Fake news η γυναίκα που γέννησε 10 μωρά στη Νότια Αφρική: Απίστευτη ιστορία απάτης…

File photo: Η 37χρονη γυναίκα σε φωτογραφία που δημοσίευσε το Pretoria News και την δείχνει …”πολύ έγκυο”…Screenshot via YouTube.




Απλό ψέμα για δέκα μωρά…Ο ισχυρισμός ότι η Νοριοαφρικανή Gosiame Sithole γέννησε 10 μωρά νωρίτερα αυτό το μήνα δεν είναι αληθινή, αναφέρει στο πόρισμά της επίσημη έρευνα.

Η είδηση που είχε κάνει αίσθηση παγκοσμίως διαψεύδεται καθώς κανένα  νοσοκομείο στην επαρχία Γκάουτενγκ δεν έχει αναφέρει κάποια γέννηση – ρεκόρ, αναφέρουν οι αρχές της επαρχίας αυτής στην οποία υποτίθεται ότι η έγινε η γέννα των δεκάδιμων.

Επιπλέον, οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι η Sithole δεν ήταν καν έγκυος πρόσφατα, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση χωρίς, ωστόσο, να αναλύει τους λόγους για την κατασκευή αυτής της ψεύτικης ιστορίας.

Η 37χρονη γυναίκα βρίσκεται υπό ψυχιατρική παρακολούθηση και υποστήριξη.

Η Independent Online (IOL), ο όμιλος μέσων ενημέρωσης στον οποίο ανήκει το Pretoria News το οποίο πρωτοδημοσίευσε την ιστορία, επέμεινε αρχικά στην ιστορία… όταν άρχισαν αμφισβητήσεις και αναφορές για fake news.

Στη συνέχεια έκανε αναφορές σε απόπειρα συγκάλυψης ιατρικού λάθους ή πλημμελούς αντιμετώπισης της εγκυμοσύνης και της γέννας…

“Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς, αβάσιμοι και χρησιμεύουν μόνο για να αμαυρώσουν την καλή φήμη του Ακαδημαϊκού Νοσοκομείου Steve Biko και της επαρχιακής κυβέρνησης Gauteng”, ανέφερε η  ανακοίνωση που εξέδωσε το Νοσοκομείο στην οποία προστίθεται ότι θα αναληφθούν νομικές ενέργειες εναντίον του αρχισυντάκτη της Pretoria Newς και του ειδησεογραφικού ομίλου
.
Πώς ξεκίνησε η ιστορία;

Η Sithole, η οποία έχει δίδυμα έξι ετών, και ο σύντροφός της Teboho Tsotetsi, ζουν στη Thembisa, στην επαρχία Gauteng κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Σύμφωνα με τον IOL, γνωρίστηκαν τον Δεκέμβριο και τον Μάιο η γυναίκα υποστήριξε ότι περιμένει οκτώ μωρά, ενώ ΄μια φωτογραφία της που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός όμιλος την δείχνουν “πολύ”… έγκυο.

Η γέννηση των 10 μωρών ανακοινώθηκε από την Pretoria News στις 8 Ιουνίου με αναφορά στον σύζυγο ως πηγή. Αργότερα ο ίδιος είπε ότι είχε λάβει γραπτά μηνύματα από την σύντροφό του που τον ενημέρωναν για το γεγονός, προσθέτοντας ότι δεν του επιτράπηκε να πάει στο νοσοκομείο λόγω των περιορισμών για τον κορωναϊό.

Ο δημοσιογράφος Rampedi βασίστηκε επίσης στα μηνύματα WhatsApp – και δεν έλαβε ανεξάρτητη επιβεβαίωση από το νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, ο τοπικός δήμαρχος τους επιβεβαίωσε τις γεννήσεις – δηλαδή όταν άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του BBC , δημοσίευσαν την ιστορία – αλλά κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αργότερα ότι δήμαρχος βασίστηκε μόνο στα λόγια της οικογένειας και κανείς δεν είχε δει ακόμα τα μωρά.

Οι δωρεές άρχισαν να καταφθάνουν κατά κύματα για το ζευγάρι και τα μωρά τους που  ονομάστηκαν “Thembisa 10”, συμπεριλαμβανομένου 1 εκατομμυρίου ραντ (70.000 $; 50.000 £) από τον πρόεδρο της IOL, Iqbal Survé.

Ωστόσο, η ιστορία προκάλεσε υποψίες όταν το Pretoria News αρχικά απέτυχε να αποκαλύψει το νοσοκομείο όπου γεννήθηκαν τα μωρά και μια σειρά από νοσοκομεία στο Gauteng ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν καμια σχέση με το θέμα.

Δέκα ημέρες μετά τις φερόμενες γεννήσεις, η IOL τελικά άρχισε να κατηγορεί την γυναίκα για fake news.

Στην συνέχεια ακολούθησε ένας μικρός χαμός με τον σύζυγο να αναφέρει την εξαφάνιση της συζύγου και να την κατηγορεί ότι πιθανόν να ήθελε να εκμεταλλευθεί οικονομικά την ιστορία με τα δέκα μωρά.

Τελικά κοινωνικοί λειτουργοί εντόπισαν την γυναίκα, της έκαναν εξετάσεις και τώρα δέχεται ψυχική υποστήριξη.

Ένα υπόμνημα που διέρρευσε από το News24 υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος που “έβγαλε” την ιστορία πρόσφατα ζήτησε συγγνώμη από την IOL για την «φθορά της φήμης» που η ιστορία προκάλεσε στον όμιλο, λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει το θέμα ως αντικείμενο έρευνας κι όχι απλώς σαν μια “καλή ιστορία”…

Με πληροφορίες από BBC

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Το Λονδίνο υποβαθμίζει το περιστατικό με τα προειδοποιητικά πυρά κατά βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: