Ετσι θα είναι η ζωή για εμβολιασμένους και μη: «Κλειδώνουν» σήμερα τα προνόμια

File Photo: Παλαιές κινηματογραφικές αφίσες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Σε πρωινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών στελεχών αναμένεται να «κλειδώσουν» τα λεγόμενα προνόμια που θα ισχύσουν για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και σήμερα το απόγευμα.

Βασική αρχή που θα διέπει τη νέα πραγματικότητα και η οποία θα μας συντροφεύει και τον χειμώνα είναι η εξής: Η ζωή θα είναι ευκολότερη για τους εμβολιασμένους και πιο επωφελής για τις επιχειρήσεις που θα δέχονται σε αυτές εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η εφαρμογή του σχεδίου που θα καταρτιστεί θα είναι άμεση προς εφαρμογή ακόμη και από την αρχή του Ιουλίου έτσι ώστε αγορά και κοινωνία να μπορέσουν να ζήσουν ένα όσο το δυνατόν πιο κανονικό καλοκαίρι, έστω και με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη.

Αναγκαία διευκρίνιση: Οι όποιες διευκολύνσεις θα αφορούν σε δευτερεύουσες (βλέπε ψυχαγωγικές) δραστηριότητες και όχι σε υπηρεσίες και αγορές ειδών «πρώτης ανάγκης», όπως τράπεζες, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετήσουν άπαντες.

Ψυχαγωγία και θεάματα δύο ταχυτήτων

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ, ΘΕΑΤΡΑ

Ανοίγουν κατα πληροφορίες ελεύθερα για τους εμβολιασμένους οι πόρτες των θεάτρων και των συναυλιακών χώρων. Σε πρώτη φάση για τους ανοιχτούς χώρους και στη συνέχεια για τους κλειστούς, όταν οι παραστάσεις και οι συναυλίες μεταφερθούν από τον φθινόπωρο σε εσωτερικούς χώρους.

ΕΣΤΙΑΣΗ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Θα δοθεί δυνατότητα σε ιδιοκτήτες τέτοιων χώρων να επιλέγουν εάν οι επιχειρήσεις τους θα covid – free. Σε αυτή την περίπτωση θα τους επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς πρόσθετα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι ιδιοκτήτες επιλέξουν ο χώρος τους να δέχεται ανεμβολίαστους πολίτες τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους πολίτες; 

Παράδειγμα: Μία ταινία που παίζεται σε κινηματογραφική αίθουσα 500 θέσεων θα μπορούν να την παρακολουθήσουν 500 εμβολιασμένοι θεατές, εφόσον ο αιθουσάρχης έχει επιλέξει να καταστήσει τον κινηματογράφο του covid free.

Αντίθετα σε μία αίθουσα όπου θα δέχεται όλους τους πολίτες θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα στη χωρητικότητα (αποστάσεις κλπ) γεγονός που σημαίνει βεβαίως λιγότερα έσοδα στους ιδιοκτήτες και ανασφάλεια στους θεατές.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκρέρτσος περιέγραψε τη νέα πραγματικότητα που φαίνεται να προκείνεται: Ετσι, έφερε ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο εφόσον δέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους ή άτομα που έχουν αποκτήσει ανοσία μέσω της νόσησης.

Αντίθετα, είπε, όποιος επιχειρηματίας επιλέγει να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και τήρηση αποστάσεων.

Πως θα γίνεται η είσοδος – Σκέψεις για barcode

Οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται στους χώρους που θα ανακοινωθούν με την επίδειξη πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του χώρου θα το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή. Θα την «κατεβάζει» στο κινητό του, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πύλη gov.gr και όταν ελέγχει το barcode από το πιστοποιητικό θα ανάβει «πράσινο» για την είσοδο χωρίς κανένα άλλο προσωπικό στοιχείο του πολίτη.

ΓΗΠΕΔΑ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ολυμπιακός -επικαλούμενος σχετική ενημέρωση από τις Αρχές- ήταν αποκαλυπτική των κυβερνητικών προθέσεων: Σύμφωνα με όσα ανέφερε η η ερυθρόλευκη ΠΑΕ, μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού, καθώς και όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες και είχαν αρνητικό τεστ τουλάχιστον 14 μέρες πριν θα μπορούν να δώσουν το παρών σε έναν αγώνα της ομάδας τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τις Αρχές η είσοδος στα γήπεδα θα γίνεται ΜΟΝΟ από φιλάθλους που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

1. Πλήρως εμβολιασμένοι.
2. Όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες και είχαν αρνητικό τεστ τουλάχιστον 14 μέρες πριν την είσοδό τους στο γήπεδο.

Παρατηρήσεις:

-Οι φίλαθλοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν ραντεβού για εμβόλιο μιας δόσης σε ημερομηνία μεταγενέστερη, μπορούν να προμηθευτούν διαρκείας ή εισιτήριο αλλά θα πρέπει για να παραλάβουν το διαρκείας τους και να εισέλθουν στο γήπεδο να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού.

-Οι φίλαθλοι που έχουν νοσήσει πρέπει να φέρουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό και κατά την προμήθεια του διαρκείας τους και κατά την είσοδό τους στο γήπεδο.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Δημοσκόπηση: Ποιοί και πόσοι τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: