Εκτοξεύθηκε «Λόγχη» ετοιμότητας νοτιοδυτικά της Κρήτης: Μήνυμα του Πολεμικού Ναυτικού (εικόνες, video)

Εκτόξευση από το αντιαεροπορικό RAM της πυραυλακάτου κατά την άσκηση “Λόγχη” Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ Πολεμικό Ναυτικό




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Με αντιαεροπορικές βολές από φρεγάτες τύπου S και πυραυλακάτους του στόλου, ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΛΟΓΧΗ».

Το Πολεμικό Ναυτικό από πέρυσι το καλοκαίρι έχει ξεχωρίσει με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των πληρωμάτων και τη συμμετοχή του σε Εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις.

Μάλιστα, η άσκηση απέκτησε με υψηλό συμβολισμό αφού έγινε νότια της Κρήτης, το νησί που έχει αποφασιστεί να μετατραπεί σε στρατηγικό σημείο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με:

  • Την αναβάθμιση του ναυστάθμου,
  • Τη μεταφορά μικτού τμήματος ελικοπτέρων και
  • Την αναβάθμιση κρίσιμων μονάδων που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο κατά την πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση.
Εκτόξευση Sea Sparrow από φρεγάτα τύπου S Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ Πολεμικό Ναυτικό

Sea Sparrow αλλά και το σύστημα εγγύς άμυνας (CIWS) RAM εκτοξεύτηκαν από τα πλοία, κατά στόχων που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ιπτάμενοι στόχοι εκτοξεύτηκαν από ειδικό καταπέλτη που είχε στηθεί στο ελικοδρόμιο φρεγάτας. Όπως επισημαίνεται, σε σχέση με προηγούμενους εκπαιδευτικούς στόχους, οι συγκεκριμένοι, ανέβασαν ιδιαίτερα τον βαθμό δυσκολίας, καθώς πρόκειται για στόχους ευέλικτους και γρήγορους, με δυο μηχανές τζετ.

Σημειώνεται ότι και τον Ιούνιο του 2020, είχε γίνει εκτόξευση Sea Sparrow μαζί με την βολή τορπίλης που ακολούθησε, στα νερά της Μεσογείου, στην πρώτη άσκηση που είχε γίνει τόσο μακριά από το συνηθισμένο πεδίο δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, βολή με RAM από πυραυλάκατο, είχε να γίνει από το 2007, δεκατέσσερα χρόνια πριν…

Η στροφή στο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να γίνονται ολοένα και περισσότερες βολές με όλα τα όπλα που διαθέτουν κατά τη διάρκεια των ασκήσεων και παράλληλα να μην υπάρχουν στιγμές εφησυχασμού.

Τα χιλιάδες ναυτικά μίλια των Ελληνικών πολεμικών πλοίων

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα, κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο το περασμένο καλοκαίρι, τασσόμενο απέναντι από τις προκλήσεις διαρκείας της Άγκυρας, δεν σταμάτησε όταν αποσύρθηκε ο τουρκικός στόλος και το ερευνητικό Oruc Reis.

Αντιθέτως, δεν έπαψε η Γαλανόλευκη να κυματίζει είτε στο Αιγαίο, είτε στη Μεσόγειο, ενώ φρεγάτα του στόλου έφτασε μέχρι και τον Κόλπο, γεγονός που εντάσσεται στο ευρύ σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση των σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο.

Κατά συνέπεια, την ώρα που το ναυτικό Επιτελείο συνεχίζει να εξετάζει με πολύ πιο λεπτομερή τρόπο τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για νέες κύριες μονάδες επιφανείας στον στόλο, οι Ελληνικές φρεγάτες δεν σταματούν να πλέουν εκεί που επιτάσσουν τα Ελληνικά συμφέροντα.

Γι’ αυτό και οι Επιτελείς, με την αύξηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των υποχρεώσεων που έχει η χώρα προς τη Συμμαχία, επιμένουν ότι απαιτούνται τόσο αποφάσεις για τα νέα πλοία εδώ και τώρα, αλλά και τελικό πράσινο φως για μεταχειρισμένα πλοία που θα ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ του ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ παρακολουθούν από φρεγάτα την εκτέλεση των βολών Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ Πολεμικό Ναυτικό

Αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, αν το δει κανείς από την αρχή του χρόνου, θα παρατηρήσει μια πλειάδα «έκτακτων» ασκήσεων, πέραν των προγραμματισμένων που έχουν αναρτηθεί και στα όργανα της Συμμαχίας. Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη για την ενίσχυση του στόλου από τη στιγμή που απαιτείται διαρκής παρουσία σε προωθημένες θέσεις.

Παράλληλα δεν είναι και λίγες οι ασκήσεις με συμμάχους που ενώ ξεκίνησαν ως αεροπορικές, στη συνέχεια έγιναν διακλαδικές εντάσσοντας εκεί σενάρια αεράμυνας στα οποία μετείχαν πλοία του στόλου.

Βούληση του ναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και του αρχηγού Στόλου, αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη, είναι τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων όλων των τύπων, να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ανά πάσα στιγμή.

Άλλωστε τα «ήρεμα νερά», όπως έχει επισημανθεί από το Επιτελείο μπορούν να παραμείνουν έτσι μόνο δια της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας απέναντι σε τυχόν νέες προκλήσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

F-16 Block 50…Made in HAF: Tο σχέδιο που είναι ένα βήμα πριν την επιτροπή άμυνας της Βουλής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: