Η Αίγυπτος ενημερώνει Αθήνα και Λευκωσία για τις επαφές της με την Άγκυρα: Είναι έτοιμη να έχει σχέσεις με το Κάιρο;

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο. Φωτογραφία ωia Twitter, @CyprusMFA




Τη θέση της Αιγύπτου για την ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας τόνισε ότι «η Αίγυπτος εργάζεται για να διερευνήσει το αν η Άγκυρα είναι έτοιμη να έχει σχέσεις με το Κάιρο σε σωστή βάση και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Ο Αιγύπτιος Υπουργός επεσήμανε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, το Κάιρο αξιολογεί επί του παρόντος την πολιτική που ασκεί η Τουρκία, δεδομένου ότι η Αίγυπτος πρότεινε ορισμένα θέματα που η Τουρκία θα έπρεπε να λάβει υπόψη για την άρση όλων των εμποδίων που δυσχεραίνουν την οικοδόμηση αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ τους.

«Είναι αναγκαίο η Άγκυρα να απέχει από οτιδήποτε αποσταθεροποιεί την ασφάλεια της Αιγύπτου. Αυτό είναι ένα ιερό ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, όπως καταγράφει στο ρεπορτάζ της και η εφημερίδα «Αλ Αχράμ».

Τόνισε, επίσης, ότι «η Αίγυπτος εργάζεται πάντα για να οικοδομεί σε σωστή βάση στενές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της».

Τέλος, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Αίγυπτος ενημερώνει συνεχώς την Κύπρο και την Ελλάδα «για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Πληροφορίες από:
ΚΥΠΕ – Νίκος Κάτσικας
Αίγυπτος/ΚΑΙΡΟ

Ανεβάζει τους τόνους ο Χριστοδουλίδης: “Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και το απαράδεκτο στάτους κβο”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: