Η Γερμανία στήνει σκηνικό: Τάζει κι άλλα λεφτά στην Τουρκία, ζητά επικαιροποίηση της προσφυγικής συμφωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Xάικο Μάας (Δ) με τον ομόλογό του Λουξεμβούργου Τζιν Αλσεμπορν Jean Asselborn κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. EPA, JOHANNA GERON, μέσω ΚΥΠΕ




Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ζήτησε να υπάρξει νέα προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία.

«Χρειαζόμαστε επικαιροποίηση της μεταναστευτικής συνεργασίας με την Τουρκία», δήλωσε. Η ΕΕ έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο να μετεξελιχθεί και να συνεχίσει να γράφεται το μεταναστευτικό σύμφωνο με την Άγκυρα.

«Παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχουμε με την τουρκική κυβέρνηση, θα πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι η χώρα ανέλαβε για μας ένα όχι ασήμαντο μεταναστευτικό βάρος».

Στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας θα πρέπει να τεθούν από την ΕΕ στη διάθεση της Τουρκίας και άλλα χρήματα. «Δεν θέλω να πω νούμερα, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν γίνεται χωρίς νέα χρήματα», σημείωσε ο Μαας.

Όπως αναφέρεται, η προσφυγική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, να δρα η Τουρκία κατά της ανεπίτρεπτης μετανάστευσης και η Ελλάδα να μπορεί να στέλνει πίσω στην Τουρκία τους μετανάστες που φτάνουν παράνομα στα νησιά του Αιγαίου.

Σε αντάλλαγμα η ΕΕ αναλαμβάνει για κάθε επιστρεφόμενο Σύρο έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία και υποστηρίζει οικονομικά τη χώρα όσον αφορά τη φροντίδα των προσφύγων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Παντελής Βαλασόπουλος
Bερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Η Λευκορωσία το πρώτο θέμα στην ατζέντα των Υπουργών Εξωτερικών που συναντώνται στο Λουξεμβούργο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: