Η κοιμώμενη επί μακρού αντιπολίτευση: Με τα δεδομένα μπορεί -φευ- ο κ. Αναστασιάδης να φλερτάρει και με τρίτη θητεία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προβαίνει σε δηλώσεις, στη Λευκωσία 11 Ιουνίου 2021. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής, αποτέλεσε τη δεύτερη ήττα της αντιπολίτευσης μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, καθιστώντας πιο θολό το τοπίο ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2023.

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής επιβεβαίωσε πως η αντιπολίτευση εξακολουθεί να είναι… κοιμώμενη και κάποιοι εκ των ηγετών της παραμένουν γαντζωμένοι στις προσωπικές τους ατζέντες.

Προσωπικές ατζέντες, οι οποίες προφανώς και απομακρύνουν την προοπτική συνεργασίας και «σκοτώνουν», αυτό που έλεγαν ως αφήγημα, την «αλλαγή». ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, κατά την προεκλογική περίοδο έδωσαν την εντύπωση πως θα πορευθούν μαζί και μετά τις εκλογές, με φόντο τις προεδρικές του 2023.

  • Αυτή η εντύπωση «χάλασε» την περασμένη Πέμπτη, όταν φάνηκε πως δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν. Ή, ενδεχομένως και δεν προσπάθησαν. Σε ένα διαδικαστικό ζήτημα αλλά και θέμα ουσίας, που είναι η Προεδρία της Βουλής δεν συντονίστηκαν.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι ολοκληρωμένο σχεδιασμό είχε μόνο ο ΔΗΣΥ, που εξασφάλισε τη στήριξη μιας ιδιότυπης συμπολίτευσης (τούτο θα φανεί στον επικείμενο ανασχηματισμό).

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξασφάλισε εκ των προτέρων προφανώς στήριξη από το ακροδεξιό ΕΛΑΜ και την… εξουσιομάνα ΔΗΠΑ. Ο ΔΗΣΥ κατάφερε να κερδίσει και την παρτίδα αυτή, αφήνοντας την αντιπολίτευση να περιμένει τον τρίτο γύρο της εκλογής, που δεν θα γίνει ποτέ.

Όλα κρίθηκαν, ως γνωστό, στο δεύτερο γύρο, όταν η αντιπολίτευση δεν πήρε χαμπάρι τι θα γινόταν κι όταν ακόμη αποσύρθηκε η υποψηφιότητα του ΕΛΑΜ. Το κυβερνών κόμμα πιστώνεται πως μοιράζει παιχνίδι και πετυχαίνει.

Στην πολιτική όλα κρίνονται εκ  του αποτελέσματος. Κι αυτή είναι η εικόνα. Στην Πινδάρου, όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως ισχύει και η λαϊκή ρήση πως «βρίσκουν και κάνουν». Ή παίζουν μόνοι τους.

Η φαεινή ιδέα του Μάριου Καρογιάν για εξ ημισείας θητεία από τα δυο μεγάλα κόμματα, δεν «περπάτησε» για τους γνωστούς λόγους. Στη συνέχεια η ΔΗΠΑ ψήφισε την Αννίτα Δημητρίου για την Προεδρία. Δεν ψήφισε, για παράδειγμα, Αντρο Κυπριανού, όπως θα έπραττε σε περίπτωση που θα ίσχυε η πρόταση.

Με βάση αυτό, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η φόρμουλα αυτή έγινε για αποπροσανατολισμό. Κι εάν αυτό ισχύει, πέτυχε -τελικώς- τον στόχο.

Την ίδια ώρα, από αυτή την ιστορία –που όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν το θεωρούσαν πάρε-δώσε!- απουσίαζε το ΔΗΚΟ. Δεν ήταν στην εξίσωση και το πώς και γιατί θα πρέπει να εξηγηθεί. Το ΑΚΕΛ επένδυσε στην πρόταση Καρογιάν, την οποία αποδέχθηκε. Όταν την αποδέχονταν πόσο σίγουροι ήταν ότι την εννοούσε η ΔΗΠΑ;

Θα πρέπει να αναφερθεί πως η ειλικρίνεια της πρότασης αμφισβητήθηκε στα όργανα του ΑΚΕΛ, αλλά προφανώς ίσχυσαν άλλες απόψεις, των πιο «ευκολόπιστων». Και γιατί δεν μίλησε το ΑΚΕΛ για την πρόταση αυτή με το ΔΗΚΟ;

Δεν ήταν προϋπόθεση αποδοχής για το ΑΚΕΛ να ήταν και το ΔΗΚΟ στην εξίσωση. Και προφανώς δεν φταίει η ΕΔΕΚ, που δεν συναίνεσε στην πρόταση. Απλά στο ΑΚΕΛ δεν άντεχε να πορευθεί μόνο με ΔΗΣΥ, Οικολόγους και ΔΗΠΑ και αναζητούσε άλλοθι, που δεν το εξασφάλισε.

  • Είναι σαφές πως τα μηνύματα από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν τα έχουν εισπράξει. Κανένας τους δεν το αξιολόγησε. Τα μικροπολιτικά παιχνίδια συνεχίζονται.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο σε μια περίοδο κατά την οποία κατηγορείται για πολλά και διάφορα, φαίνεται πως μπορεί και επιβιώνει με το παραπάνω. Η κυβέρνηση έχει φθάσει στον πάτο, αλλά η αντιπολίτευση δεν το αξιοποίησε. Ο ΔΗΣΥ έχασε 3%, παρέμεινε πρώτο κόμμα και παρουσιάζεται νικητής. Δεν κέρδισε, αλλά έχασε η αντιπολίτευση.

Είναι προφανές πως με αυτή την αντιπολίτευση, μπορεί -φευ- ο Νίκος Αναστασιάδης να φλερτάρει και με τρίτη θητεία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Πώς συνάδει αυτό που έλεγε  ο ΔΗΣΥ, πως θα επιμένει μέχρι τέλους στην Αννίτα, ενώ συμφώνησε με την πρόταση της ΔΗΠΑ; Ποιο ισχύει από τα δύο;  Ή ήταν μέσα στο παιχνίδι τακτικής για να επιτευχθεί ο στόχος; Και ο στόχος έχει επιτευχθεί για την Πινδάρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι πως η Αννίτα Δημητρίου έχει εκλεγεί επειδή είναι γυναίκα. Η ίδια το απέρριψε στην πρώτη της ομιλία μετά την εκλογή της. Να το συνειδητοποιήσουν και όσοι το αναφέρουν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

“Tea time” στους κήπους του ελληνικού γυμνασίου από τους Αττίλες: Ο νέος βιασμός της Αμμοχώστου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: