Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου: Η «βόμβα» Λουτ στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η απόφαση του Κακουργιοδικείου την ερχόμενη Τετάρτη για την υπόθεση του Συνεργατισμού, η βολιδοσκόπηση από ΟΗΕ για αναφορά στην έκθεση Γκουτέρες σε δύο «αυτοδιοικούμενες περιοχές», η στασιμότητα στο Κυπριακό, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες την Κυριακή.

Η «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Τελειώνει και η μεγάλη δίκη του Συνεργατισμού» γράφει ότι την Τετάρτη το Κακουργιοδικείο θα αποφασίσει αν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση για τους Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, Δημητράκη Σταύρου, Κωνσταντίνο Λύρα και για άλλα τέσσερα φυσικά πρόσωπα και τρία νομικά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε supermodel που είναι μισή Κύπρια και μισή Κονγκολέζα, η οποία διηγείται την περιπέτεια της ζωής της και πως αλλάζει τις ζωές άλλων. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας και Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ χαρακτήρισε ως «Λερναία Ύδρα» τις εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά, αλκοόλ και τζόγο.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Το αντίο του Υπουργού που υλοποίησε το ΓεΣΥ» προβάλει συνέντευξη του απερχόμενου Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΓεΣΥ ήταν ο λόγος για τον οποίο αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπηρετήσει την πατρίδα του. Αλλού αναφέρεται στο ΑΚΕΛ και γράφει για ζυμώσεις και την ανάγκη για αναδόμηση και εκσυγχρονισμό στο κόμμα. Σε άλλο θέμα ο «Π» αναφέρεται στις πολιτογραφήσεις και γράφει ότι η Βουλή έκανε τον «τροχονόμο» για τα «χρυσά διαβατήρια».

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Εκχωρούν κυριαρχία στους Τ/κ» γράφει ότι κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε την περασμένη Τρίτη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η ειδική απεσταλμένη των ΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ βολιδοσκόπησε τις προθέσεις της ε/κ πλευράς για το ενδεχόμενο να συναινέσει στην παραχώρηση νέων «δώρων» στην τουρκική πλευρά, με συμπερίληψη στην έκθεση του ΓΓ σε δύο «αυτοδιοικούμενες περιοχές».

Σε άλλο θέμα γράφει ότι φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ξεφυτρώνουν χωρίς ειδικό χωροταξικό πλαίσιο και στρατηγική, περιβαλλοντική εκτίμηση και ειδική οικολογική αξιολόγηση. Αλλού γράφει ότι δυσοίωνο για τον τουρισμό προμηνύεται και το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η «Χαραυγή», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό για την υπόθεση της Κύπρου» γράφει ότι την απόλυτη στασιμότητα στο Κυπριακό μετά την άτυπη συνάντηση της Γενεύης διαπιστώνουν και τα Ηνωμένα Έθνη ενώ λέει ότι η φραστική στήριξη και αλληλεγγύη της ΕΕ μέσα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμβάλει στο θετικό κλίμα μόνο για τις αγορές.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι 170 φωτογραφίες 47 συμπατριωτών μας κατέγραψαν τον πόνο για τη μοιρασμένη τους πατρίδα μα και τον πόθο για μια επανενωμένη πατρίδα. Αλλού γράφει ότι ακόμη πιο ψηλά θα είναι οι τιμές των καυσίμων κίνησης τους επόμενους δύο μήνες.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Βαρώσια: Το σκοτεινό μουσείο» ότι το κάλεσμα στους πρόσφυγες των Βαρωσίων να καταχωρήσουν τις απαιτήσεις τους για τις περιουσίες τους έχει εντατικοποιηθεί καθώς αυξάνονται οι φόβοι για το τι θα κάνει στη συνέχεια η Τουρκία με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Αλλού προβάλει τις ζημιές που προκάλεσε σε περιουσίες η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Τάλα της Πάφου. Αλλού γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι καταδίκασαν την απόρριψη από την ΕΕ της λύσης των δύο κρατών.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Χαμηλή πολιτική για το μη χείρον» γράφει ότι μπορεί να κερδήθηκε η μάχη για την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων με την θέση της ΕΕ πως δεν θα αποδεχθεί λύση δύο κρατών και πως η μόνη επιλογή για τη διεθνή κοινότητα παραμένει η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, ωστόσο, οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές για ανακίνηση του Κυπριακού.

Αλλού γράφει ότι η αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας απειλούν εκτός από την υγεία και τη θέση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη. Σε άλλο θέμα προβάλει συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη που λέει ότι είναι απαραίτητη η ολική άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ακούστε, κ. Μητσοτάκη» προβάλει ανοικτή επιστολή της «Σ» προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Αλλού γράφει ότι την ώρα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, πραγματοποιείτο η μεγάλη τουρκική άσκηση «Αετός της Ανατολής». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» απειλεί την ανοσία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος 

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

«Βόμβα» στο Κυπριακό: Βολιδοσκόπηση από ΟΗΕ για αναφορά στην έκθεση του Γ.Γ. σε δυο «αυτοδιοικούμενες περιοχές»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: