H επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εμφανίζονται πλέον βέβαιοι για τη νίκη τους

File Photo Κυβερνητικές δυνάμεις διενεργούν ελέγχους στο Αφγανιστάν EPA/M. SADIQ μέσω ΚΥΠΕ




Για εκείνους είναι θέμα χρόνου. Οι Ταλιμπάν, που χαίρονται ότι “κέρδισαν” τους Αμερικανούς προετοιμάζουν το πεδίο για να ανακτήσουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν και να αποκαταστήσουν το καθεστώς τους.

“Αυτοί οι αλαζόνες οι Αμερικάνοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να εξαλείψουν τους Ταλιμπάν”, δηλώνει ειρωνικά ο μουλάς Μίσμπαχ, διοικητής των ανταρτών στην επαρχία Γκάζνι, στο κεντρικό Αφγανιστάν, που έχει καταστραφεί από τις συγκρούσεις.

“Όμως οι Ταλιμπάν νίκησαν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Και, αν το θέλει ο Αλλάχ, ένα ισλαμικό καθεστώς θα αποκατασταθεί στο Αφγανιστάν, όταν οι Αμερικανοί φύγουν”, προσθέτει.

Οι συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της Καμπούλ, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στο Κατάρ έχουν περιέλθει σε αδιεάξοδο. Στο μεταξύ οι αντάρτες εκμεταλλεύονται την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων για να κερδίσουν έδαφος.

Από τις αρχές Μαΐου, όταν ξεκίνησε η νέα φάση των επιχειρήσεών τους, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τουλάχιστον 30 περιφέρειες από τις συνολικά 400.

Η αεροπορική στήριξη που πρόσφεραν οι αμερικανικές δυνάμεις στον αφγανικό στρατό είναι πλέον σπάνια, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ανεφοδιάσει πολλές προκεχωρημένες θέσεις του που είναι περικυκλωμένες από τους Ταλιμπάν. Συνέπεια αυτού πολλά στρατεύματα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, κυρίως στην ύπαιθρο.

Οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους δύο περιφέρειες στη Γκάζνι, μια επαρχία κλειδί που βρίσκεται μεταξύ δύο σημαντικών οδικών αρτηριών που ενώνουν την Καμπούλ με την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Πλέον οι αντάρτες έχουν παρουσία σχεδόν σε όλες τις επαρχίες και περικυκλώνουν πολλές μεγάλες πόλεις.

Μια ανησυχητική στρατηγική, την οποία είχαν ακολουθήσει και τη δεκαετία του 1990, χάρη στην οποία κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό του σχεδόν το σύνολο του Αφγανιστάν και να εγκαθιδρύσουν το καθεστώς τους.

“Η κυβέρνηση δεν θα αντέξει”

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι προετοιμάζουν μια μεγάλη επίθεση εναντίον των πόλεων μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των άλλων ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν διαβεβαιώνει ότι ο στρατός είναι ικανός να τους απωθήσει, προτάσσοντας τις αδυναμίες τους: έλλειψη βαρέων όπλων και ικανότητας να αντισταθούν στα πλήγματα της αφγανικής πολεμικής αεροπορίας.

Όμως ο μουλάς Μίσμπαχ δεν ανησυχεί. Για τον ίδιο οι Ταλιμπάν είναι αυτοί που θα νικήσουν μόλις τα διεθνή στρατεύματα ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους, η οποία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί ως την 11η Σεπτεμβρίου.

“Μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί, (η κυβέρνηση) δεν θα αντέξει ούτε πέντε ημέρες”, τονίζει ο διοικητής.

“Όταν τα αφεντικά τους ηττηθούν, οι σκλάβοι δεν θα μπορούν πλέον να πολεμήσουν το Ισλαμικό Εμιράτο”, προσθέτει.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν στην Πεσάβαρ του Πακιστάν, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το μέλλον του πολέμου θα κριθεί σε επίπεδο αξιωματούχων.

“Είναι φυσιολογικό οι στρατιωτικοί διοικητές να επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν βία”, λέει. “Όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται από ψηλά (…) από το συμβούλιο των διοικητών. Και οι μαχητές υπακούν”.

Εκπαίδευση από τον Ερυθρό Σταυρό

Πίσω από το μέτωπο, οι Ταλιμπάν διοικούν τις ζώνες που ελέγχουν.

Ο μουλάς Μίσμπαχ διαχειρίζεται εδώ και δύο χρόνια, με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΔ), μέσω της Ερυθράς Ημισελήνου, μια κλινική την οποία κατέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Οι κάτοικοι της περιοχής λαμβάνουν εκεί θεραπεία και φάρμακα. Οι τραυματισμένοι Ταλιμπάν μεταφέρονται επίσης εκεί.

Η κλινική παρέχει επίσης μαθήματα πρώτων βοηθειών, τα οποία κάνουν εργαζόμενοι της ΔΕΕΣ, οι οποίοι εκπαιδεύουν και τις αφγανικές δυνάμεις στη Γκάζνι, όπως προβλέπει η χάρτα ουδετερότητας του οργανισμού.

“Το Ισλαμικό Εμιράτο δεν έχει πολλούς τραυματισμένους μαχητές, οι περισσότεροι ασθενείς είναι άμαχοι που έχουν τραυματιστεί από τις αεροπορικές επιδρομές των εχθρικών δυνάμεων”, διαβεβαιώνει ο μουλάς, χωρίς ωστόσο να δίνει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.

Τόσο οι Ταλιμπάν όσο και ο αφγανικός στρατός υπερβάλουν συχνά για τον αριθμό των θυμάτων της αντίπαλης πλευράς και αλληλοκατηγορούνται ότι στοχοθετούν αμάχους.

Η αυξανόμενη παρουσία των ανταρτών κοντά στη Γκάζνι εγείρει φόβους για μια επίθεση εναντίον της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας. Αυτό είχε συμβεί ήδη το 2018, με την κεντρική αγορά της πόλης να καταστρέφεται και πολλούς αμάχους να σκοτώνονται.

“Οι Ταλιμπάν βρίσκονται πολύ κοντά στην πόλη”, δηλώνει ανήσυχος ο Άχμαντ Ραχίμ, ένας έμπορος. “Δεν υπάρχει ασφάλεια εδώ”, καταγγέλλει.

Η Γκάζνι παραμένει ζωντανή, με τις αγορές της και μποτιλιάρισμα στους δρόμους. Όμως μόλις πέφτει η νύκτα τα περισσότερα καταστήματα κλείνουν και από μακριά ακούγεται ο ήχος των βομβαρδισμών.

“Σύντομα οι Αφγανοί θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι και ευτυχισμένοι”, υπόσχεται ο Κάρι Χαφιζουλάχ Χάμνταν, ένας διοικητής των Ταλιμπάν στην κοντινή περιφέρεια Καραμπάγ.

Με πληροφορίες από AFP  μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καμπούλ, Αφγανιστάν

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Και η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ τηρεί την ίδια πολιτική: Αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, τα ξημερώματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: