Δυο στους τρεις Σέρβους αντίθετος στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου

File Photo O Κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι EPA/VALDRIN XHEMAJ




Το 75% των πολιτών της Σερβίας δεν υποστηρίζει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ακόμη και αν το αντάλλαγμα ήταν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την εκδοχή αυτή αποδέχεται το 13%.

Αυτό έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο για λογαριασμό του ανεξάρτητου ινστιτούτου ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Εάν αύριο γινόταν δημοψήφισμα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας θα ψήφιζε κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Το 64,9% του δείγματος τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας ενώ θα την υπερψήφιζε το 9,5%.

Το 52% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ενώ αντιθέτως το 26% πιστεύει ότι θα αναγκαστεί να το πράξει. Ενδιαφέρον είναι ότι – σύμφωνα με την δημοσκόπηση- το 46% των πολιτών της Σερβίας θεωρεί ότι το Κόσοβο «δεν είναι ακόμη χαμένο» σε αντίθεση με το 39% που πιστεύει ότι ντε φάκτο έχει χαθεί. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 68% των Σέρβων επιθυμεί την δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης με τους Αλβανούς.

Αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλες, θα συναντηθούν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Τα “αγκάθια” στις σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας συζήτησαν Μακρόν και Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: