Δύσκολο να περάσουμε από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι δεν απορρίπτει αλλά ούτε αποδέχεται τα όσα άκουσε τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά θα τα μεταφέρει στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ τα οποία θα αποφασίσουν.

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι δύσκολο από την αντιπολίτευση το κόμμα να περάσει στην συμπολίτευση λόγω των σοβαρών διαφωνιών σε πολλά ζητήματα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα του μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γύρω από τις προθέσεις του για σχηματισμό Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής με προσωπικότητες που να προέρχονται από διάφορους ιδεολογικούς και κομματικούς χώρους.

Για την ΕΔΕΚ, είπε, είναι πολύ σημαντικό ανεξάρτητα έμμεσης ή άμεσης συμμετοχής, να συνεχίσει στη Βουλή με σύνεση, με μετριοπάθεια και υπευθυνότητα να συμβάλει όσο το δυνατό στη διαμόρφωση συνθηκών για ουσιαστικές και σοβαρές μεταρρύθμισες, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κυρίως των πολιτών, αλλά και τη σωστή λειτουργία της κρατικής δομής.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν, όπως έχουν τονίσει πολλές φορές, μακριά από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες, ώστε να στηριχθεί το καλώς νοούμενο συμφέρον και η κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία δυστυχώς πλήττεται στο εξωτερικό και πλήττεται η αξιοπιστία της.

Αλλά κυρίως, πρόσθεσε, για το πώς θα μπορέσουν οι μεταρρυθμίσει να στηρίξουν τους πολίτες της Κύπρου και κυρίως αυτούς που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ο κ. Σιζόπουλος επισήμανε:

«Για αυτό και στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκαμψης που θα διατεθούν τα περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ έχει μεγάλη σημασία για την ΕΔΕΚ πώς θα κατανεμηθούν αυτοί οι πόροι, τι ακριβώς θα στοχεύσουν και πόσο θα μπορέσουν να δημιουργήσουν συνθήκες μιας σταθερής οικονομικής ανάκαμψης αξιοποιώντας και τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας τον πρωτογενή, τον δευτερογενή αλλά και νέους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

»Για να μπορέσουμε αφενός μεν να πετύχουμε μείωση της ανεργίας, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας μας και κυρίως τους νέους επιστήμονες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σήμερα στο εξωτερικό για σκοπούς εργοδότησης, αλλά πάνω από όλα το πώς θα πετύχουμε μια μακροοικονομική σταθερότητα η οποία να προσδίδει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον στην πατρίδα μας».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση, είπε ότι αυτός θα μεταφέρει τις απόψεις και το σημείωμα που του παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ, να ενημερωθούν και αυτά θα πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ερωτηθείς κατά τον υπήρξε βολιδοσκόπηση από τον Πρόεδρο για συγκεκριμένα πρόσωπα από τον χώρο του, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε αρνητικά, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε βολιδοσκόπηση για συγκεκριμένα πρόσωπα. Πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι η ΕΔΕΚ να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα τη θέση και την άποψή της για το ζήτημα προτού προχωρήσει σε συζητήσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δε απορρίπτει συμμετοχή της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν απορρίπτει και δεν αποδέχεται και ότι τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα λάβουν τις αποφάσεις τους. Είπε επίσης ότι η απόφαση θα είναι εντός των ημερών.

Ερωτηθείς με ποιο κριτήριο θα λειτουργήσει η ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ είναι το πλέον καθαρό αντιπολιτευτικό κόμμα στην Κυβέρνηση, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο ΓΕΣΥ και σε άλλα θέματα στα οποία κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ουσιαστικά, όπως είπε, συμπολίτευση.

«Πάνω απ’ όλα για μας αυτό που προέχει είναι πώς θα λειτουργήσουμε θετικά και εποικοδομητικά για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε αφενός μεν την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αξιοπιστία της πατρίδας μας στον ευρωπαϊκό και στον διεθνή χώρο, αλλά και από την άλλη πλευρά το πώς θα μπορέσουμε μέσα από πρωτοβουλίες οι οποίες θα παρθούν και μέτρα τα οποία θα υιοθετηθούν, να στηρίξουμε κοινωνικά και οικονομικά τους πολίτες της πατρίδας μας, κυρίως αυτούς που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», είπε.

Έφερε ως παράδειγμα την υπεύθυνη, όπως είπε, στάση που τήρησε η ΕΔΕΚ στο θέμα της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού όπου, όπως σημείωσε, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι όσα λέγονταν περί δήθεν δοσοληψιών για την ψήφιση του προϋπολογισμού και διασύνδεση με την Προεδρία της Βουλής, ήταν τελικά ανυπόστατα.

«Αυτό που ήταν ξεκάθαρο είναι ότι για πρώτη φορά ένα κόμμα της αντιπολίτευσης κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τόσα οφέλη προς όφελος των πολιτών», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εύκολο να περάσει τη γραμμή και να πάει από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην συμπολίτευση, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο λόγω του ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για σοβαρά ζητήματα, αλλά αυτό δεν τους στερεί το δικαίωμα να λειτουργούν με εποικοδομητική συνέργεια προς όφελος της Κύπρου και του λαού της.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Σύσκεψη αρχηγών συγκάλεσε η νέα πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: