Μπάιντεν και Πούτιν ήρεμοι και “παγεροί” σε μαραθώνια συνάντηση: Χάος μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών δημοσιογράφων [video]

Μπάιντεν και Πουτιν στην βιβλιοθήκη της ελβετικής βίλας όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής. EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT




Μια χειραψία, περιορισμένες τυπικές δηλώσεις, εμφανή ψύχρα και ακόμη πιο “παγωμένες’ προσδοκίες για το αποτέλεσμα, ξεκίνησε η συνάντηση κορυφής του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην παραλίμνια βίλα La Grange της Γενεύης.

Οι δυο πρόεδροι φωτογραφήθηκαν μέσα σε ένα πανδαιμόνιο που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους δημοσιογράφους που επιχειρούσαν να αποσπάσουν μια δήλωση.

Μπάιντεν και Πούτιν εισήλθαν στη συνέχεια στο εσωτερικό της βίλας και κάθισαν στην αίθουσα της βιβλιοθήκης η οποία εκτείνεται σε τουλάχιστον τρεις τοίχους.

Οι δυο πρόεδροι κάθισαν σε πολυθρόνες με ένα μικρό ξύλινο τραπεζάκι ανάμεσά τους. Πάνω στο τραπέζι υπήρχαν τα απαραίτητα λουλούδια. Μια μεγάλη υδρόγειος σφαίρα βρισκόταν πίσω από το τραπέζι με μεγάλες σημαίες της Ρωσίας και των ΗΠΑ από τη μια και την άλλη πλευρά της.

Ο Μπάιντεν ήταν καθισμένος σταυροπόδι. Στα δεξιά του ήταν καθισμένη σε καρέκλα μια μεταφράστρια. Στα δεξιά της ήταν καθισμένος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Πούτιν ήταν καθισμένος με τα χέρια του να ακουμπούν στα πόδια του. Αριστερά του καθόταν σε καρέκλα μια μεταφράστρια και δίπλα της, από αριστερά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα ο καυγάς ανάμεσα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ εξελισσόταν σε χαοτικό σκηνικό, καθώς οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν, φώναζαν και πίεζαν ο ένας τον άλλο για να βρουν την κατάλληλη θέση. Ομως, τίποτα δεν γινόταν.

Μετά από ένα δυο λεπτά, η ρωσική ασφάλεια ξανάβαλε στη θέση του το κόκκινο κορδόνι που χωρίζει τους εκπροσώπους των ΜΜΕ από τους ηγέτες, σε μια προσπάθεια να τους κρατήσουν σε απόσταση.

Οι άνδρες της ρωσικής ασφάλειας φώναζαν στους δημοσιογράφους να φύγουν και άρχισαν να τους σπρώχνουν. Δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φώναζαν κι αυτοί απ’ την πλευρά τους για να σταματήσουν οι Ρώσοι να αγγίζουν τους δημοσιογράφους. Ένας μάλιστα δημοσιογράφος αναφέρει ότι σπρώχτηκε πολλές φορές, φτάνοντας στο σημείο να πέσει κάτω, καθώς πολλοί συνάδελφοί τους τελικά απομάκρυναν το διαχωριστικό κόκκινο κορδόνι.

Οι δυο πρόεδροι παρακολουθούσαν το χάος με τα media να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Έδειχναν να διασκεδάζουν με το σκηνικό. Σε κάποια στιγμή ο Μπάιντεν έσκυψε προς την μεταφράστριά του και χαμογέλασε.

Πριν αρχίσει η συνάντηση…

Και οι δύο δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι οι συνομιλίες τους μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις, παρόλο που διαφωνούν στα πάντα, από τον έλεγχο των εξοπλισμών και τους χάκερ στον κυβερνοχώρο έως τις εκλογικές παρεμβάσεις και την Ουκρανία.

“Δεν περιμένουμε ένα μεγάλο σύνολο παραδοτέων από αυτήν τη συνάντηση”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι οι ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν για τέσσερις ή πέντε ώρες από τις 1:30 μ.μ. (1130 GMT).

Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν αντάλλαξαν λίγα λόγια πριν μπουν μέσα.

“Δεν είμαι σίγουρος ότι θα επιτευχθούν συμφωνίες”, δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ.

«Εύχομαι η συνάντηση να είναι παραγωγική» ήταν η πρώτη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν πολύωρη συνάντηση στη Villa La Grange, με τον φωτογραφικό φακό να απαθανατίζει την πρώτη τους χειραψία, που συνοδεύτηκε από χαμόγελα.

Στις 12:27 (13:27 ώρα Ελλάδας) προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης το προεδρικό αεροσκάφος της Ρωσίας, που μετέφερε τον Βλάντιμιρ Πούτιν, την ώρα που λίγο μετά τις 13:00 (τοπική ώρα) έφτασε στη Villa La Grange και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: Hellas Journal

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Μπρα ντε φερ Μπάιντεν – Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής: Μεγάλες διαφωνίες και μικρές οι προσδοκίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: