Γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι; Κερδίζουν μερικές χιλιάδες ανά δευτερόλεπτο… Υπάρχει εξήγηση!

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς στο Μόναχο. EPA, MSC, Mueller, HANDOUT




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Μια προηγούμενη έκδοση το περιοδικό Forbes είχε εξώφυλλο πως πλούτος αξίας $6.5 τρις βρίσκεται στα χέρια 1.810 ανθρώπων!

Το ερώτημα που απασχολεί όμως συχνά την κοινωνία μας είναι το γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Είναι ένα ερώτημα που θα λέγαμε πως βασανίζει τις κοινωνίες όλου του κόσμου, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στα χείλη των ανθρώπων, κυρίως σε οικονομικές κρίσεις.

Οι πλούσιοι όμως δεν γίνονται ως δια μαγείας πλουσιότεροι, καθώς πίσω από αυτή την εξέλιξη υπάρχουν πολλές σοβαρές αιτιολογίες. Κάποιες φορές όλο αυτό έχει να κάνει με την εκπαίδευση των ατόμων, ενώ άλλες φορές έχει να κάνει με κάτι βαθύτερο, όπως είναι τα πρότυπα και οι προτεραιότητες που θέτει ο καθένας από εμάς ή και ακόμα έχει να κάνει και με τις αξίες ολόκληρης την κοινωνίας.

  • Άλλες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ απλό το γιατί ο πλούσιος γίνεται πλουσιότερος, καθώς συνήθως έχει μεγαλύτερες αποδόσεις στις επενδύσεις του σε σχέση με το ευρύ κοινό, ακόμα και αν μιλάμε για τις ίδιες επενδύσεις.

Για παράδειγμα αν μια επένδυση προσφέρει μια απόδοση 10% και έχουμε τον επενδυτή Α με επένδυση $100,000 και τον επενδυτή Β με επένδυση $10,000, τότε ο επενδυτής Α θα έβγαζε $10,000 κέρδος, ενώ ο επενδυτής Β μόνο $1,000! Έτσι αν βάλουμε στην επένδυση και έναν επενδυτή Γ, με ένα εκατομμύριο προς επένδυση, τότε εκείνος θα ήταν και ο νικητής μας.

Πως φτάνουμε όμως στην συσσώρευση του πλούτου και στην αύξηση της ανισότητας;

Η συσσώρευση του πλούτου έχει να κάνει με τις συνήθειες των ανθρώπων καταναλωτικές και μη, καθώς και με την εκπαίδευση τους. Κατά την άποψη πολλών σημαντικό ρόλο παίζουν και τα πρότυπα και η μανία κυρίως του φαίνεσθε που συνδέετε και με τις καταναλωτικές συνήθειες και τελικά αυξάνει και την ανισότητα.

Αν ξεκινήσουμε από τα πρότυπα θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα την επιρροή της τηλεόρασης. Αν κάτσει κανείς και δει ένα πρωινό πρόγραμμα, θα πέσει πάνω σε θέματα εκπομπών που δεν θα έπρεπε να απασχολούν μια δημιουργική κοινωνία.

Κάποια από τα θέματα αυτά είναι το τι διαδραματίστηκε σε κάποιο ριάλιτι ή αν ένα <σκάνδαλο> ενός διάσημου ανθρώπου βγήκε στην “φόρα”.  Όσο λοιπόν η πλειοψηφία ασχολείται με αυτά, κάποιοι παράγουν ακατάπαυστα χρήμα!

Παλαιότερα ένας ομιλητής σε ένα σεμινάριο έλεγε πως δεν μπορεί κάποιος να ξυπνάει στις 10 το πρωί, όταν το χρηματιστήριο ανοίγει στις 9! Γιατί στις συνεδριάσεις κυρίως των μεγάλων χρηματιστηρίων, παίρνονται και οι αποφάσεις για την ζωή μας.

  • Αν κάποιος αμφιβάλει για αυτό, μπορεί να κοιτάξει το πως ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στον κόσμο, που χτύπησε σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα. Ξεκίνησε λοιπόν από μια τράπεζα στην άλλη άκρη του κόσμου, που ξαφνικά ένα πρωί δεν άνοιξε ή αλλιώς πτώχευσε!

Όμως ας ρίξουμε και μια σύντομη ματιά στις καταναλωτικές συνήθειες των ατόμων. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πλούσιοι αυτού του κόσμου έχουν τοποθετήσει κατά ποσοστό, περισσότερα χρήματα για να αυξήσουν τον ήδη υπάρχον πλούτο τους και λιγότερα για να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές τους επιθυμίες.

Μάλιστα, αν πάμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα θα δούμε το εξής: Ο Warren Buffett αποκομίζει βάσει των μετοχών του στην Apple, $12 για κάθε iPhone που πωλείται ανά τον κόσμο, ενώ τελικά καταλήγει να κερδίζει κάποιες χιλιάδες δολάρια ανά δευτερόλεπτο!

Τελικά αυτό που μένει και μας επηρεάζει όλους, είναι η ραγδαία αύξηση της ανισότητας. Έρευνες αναφέρουν πως σε κάποια χρόνια η λίστα των δισεκατομμυριούχων θα έχει το μέγεθος τηλεφωνικού καταλόγου και αυτό δεν θα είναι καλό για όσους μείνουν εκτός λίστας..

Όμως δεν μπορεί κανείς να σταματήσει κάποιον από το να βγάζει χρήματα, καθώς δεν θα ήταν και δίκαιο και δεν θα άρμοζε σε μια ελεύθερη αγορά.

Από την άλλη όμως η αύξηση της ανισότητας πρέπει να είμαστε σίγουροι πως θα διογκωθεί και θα δημιουργήσει άλλα σοβαρότερα προβλήματα. Κάποια από αυτά είναι και οι κοινωνικές αναταραχές που θα έρθουν ως αποτέλεσμα του μεγάλου χάσματος μεταξύ πλούτου και φτώχειας που θα δημιουργηθεί μελλοντικά.

Ποιος ευθύνεται όμως για αυτή την ανισότητα που δημιουργείτε; Ευθύνονται οι πλούσιοι που γίνονται πλουσιότεροι ή οι ατομικές επιλογές του καθενός μας ξεχωριστά;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Δίστομο, 10 Ιουνίου 1944: Οι ατιμώρητοι δολοφόνοι και η Ύβρις. Η ώρα της Δικαιοσύνης έφτασε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: