Για νέα πρόκληση ετοιμάζεται ο Ερντογάν με τον “αδελφό” Αλίεφ: Θα πάνε στη Σούσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η πόλη Σούσα ανακαταλήφθηκε από το Μπακού στην πρόσφατη σύγκρουση στην αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON ATTENTION: For the full PHOTO ESSAY text please see Advisory Notice epa09033329 and epa09033330




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα σε μια συμβολική πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ξαναπέρασε πρόσφατα υπό τον έλεγχο του Μπακού, στη διάρκεια μιας τριήμερης επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, “θα πάω στο Μπακού όπου θα γίνω δεκτός από τον αδελφό μου (τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν) Ιλχάμ Αλίεφ. Από εκεί, θα μεταβούμε στη Σούσα”, δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα.

Η πόλη Σούσα ανακαταλήφθηκε από το Μπακού στην πρόσφατη σύγκρουση στην αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία αντιπαρατέθηκαν οι αρμενικές και οι αζερικές δυνάμεις το περασμένο φθινόπωρο.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αντιπαρατίθενται από τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτοανακηρυχθείσα και ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία που υποστηρίζεται από το Ερεβάν.

  • Το φθινόπωρο του 2020, ο πόλεμος που ξέσπασε ξαφνικά προκάλεσε συνολικά 6.000 θανάτους και τελείωσε με τη νίκη του Μπακού το οποίο ανέκτησε πολλά εδάφη, μεταξύ των οποίων τη Σούσα.

Στη διάρκεια της σύγκρουσης, η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, παρέχοντάς του κυρίως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ πολλές χώρες κατηγόρησαν επίσης την Άγκυρα ότι έστειλε Σύρους μαχητές για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις στο Μπακού.

Εκτός της στρατηγικής θέσης της, η Σούσα είναι ένα σύμβολο για τους Αζέρους, που τη θεωρούν σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Οι Αρμένιοι θεωρούν πως είναι μέρος της δικής τους κληρονομιάς, ιδιαίτερα ο καθεδρικός της ναός.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν παρακολουθώντας στις 16 Ιουνίου στο Μπακού έναν αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ουαλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, Euro 2020.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ο μαφιόζος Πεκέρ ψήνει το νέο βίντεο και απειλεί: Θα έχουμε μουσαφίρη τον γαμπρό του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: