Ενενήντα δισ. τουρκικές λίρες κόστισε μια τηλεοπτική παρουσία Ερντογάν λέει η αντιπολίτευση

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE μέσω ΚΥΠΕ




«Ενενήντα δισ. τουρκικές λίρες κόστισε στην Τουρκία ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου, Σερκάν Οζτζάν επικρίνοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τη δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση TRT για παρέμβαση στην Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου στην τουρκική κρατική τηλεόραση ότι ‘σήμερα μίλησα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζάς μου. Είναι απαραίτητο να μειωθούν τα επιτόκια’ η τουρκική λίρα μέσα σε ένα βράδυ υποτιμήθηκε κατά 3,3% έναντι του δολαρίου.

Πάντως οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που συνεδριάζει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας η ένταση στις αγορές θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και η κατρακύλα της τουρκικής λίρας θα συνεχιστεί, ενόψει των προσδοκιών των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων.

Στο μεταξύ η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός για τον μήνα Μάιο έφτασε στο 16,59% και ότι πρωταθλητής των αυξήσεων είναι η πατάτα η τιμή της οποίας αυξήθηκε κατά 41,57%.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Σοζτζού αναφέρει ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται λέγοντας ότι μπορεί να μην παίρνουν τους μισθούς τους σε δολάρια αλλά ότι καταναλώνουν έρχεται με δολάρια. Η δικηγόρος Φούλια Γκιορούρ δηλώνει «αυτή η άνοδος επηρεάζει την τσέπη μου. Μαζί με μένα επηρεάζει και τη τσέπη των εργαζομένων μου».

«Αυτό που αγοράζουμε σήμερα δεν μπορούμε να το αγοράσουμε και αύριο στην ίδια τιμή. Προχθές είδα ότι η τιμή του κρέατος έφτασε στις 190 λίρες. Το κρέας που εισάγεται μπαίνει στη χώρα μας με συνάλλαγμα. Όλα έρχονται στη χώρα μας με δολάρια. Δεν υπάρχει πρώτη ύλη. Δεν υπάρχει παραγωγή», αναφέρει. Επομένως, προσθέτει, «επειδή εξαρτιόμαστε από το εξωτερικό μας επηρεάζει όλους».

Η Μελαχάτ Τσαγλάρ, συνταξιούχος δασκάλα, δήλωσε ότι «πούλησα ακόμη και το δαχτυλίδι των αρραβώνων μου. Έχω ένα δαχτυλίδι που έμεινε από τον πατέρα μου, δεν θέλω να το πουλήσω και αυτό. Δεν έμεινε τίποτα, μας τελείωσαν όλα. Δεν έχουμε ούτε μια λίρα στην άκρη, τελείωσαν». «Λένε ‘μήπως τα χρήματά σας τα παίρνετε σε συνάλλαγμα;’ Δεν παίρνουμε μισθό σε συνάλλαγμα αλλά ό,τι καταναλώνουμε έρχεται με δολάρια», είπε.

ΚΥΠΕ, Άννα Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

 

Ούτε Ελλάδα ούτε καμιά άλλη χώρα δεν προστέθηκε στην “πράσινη λίστα” της Βρετανίας: Εκτός και η Πορτογαλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: