Δεν περιμέναμε κάτι άλλο: Η Γερμανία …ευγνώνων για τον Ερντογάν, εμπλοκή και στη Μαύρη Θάλασσα από τη Γερμανία

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί ΑΚάρ με την Γερμανίδα ομόλογό του, Annegret Kramp-Karrenbauer, στην Άγκυρα. T.C. Millî, Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Η Υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer ζήτησε την αλληλεγγύη της Τουρκίας σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας, ανεξάρτητα από τις διαφορές πολιτικών απόψεων.

Κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Άγκυρα, η πολιτικός του CDU διαβεβαίωσε τον ομόλογό της Hulusi Akar την Πέμπτη ότι η Γερμανία θα εμπλακεί περισσότερο στην ασφάλεια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα ενθάρρυνε την τουρκική κυβέρνηση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν – για παράδειγμα, όσον αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας του αεροδρομίου στην Καμπούλ.

Στο ρεπορτάζ των Carsten Hoffmann και Mirjam Schmitt στο πρακτορείο DPA αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Συμφωνήσαμε, ως πρώτο βήμα, ότι οι διπλωματικές αποστολές πρέπει να παραμείνουν. Αυτό όμως απαιτεί ασφαλή υποδομή στο αεροδρόμιο και ασφαλή ιατρική υποδομή», δήλωσε η Kramp-Karrenbauer. «Είμαι ευγνώμων που η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Συμφωνήσαμε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό καθήκον της Τουρκίας. Επομένως απαιτείται επίσης υποστήριξη από τη Συμμαχία και από τους εταίρους».

Η Τουρκία διασφαλίζει επί του παρόντος τη λειτουργία του διεθνούς αερολιμένα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν. Εάν πρόκειται να συνεχιστεί η διεθνής εκπροσώπηση στη χώρα, μετά την απόσυρση της αποστολής του ΝΑΤΟ «Resolute Support», θα πρέπει να υπάρχουν αεροπορικές συνδέσεις για τις ξένες πρεσβείες.

Πρόσφατα, ωστόσο, οι απειλές των Ταλιμπάν εναντίον της Τουρκίας ήταν ηχηρές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει «πολύ μεγαλύτερη ευθύνη», μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν.

Στις αρχές της εβδομάδας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Τουρκία χρειάζεται «διπλωματική, υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη» από τις ΗΠΑ, εάν πρόκειται να αναλάβει την εποπτεία του διεθνούς αεροδρομίου μετά την ημερομηνία αναχώρησης. Ανέφερε ακόμη ότι η Ουγγαρία και το Πακιστάν είναι επιθυμητοί εταίροι στο Αφγανιστάν μετά την 9/11.

Ωστόσο, είναι λογικό ότι η Γερμανία πρέπει επίσης να συμμετέχει – τουλάχιστον οικονομικά – σε ένα τέτοιο έργο.

Μετά τη συνάντηση με την Kramp-Karrenbauer, ο Akar έκανε λόγο για μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας κατανόησης.

«Η Γερμανία είναι φίλος μας και συνεργάτης μας», δήλωσε ο Akar, ενώ στη συνέχεια άλλαξε γρήγορα θέμα και αναφέρθηκε στη βασική διαφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του κουρδικού PKK («Μάχη κατά της τρομοκρατίας μέχρι τον τελευταίο τρομοκράτη») και την ολοένα λιγότερη προθυμία της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Τουρκία.

«Είπαμε επίσης ότι πρέπει να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί», ανέφερε σχετικά.

Ο Akar υπενθύμισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη φροντίδα τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων στο έδαφος της και πέντε εκατομμυρίων εκτοπισμένων στη Συρία. Εάν παραμείνουν ανεκπλήρωτες οι ανάγκες, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την Τουρκία και την Ευρώπη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τουρκία και Χαμάς συνεργάζονται εναντίον του Ισραήλ: Ο Ερντογάν το παίζει προστάτης των μουσουλμάνων!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: