Οι Αμερικανοί άδειασαν τα νέα τουρκικά fake news για τους S-400: Σας προτρέπουμε να εγκαταλείψετε το ρωσικό σύστημα

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price στην αίθουσα ενημέρωσης. State Department Photo by Freddie Everett




Κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος τα νέα fake news της Τουρκίας, που διαδόθηκαν ευρύτατα στα διεθνή και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν άλλαξε τη θέση της αναφορικά με το σύστημα S-400 που απέκτησε η Τουρκία από τη Ρωσία παραβιάζοντας τους αμερικανικούς νόμους.

Η αμερικανική απάντηση ήταν άμεση και δόθηκε στην ιστοσελίδα μας, τη Hellas Journal. Με αυτή τονίζεται ότι η αμερικανική θέση όχι μόνο ΔΕΝ έχει αλλάξει, αλλά απαιτείται από την Τουρκία να απαλλαγεί από τους S-400.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η Αμερική απαίτησε γραπτή δέσμευση από την Τουρκία ότι δεν θα ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα ποτέ και ότι στελέχη του Πενταγώνου θα ελέγχουν τους S-400. Υπό τον όρο βεβαια να παραμείνει το ρωσικό σύστημα στην Τουρκία.

Αν συμβούν τα παραπάνω, σημείωσαν τα τουρκικά fake news, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο την ακύρωση των κυρώσεων που επέβαλε η προηγούμενη του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει», τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Hellas Journal.

Στη γραπτή ανακοίνωση τονίζονται και τα εξής:

«Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις δεσμεύσεις της για το ΝΑΤΟ, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβλήθηκε γραπτώς η παρακάτω ερώτηση:

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άλλαξε τη θέση της σχετικά με το ρωσικό σύστημα S-400.

Τα Τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε γραπτή διαβεβαίωση από την Τουρκία ότι δεν θα ενεργοποιήσει το S-400.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να υποβάλει το έγγραφο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Αλλάξατε τη γνωστή θέση σας για τους S-400;

Η απάντηση, όπως αναφέρουμε παραπάνω ήταν και πάλι αρνητική.

Η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει «εκατοντάδες κυρώσεις» σε βάρος της Τεχεράνης: Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: