Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Η παραίτηση Γιολίτη και τα σενάρια για προεδρικές εκλογές στα πρωτοσέλιδα

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εμιλυς Γιολίτη, τα νέα στοιχεία για τον θάνατο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, που είχε καταγραφεί ως αυτοκτονία, είναι τα κύρια θέματα στον κυπριακό Τύπο σήμερα.

Επίσης από τα κύρια θέματα είναι και η τελική κατανομή των προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και η παραχώρηση ad hoc Επιτροπής στο ΕΛΑΜ που πυροδότησε σενάρια με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Έφυγε πριν την διώξει» αναφέρεται στην παραίτηση της Έμιλυς Γιολίτη και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενοχλήθηκε από την συμπεριφορά της και έκανε την παραίτηση αμέσως αποδεκτή και πως αρχές της εβδομάδας ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός.

Σε άλλο θέμα γράφει για ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του Θανάση Νικολάου αφού νέα στοιχεία ήρθαν στο φως. Αλλού γράφει ότι το ΔΝΤ ολοκλήρωσε τον έλεγχο και έδωσε επαίνους και συστάσεις για την στήριξη της οικονομίας.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Η παραίτηση Έμιλυς που άναψε φωτιές» γράφει ότι η τέως Υπουργός Δικαιοσύνης άφησε αιχμές για την εικόνα της κυβέρνησης στα θέματα διαφθοράς και χάλασαν τις προθέσεις «ευρείας αποδοχής». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ έκαναν παιχνίδι στον διαμοιρασμό των κοινοβουλευτικών Επιτροπών με το βλέμμα στραμμένο και στις Προεδρικές του 2023. Αλλού αναφέρεται στην κατάθεση του συζύγου της Γενικής Λογίστριας, Γιώργου Γεωργίου για την υπόθεση Cypra.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Επεισοδιακό διαζύγιο Γιολίτη» γράφει ότι η τέως Υπουργός υπέβαλλε παραίτηση και έφυγε με βόμβες κατά του Προέδρου Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι στον θανατικό ανακριτή στάλθηκαν τα πορίσματα για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα διαταχθούν νέες έρευνες.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι απερρίφθη προσφυγή Ρίκκου στο ΕΔΑΔ για την απόλυσή του και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν βρήκε παραβίαση ελευθερίας και δίκαιης δίκης.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Όλα για την εικόνα…! Αλληλοκατηγορίες Αναστασιάδη – Γιολίτη» γράφει ότι παραιτούμενη «τα έχωσε» στον Πρόεδρο η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Αλλού γράφει ότι δύο στους τρεις θεωρούν ότι η κυβέρνηση ελέγχεται από ιδιωτικά συμφέροντα, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα βρήκαν για τις προεδρίες των 16 Επιτροπών στη Βουλή και πως το ΑΚΕΛ διαφώνησε για την προεδρία στο ΕΛΑΜ.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Ο στρατιώτης που ‘αυτοκτόνησε’ είχε στραγγαλιστεί» γράφει ότι η παθολόγος εντόπισε στοιχεία που δείχνουν ότι ο 26χρονος τότε εθνοφρουρός, Θανάσης Νικολάου, πέθανε ως αποτέλεσμα εγκληματικής συμπεριφοράς εναντίον του.

Αλλού αναφέρεται στην παραίτηση Γιολίτη και τις αιχμές εναντίον του Προεδρικού. Αλλού γράφει για την πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου ότι τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 12 ώρες συντονισμένων προσπαθειών αφού κατέστρεψε περίπου τρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής γης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη» με τίτλο «Εδώ και τώρα κοινό αντιφασιστικό μέτωπο» γράφει για επικίνδυνα παιχνίδια για την Δημοκρατία το «ξέπλυμα» του ΕΛΑΜ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παραιτήθηκε πυροβολώντας η Έμιλυ Γιολίτη. Αλλού φιλοξενεί άρθρο του Χρίστου Χριστόφια ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να δώσει αγώνα με όλα τα μέσα εντός και εκτός Βουλής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» με τίτλο «πολιτικό σκηνικό υπό αναδιαμόρφωση» αναφέρεται σε συμμαχίες με την σκέψη στο 2023 και κάνει λόγο σε μπλοκ και δεκανίκια. Σε άλλο θέμα γράφει για βίντεο που φέρεται να τραβήχτηκε σε εργαστήρι στην πόλη Ουχάν και δείχνει νυχτερίδες σε κλουβί και πυροδότησε νέα σενάρια σε σχέση με την προέλευση του κορωναϊού. Αλλού γράφει για ο παγετώνας Pine Island των 180 τρις πάγου έχει μόλις 20 χρόνια ζωής.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: