Χείριστη και εγκληματική περίπτωση: Με συνέργεια της Κυβέρνησης το τραπεζικό έγκλημα στην Κύπρο…

FILE PHOTO: Πολίτες περιμένουν στην ουρά έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Με πρωτοβουλία μου τέθηκε πρόσφατα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η εγκληματική στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία αρνείται για πολλά χρόνια (από το 2013!) να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις παράνομες/καταχρηστικές ρήτρες και πρακτικές σε συμβάσεις εταιρειών με καταναλωτές.

Ως αποτέλεσμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το δεύτερο κορυφαίο όργανο της Ευρωπαϊκής. Ένωσης (Ε.Ε.) μετά την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, το οποίο υπερψήφισε Έκθεση-χαστούκι για τις καταχρηστικές ρήτρες και πρακτικές, ειδικότερα των τραπεζών, κατά των καταναλωτών.

  • Η Κύπρος δεν είναι η μοναδική περίπτωση, αλλά είναι η χείριστη και εγκληματική. Είναι η μοναδική περίπτωση στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε (αρχικά το 2013) παραβίαση της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ζήτησε από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά.

Το 2019 διαπίστωσε ξανά συνεχιζόμενη παραβίαση χωρίς ανταπόκριση από την Κυβέρνηση. Πριν μερικές εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προθεσμία δύο μηνών, που αποτελεί το τελικό στάδιο πριν την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το κράτος της ΕΕ, του οποίου η Κυβέρνηση αρνείται την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για εξάλειψη των παράνομων/καταχρηστικών υπερχρεώσεων και συγκαλύπτει τις παρανομίες των τραπεζών από το 2013 εις βάρος χιλιάδων αθώων πολιτών, δεν λογίζεται κράτος δικαίου. Η συντριβή δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά αφορά την αξιοπρέπεια και την υγεία εκείνων που όφειλε να προστατέψει!

Η τελευταία κατάντια της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι που μετατράπηκε σε άθλιο «δικηγόρο»  των παρανομούντων τραπεζών, αντί να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να εφαρμόσει αποτελεσματικά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, προέβαλε ως υπεράσπισή της ενώπιον της ΕΕ ότι, δήθεν, εάν οι καταχρηστικές ρήτρες/πρακτικές αφαιρεθούν ή διαγραφούν από τα συμβόλαια μεταξύ τραπεζών και καταναλωτών, η παρανομία τελειώνει.

Πρόκειται για ισχυρισμό που ούτε οι τράπεζες δεν προβάλλουν ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, διότι το Δικαστήριο της ΕΕ έχει αποφανθεί οριστικά επί του θέματος εδώ και χρόνια. Το ζητούμενο δεν είναι να αφαιρεθούν απλά οι καταχρηστικοί όροι, αλλά να αφαιρεθούν όλες οι παράνομες χρεώσεις, να αποζημιωθούν επαρκώς οι πληγέντες και να τιμωρηθούν οι παρανομούντες.

Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τις χιλιάδες πολίτες και μικροεπιχειρήσεις που καταστράφηκαν αλλά είναι πρωτίστως ζήτημα απονομής δικαιοσύνης και εξάλειψης μιας τεράστιας παρανομίας, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία υπερτερεί οποιασδήποτε εγχώριας.

  • Τα γεγονότα δεν επιτρέπουν διαφορετική ερμηνεία ή άποψη, αφού πρόκειται για ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Επιπλέον, επαναλαμβάνουμε και την υποχρέωση των Κυπριακών Δικαστηρίων να εκδικάζουν βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πράγμα που δεν συμβαίνει.

Ενώ σε άλλα κράτη-μέλη τα Δικαστήρια εκπληρώνουν την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ τους να αξιοποιούν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις καθοδηγητικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ, στην Κύπρο είμαστε στο … μηδέν, χωρίς καν να έχει παραπεμφθεί ένα έστω προδικαστικό ερώτημα για τις τράπεζες προς το Δικαστήριο της ΕΕ!

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S & D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τι είναι τελικά ο ανθέλληνας Ερσίν Τατάρ: “Τουρκοκύπριος ηγέτης” ή ένας επικίνδυνος κατοχικός εγκάθετος;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: