΜ στις βουλευτικές εκλογές, διπλασιάζοντας μάλιστα τις βουλευτικές του έδρες.

Η ενίσχυση της ακροδεξιάς δεν είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί μόνο την Κύπρο. Σε ολόκληρο τον κόσμο βλέπουμε πως τα ακραία και λαϊκίστικα κόμματα κερδίζουν συνεχώς περισσότερο έδαφος.

  • Αποτέλεσμα είναι ότι ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο, σήμερα συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς και αναδεικνύονται σε ρυθμιστικούς παράγοντες της πολιτικής.

Αυτή η μετατόπιση δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη και καθοριστικό παράγοντα για να συμβεί αυτό έπαιξαν τρεις σημαντικοί λόγοι. Ο πρώτος είναι ότι τα περισσότερα ακροδεξιά κόμματα φρόντισαν να λειάνουν τον πολιτικό τους λόγο και να κρατήσουν αποστάσεις από σκληρές ακραίες θέσεις.

Για παράδειγμα το αντισημιτικό, ρατσιστικό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν σε τίποτα δεν θυμίζει τον Εθνικό Συναγερμό της κόρης του Μαρίν, που σήμερα έχει στις τάξεις του αρκετούς Εβραίους.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα καθιερωμένα κόμματα υιοθέτησαν σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα της ακροδεξιάς. Μετανάστευση, αντι-ισλαμικός λόγος, πόλεμος με τις ελίτ είναι πλέον ζητήματα που προωθούν και τα δεξιά κόμματα. Ο τρίτος λόγος είναι ότι τα καθιερωμένα κόμματα αδυνατούν να ελέγξουν τα γεγονότα, με αποτέλεσμα κάθε φορά που προκύπτει μια κρίση, και τα τελευταία χρόνια περνούμε από τη μια κρίση στην άλλη, οι ψηφοφόροι να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ψάχνοντας σανίδα σωτηρίας.

Την ίδια στιγμή, όμως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Λίγοι είναι οι ψηφοφόροι που στρέφονται σε ένα ακροδεξιό κόμμα επειδή έχουν πειστεί από το πρόγραμμά του ή γιατί πιστεύουν πως όντως αποτελεί λύση για τα προβλήματά τους.

  • Οι περισσότεροι το κάνουν απολύτως συνειδητά. Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι ενστερνίζονται και συμφωνούν με τις ιδέες τους και άρα δεν έχουν και πρόβλημα στο να τα ψηφίσουν.

Η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς σημαίνει και αύξηση της αποδοχής της. Επομένως, ας σταματήσουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες για όσους ψηφίζουν ακροδεξιά κόμματα. Ούτε παραπλανήθηκαν, ούτε διαμαρτύρονται, ούτε έχουν έλλειψη επιλογών. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή που συμβαδίζει με τις απόψεις τους και τις πεποιθήσεις τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Το ακροδεξιό ΕΛΑΜ θέλει να αναρριχηθεί πιο ψηλά και κάποιοι έχουν ευθύνες: Ε, όχι και αντισυστημικό κόμμα η ΔΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: