Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τα F-35 αν πραγματικά τα θέλει και αν υπάρχουν λεφτά: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο OPEN

FILE PHOTO: Τέσσερα F-35 της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στη διάρκεια εκπαίδευσης. Φωτογραφία via Twitter, Israel Air Force, @IAFsite




Το σχέδιο νόμου που εισήγαγαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, εφόσον υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια της Γερουσίας, θα δώσει ισχυρή ώθηση στη στρατηγική σχέση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν σκέφτεται σοβαρά να επανέλθει στο δυτικό μαντρί, θέτοντας βεβαίως τους δικούς του όρους.

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη. Σημείωσε και τα εξής:

Να θυμίσουμε ότι όλα όσα συμβαίνουν ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, εντάσσονται στη νέα στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Αμερικής. Και αυτό επειδή η Ουάσιγκτον θα έχει και υποχρεώσεις έναντι της Αθήνας.

Προκάλεσε εντύπωση η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου από τα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, καθώς αυτό δείχνει την επιθυμία και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να υποστηρίξουν μία σχέση, της Ελλάδας και της Αμερική, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και στην Άγκυρα.

Διότι το τόξο Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της διάσκεψης τρεις συν ένας, είναι από μόνο του απόλυτα στρατηγικό και θα μπορούσε να ασκήσει έλεγχο στη Μεσόγειο. Εάν, βεβαίως, οι Αμερικανοί το επιθυμούσαν.

Εδώ το βίντεο της ανταπόκρισης του αρθρογράφου της Hellas Journal:

Με τον προηγούμενο νόμο, το East Med Act, και τούτο το σχέδιο νόμου, δημιουργείται μία εναλλακτική προς την όποια χρησιμότητα της Τουρκίας, η οποία τούτη τη στιγμή είναι μία αντιδυτική χώρα.

Όμως, για να μην ξεχνάμε κάποια πράγματα, και η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, και η σημερινή του Τζο Μπάιντεν, δεν επιθυμούν να χαθεί για τη Δύση η Τουρκία. Και θα προσπαθήσουν να γίνουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί με στόχο την επαναφορά της κατοχικής δύναμης στο δυτικό στρατόπεδο.

Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η διαφωνία για τους S-400 φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεπεραστεί, καθώς ο Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος στην εικόνα του στο εξωτερικό, και η Ουάσιγκτον έχει το πρόβλημα του Κογκρέσου, στο οποίο διακρίνουμε δια γυμνού οφθαλμού ισχυρές αντιτουρκικές τάσεις.

Επίσης πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα της Λιβύης, της Συρίας και είναι και η σύγκρουση για το Νακόρνο Καραμπάχ. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει σοβαρό θέμα με τις τουρκικές παράνομες δράσεις εκεί. Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία απειλεί χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο. Είναι θέματα που τέθηκαν από τον κ. Μπάιντεν στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Ερντογάν.

Καταλήγοντας να σημειώσουμε ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ πιστεύει ότι εάν εγκριθεί το σχέδιο νόμου για την άμυνα της Ελλάδας και τη κοινοβουλευτική εταιρική σχέση των ΗΠΑ και της χώρας μας, θα εκσυγχρονιστούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και εάν η Αθήνα το επιθυμεί, εύκολα πια θα αγοράσει και τα μαχητικά F-35, αν υπάρχουν τα χρήματα.

Μενέντεζ-Ρούμπιο ισχυροποιούν τη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ: Τι μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο OPEN; Πρόβλημα το Αφγανιστάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: