Δάνεια 2,9 δισεκατομμυρίων πούλησαν στα funds οι τράπεζες μέσα στο πρώτο τρίμηνο

File Photo Ακίνητα στη Γλυφάδα ΑΠΕ ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ μέσω ΚΥΠΕ




Στα 42,8 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος του α΄ τριμήνου του έτους τα δάνεια που έχουν πουληθεί από τις τράπεζες σε funds και έχουν ανατεθεί σε εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, καταγράφοντας άνοδο 2,9 δισ. ευρώ έναντι του Δεκεμβρίου 2020.

Η αύξηση των δανείων είναι αποτέλεσμα των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων που πραγματοποιούν οι τράπεζες στο πλαίσιο της πολιτικής εξυγίανσης των ισολογισμών τους, μεταβιβάζοντας τα δάνεια αυτά σε funds, τα οποία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, που μεταφέρεται με τον τρόπο αυτό από το ένα κανάλι στο άλλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από το σύνολο των 42,8 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια που ανήκουν πλέον σε funds, τα 16,8 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, ενώ άλλα 20,5 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια των νοικοκυριών. Από τα δάνεια των νοικοκυριών η πλειονότητα είναι καταναλωτικά, το ύψος των οποίων αυξήθηκε το α΄ τρίμηνο του έτους στα 12,6 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 7,7 δισ. ευρώ περίπου είναι η αξία των στεγαστικών δανείων που έχουν πωληθεί. Να σημειωθεί ότι η κατηγορία των στεγαστικών δανείων που περνούν σε funds αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τους προσεχείς μήνες, καθώς αποτελεί τον κύριο όγκο των τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες.

Εξίσου σημαντικό είναι το ύψος των επιχειρηματικών δανείων που αναμένεται να μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων, αλλά και των πωλήσεων μεμονωμένων χαρτοφυλακίων που δρομολογούν οι τράπεζες. Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, από το σύνολο των 16,8 δισ. ευρώ των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ήδη μεταβιβαστεί σε funds, τα 8,9 δισ. ευρώ είναι δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αξία των οποίων αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 638 εκατ. ευρώ. Στα 5,5 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος του α΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των ατομικών επιχειρήσεων που  ανήκουν σε funds και έχουν ανατεθεί σε εταιρείες διαχείρισης, η αξία των οποίων σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο είναι μειωμένη κατά 635 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Νέο επεισόδιο με συνδικαλιστές και εργολαβικό προσωπικό στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: