Δημοφιλή αλλά και δυσεύρετα τα ελληνικά ομόλογα: H Ελλάδα επανεμφανίζεται δυναμικά με τους επενδυτές

File Photo: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg (των Constantine Courcoulas και Anchalee Worrachate), σύμφωνα με το οποίο ηΕλλάδα πραγματοποιεί μια δυνατή επιστροφή στις αγορές.

Αν και «ξεγραμμένη» από τους περισσότερους επενδυτές λόγω της προ δεκαετίας κρίσης χρέους της, η Ελλάδα επανεμφανίζεται δυναμικά με τους επενδυτές να αναζητούν τα δεκαετή ομόλογα της χώρας τα οποία έχουν επιστρέψει για πρώτη φορά στις αποδόσεις του 2008.

Κεντρικό ρόλο έχει παίξει σε αυτό η ευρωπαϊκή βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης η οποία επιδρά σημαντικά στην Ελλάδα λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς της, των επιπτώσεων των διεθνών διασώσεων και τη μεγάλη περίοδο περιορισμένης πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων.

Σημειώνεται πως το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων αναμένεται να μειωθεί στους 70 πόντους βάσης. Το επίπεδο αυτό είχε τελευταία φορά σημειωθεί πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers πριν μια δεκαετία.

Παρά τη δημοτικότητά τους, ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα είναι σπάνια. Η Ελλάδα έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον προγραμματισμένο δανεισμό της για το τρέχον έτος, γεγονός που καθιστά τα ελληνικά ομόλογα ακόμα πιο σημαντικά. Εκτός αν εκδώσει εκτάκτως νέα ομόλογα, αναμένεται να διατεθούν στην αγορά ομόλογα αξίας μόλις 3 δις ως τα τέλη του έτους.

Αυτή η έλλειψη «προσφοράς» σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι πιο δυσεύρετα από τα ομόλογα χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Σε αυτό το σκηνικό, έρχεται να προστεθεί με θετικό πρόσημο η πρόβλεψη του ΔΝΤ περί οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 3,3% το 2021 (ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης της χώρας από το 2007), τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που έχουν δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 32 δις ευρώ που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ποσό αυτό μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη επενδύσεων που συγκράτησαν την ανάπτυξη. Με τη σημαντική βοήθεια της ΕΕ η οποία μπορεί δυνητικά να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω αν υπάρξει «συνετή οικονομική διαχείριση» και «συνεχίσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές», τονίζει σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Δαλίπης (Alphatrust, Αθήνα).

ΠΗΓΗ: Bloomberg (των Constantine Courcoulas και Anchalee Worrachate) Greek Bonds Are All the Rage in Europe, If You Can Find Them

Οι οιωνοί είναι καλοί για την φετινή τουριστική περίοδο, λέει ο Θεοχάρης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: