Δεν συμφώνησαν ακόμα ΗΠΑ και Τουρκία: Ο Ερντογάν θέτει το θέμα των κυρώσεων λόγω των S-400… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ashraf Ghani και τον επικεφαλής του Ανωτατου Συμβουλίου Abdullah Abdullah στον Λευκό Οίκο. EPA, Pete Marovich / POOL




Τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας πήγαν στην Τουρκία, συζήτησαν με τους Τούρκους ομολόγους τους και απήλθαν, αλλά μέχρι της στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη φύλαξη του αεροδρομίου του Αφγανιστάν. Και αυτό είναι ανησυχητικό και πολύ προβληματικό. Διότι οι μέρες περνούν.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αποχωρούν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου και πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, διαφορετικά θα αναγκαστούν να αναλάβουν οι ίδιοι, για ένα διάστημα, τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Διότι αφύλακτο δεν μπορεί να μείνει, διότι θα το καταλάβουν οι Ταλιμπάν.

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Σημείωσε και τα εξής:

Οι Τούρκοι έχουν υποβάλει μία πρόταση, η οποία δεν είναι βιώσιμη. Εμπλέκει το Πακιστάν, την Ουγγαρία και σύμφωνα με πληροφορίες και το Ιράν. Η Ουάσιγκτον αποκλείει την Τεχεράνη και ο καθένας αντιλαμβάνεται τους λόγους. Έχει επίσης κάποιες αντιρρήσεις για το Πακιστάν. Η Τουρκία, επίσης επιχειρεί να συνεννοηθεί με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι από την πλευρά τους ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Εδώ το βίντεο της ανταπόκρισης του αρθρογράφου της Hellas Journal:

Βασικά η υπόθεση είναι ένας μύλος, διότι οι Τούρκοι πρόσθεσαν στα ήδη πολλά προβλήματα που έχουν με τους Αμερικανούς, και το θέμα των κυρώσεων που έχει επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ως αντίδραση για την άρνηση της Τουρκίας να επιστρέψει τους ρωσικούς S-400 στη Μόσχα. Ζητούν άρση αυτών των κυρώσεων.

Αυτό ήταν αναμενόμενο διότι όπως είπαμε και την Παρασκευή, πως θα συνεχιστεί η αμερικανοτουρκική στρατιωτική συνεργασία όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τις κυρώσεις και επίσης δεν προμηθεύουν με πολεμικό υλικό την Τουρκία. Αυτό επιβάλλουν οι αμερικανικοί νόμοι, που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια, πάντα λόγω της αγοράς των S-400. Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι η ανεύρεση ανταλλακτικών για τα μαχητικά F-16.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το θέμα αυτό των κυρώσεων και των S-400,θα επανέρχεται συχνά και οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, τώρα που τους έχουν ανάγκη οι Αμερικανοί. Οι Τούρκοι, ως γνωστό, είναι πολύ καλοί στο ανατολίτικο παζάρι, μόνο που το τελευταίο διάστημα δεν τους έβγαινε με την Αμερική, όσο και να το ήθελε ο κ. Τραμπ.

Έτσι τώρα νομίζουν πως ήρθε η δική τους σειρά. Και επειδή όπως είπαμε τους έχουν ανάγκη οι Αμερικανοί, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι και όσα μπορέσουν.

Η δυστυχία των Αμερικανών είναι ότι δεν έχει δείξει προθυμία καμία άλλη χώρα για να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, οπότε οι Τούρκοι παίζουν μόνοι τους στο διπλωματικό και στρατιωτικό αυτό παιγνίδι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε ερωτήσεις για τις συναντήσεις της αμερικανικής αποστολής στην Άγκυρα. Αλλά όπως έγινε γνωστό από την τουρκική πλευρά συμφωνήθηκε ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι Τούρκοι ζήτησαν οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια. Τα δύο πρώτα αιτήματα βρίσκουν εμπόδιο τις κυρώσεις. Η διπλωματική συνεργασία συνεχίζεται αλλά με εμπόδια…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Όσα σχεδιάζει ο Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο θα φέρουν μεγάλη αναστάτωση πρωτίστως στην Αθήνα: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: