Ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες εντοπίζει η τελική έκθεση της Ερευνητικής για τις Πολιτογραφήσεις στην Κύπρο

FILE PHOTO: Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης. ΚΥΠΕ




Ενδεχόμενες πολιτικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες εντοπίζει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μύρωνας Νικολάτος κατά την παράδοση της τελικής έκθεσης της Επιτροπής στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη.

“Κατά την κρίση της Επιτροπής, τον ουσιώδη χρόνο 2007 μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, υπήρξε μαζική παρανομία, δηλαδή υπέρβαση του σχετικού νόμου από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου και από άλλους αναφορικά με την πολιτογράφηση μελών των οικογενειών των επενδυτών-επιχειρηματιών και διευθυντικών στελεχών εταιρειών-επενδυτών”, είπε ο κ. Νικολάτος.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, από τις 6.779 κατ`εξαίρεση πολιτογραφήσεις φυσικών προσώπων τα 3.609 φυσικά πρόσωπα, ή ποσοστό 53%, αφορούν σε μέλη οικογενειών και διευθυντικά στελέχη εταιρειών, τα οποία πολιτογραφήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου.

Είναι προφανές, συνέχισε, ότι το ΚΕΠ λειτουργούσε από το 2007 μέχρι τις 17 Αυγούστου 2020 με κενά και ελλείψεις χωρίς επαρκές νομοθετικό και σχεδόν καθόλου κανονιστικό πλαίσιο.

Από τα ενώπιόν μας στοιχεία υπάρχουν ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, θεσμών και αξιωματούχων.

Εντοπίστηκαν επίσης ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που βαρύνουν κυρίως αιτητές-επενδυτές, και επιχειρηματίες αλλά και παρόχους ή και συνεργάτες τους. Επιπρόσθετα εντοπίστηκαν και ενδεχόμενες πειθαρχικές ή δεοντολογικές ευθύνες.

Ενδελεχής μελέτη από τη Νομική Υπηρεσία

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι “όπως και στην περίπτωση της ενδιάμεσης έκθεσης, η τελική έκθεση που μου παραδίδεται σήμερα θα τύχει σε πρώτο στάδιο ενδελεχούς μελέτης από την Νομική Υπηρεσία. Στη συνέχεια, και όπως ακριβώς έλαβα τη δέσμευση τόσο προς εσάς όσο και δημόσια, θα δοθεί στη δημοσιότητα κατά τον ίδιο τρόπο που δόθηκε η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής”.

Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις “στις οποίες εισηγείστε εξέταση και ανάκριση υπηκοοτήτων θα παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα του κράτους για μελέτη και λήψη αποφάσεων. Το ίδιο θα γίνει και για τις περιπτώσεις που εντοπίζετε πιθανότητα ύπαρξης πειθαρχικών ευθυνών”.

“Διαβεβαιώνω ότι εκεί και όπου εντοπίζονται συνθήκες που δικαιολογούν ποινικές ανακρίσεις και την προσαγωγή προσώπων ενώπιον της Δικαιοσύνης, η Νομική Υπηρεσία θα πράξει το καθήκον της στο ακέραιο” είπε ο κ. Σαββίδης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Σημαντικές επαφές του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου στην Αίγυπτο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: