Η πρώτη επιχειρησιακή πτήση του ισραηλινού HERON με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας: Ο νέος από μηχανής Θεός που βλέπει τα πάντα

Το HERON που έχει επιλέξει η Ελλάδα διαθέτει ειδικό ραντάρ και ανιχνευτή για την παράκτια επιτήρηση κι αυτό βοηθά ιδιαίτερα στην προσπάθεια που γίνεται από τις Ελληνικές αρχές κατά της παράνομης μετανάστευσης. Πηγή εικόνας: Επίσημος ιστότοπος της κατασκευάστριας εταιρείας




Ρεπορτάζ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η πρώτη επιχειρησιακή πτήση του νέας τεχνολογίας Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους HERON, που «φόρεσε» τα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ήρθε την 18η Ιουνίου ημέρα επετείου, μνήμης αλλά και τιμής για τον πρώτο Έλληνα αεροπόρο που θυσιάστηκε στα νερά του Αρχιπελάγους, τον Υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά.

Το Ισραηλινό HERON, σύμφωνα με πληροφορίες απογειώθηκε από την «φωλιά» του, την 135 Σμηναρχία Μάχης και πέταξε σε όλο το εύρος του FIRΑθηνών.

Μάλιστα το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, παρέμεινε αρκετές ώρες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, νότια της Ρόδου κι από εκεί έστελνε την realtime εικόνα του στο κέντρο επιχειρήσεων.

Το HERONταξίδεψε τόσο σε χαμηλό, όσο και σε μεγάλο ύψος χρησιμοποιώντας διάφορους αεροδιαδρόμους, αναλόγως την γεωγραφική περιοχή που βρέθηκε.

Από τις αρχές Ιουνίου, το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος μεταφέρθηκε στην 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο κι αμέσως άρχισε τις πτήσεις, αρχικά εξοικείωσης των στελεχών που το χειρίζονται από το έδαφος κι από τους ειδικούς κλωβούς που βρίσκονται κι αυτοί στο νησί. Εκεί αυτά τα στελέχη έδωσαν τις τελικές εξετάσεις στους Ισραηλινούς εκπαιδευτές.

Η πρώτη επιχειρησιακή πτήση του νέου UAV την 18η Ιουνίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε αποκλειστικά και μόνο από τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία απέκτησαν την απαραίτητη τεχνογνωσία ύστερα από ταχύρρυθμα μαθήματα που έγιναν στο Τελ Αβίβ.

Άρα απ’ εδώ και στο εξής καθημερινά τα δυο Μη Επανδρωμένα που έχουν φτάσει μισθωμένα στην Ελλάδα, αφήνονται στα χέρια των ανθρώπων της Πολεμικής Αεροπορίας να επιχειρούν και να βλέπουν ότι είναι απαραίτητο για την επιτήρηση και την ασφάλεια της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.

XERON-6: Το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος HERON που επιχειρούσε από το Τυμπάκι της Κρήτης επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος.
Πηγή: Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος

Ο νέος από μηχανής Θεός…

Η μίσθωση για τα τρία χρόνια, επισημαίνουν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, μεταφράζονται σε ώρες πτήσεων που μπορεί ν’ αγγίξουν ακόμη και τις 1800 ώρες, αλλά πιο πιθανό όπως υπολογίζεται, είναι να φτάσουν περίπου τις 1500.

Η χώρα μας δια μέσου της Frontexήδη είχε εικόνα των δυνατοτήτων των UAVHERONτου Ισραήλ, καθώς πριν λίγα χρόνια το Μη Επανδρωμένο απογειώνονταν από το Τυμπάκι της Κρήτης επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος.

Η επιχειρησιακή του ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, διευρύνει τις αποστολές που μπορεί να λάβει τόσο για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια αλλά και για θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελλάδα έχει επιλέξει παρόμοιο τύπο Μη Επανδρωμένου με κείνο που χρησιμοποιεί και η Σιγκαπούρη, ενώ προσάρμοσε ναυτικό ραντάρ ως παράκτιο κράτος.

Το HERON έχει maritime patrol radar (MPR), electronic support measures (ESM), electronic and communications intelligence (ELINT / COMINT), synthetic aperture radar (SAR).

Θεωρείται το κατάλληλο για επιτήρηση θαλασσίων συνόρων, τασσόμενο κι αυτό κατά των σχεδίων που επεξεργάζεται η γείτονα ή οι σύγχρονοι δουλέμποροι. Μέχρι σήμερα και μετά το ξέσπασμα της ασύμμετρης απειλής όπως εξελίχθηκε από την Τουρκική πλευρά, την επιτήρηση για τις προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές, είχαν αναλάβει τα πεπαλαιωμένα Χίουι της Αεροπορίας Στρατού με τριπλάσιο κόστος πτήσης, καθώς κι άλλα πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το HERON έχει αντίστοιχες επιχειρησιακές ικανότητες και χαρακτηριστικά με το Τουρκικό ΑΝΚΑ με κύρια σημαντική διαφορά τη δυνατότητα παραμονής σε πτήση για 24-48 ώρες στα 30000 πόδια και την αυξημένη επιχειρησιακή εμβέλεια στα 200Ναυτικά Μίλια.

Με το νέο UAVστο Αρχιπέλαγος και μέχρι το όριο του FIRΑθηνών που φτάνει πολύ πιο νότια από την Κρήτη και σχεδόν έως την Κύπρο, η Αθήνα έχει αποκτήσει τον «μεγάλο αδερφό», ελέγχοντας πολύ μεγάλης έκταση θαλάσσια περιοχή που είναι ο τομέας ευθύνης. Αισθητήρες οι οποίοι σαρώνουν σε μεγάλο εύρος το θαλάσσιο περιβάλλον, κάμερες υψηλής ευκρίνειας, υπέρυθρες αλλά και στοχοποίηση ύποπτου πλοίου, είναι ορισμένες από τις πολύτιμες δυνατότητες για την εξωτερική και όχι μόνο ασφάλεια.

Το πόσο σημαντική είναι η χρήση των UAV’sη Πολεμική Αεροπορία και το Επιτελείο την γνωρίζουν πολλά χρόνια, γεγονός που είχε οδηγήσει την ηγεσία σε προτάσεις ένταξης Μη Επανδρωμένων στην φαρέτρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η δημοσιονομική δυσπραγία της κρίσιμης δεκαετίας, πολλά τα άφησε πίσω με αποτέλεσμα ο εκσυγχρονισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και να έχει καθυστερήσει και να μην μπορεί στη συνέχεια να καλπάσει διότι η χώρα μόλις έχει βγει σ’ ένα οικονομικό ξέφωτο. Παράλληλα η πανδημία που χτύπησε και την Ελλάδα αναπροσαρμόζει πολλά δεδομένα στον οικονομικό τομέα και την διαχείριση των πόρων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα που θέλουν όλοι οι Επιτελείς, να ξημερώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Εναέριο «Μολών Λαβέ» από Α’ ΓΕΕΘΑ και ΑΤΑ: Πάνω από το μνημείο του υποσμηναγού Σιαλμά [video, photo gallery]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: