Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα λειτουργήσουν ως «οπλοστάσιο εμβολίων» για τον υπόλοιπο κόσμο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Β Μπόρις Τζόνσον και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, περπατούν με την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, και την Κάρι Τζόνσον, σύζυγο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διμερή συνάντησή τους στο Carbis Bay του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 10 Ιουνίου 2021. EPA, Hollie Adams
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η χώρα του θα λειτουργήσει ως «οπλοστάσιο εμβολίων» για τον υπόλοιπο κόσμο, επιβεβαιώνοντας ότι θα αγοράσει 500 εκ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού, για να τις δωρίσει σε περίπου 100 φτωχότερα κράτη.

Είπε ότι 200 εκ. δόσεις θα αποσταλούν φέτος, από τον Αύγουστο και μετά και οι υπόλοιπες 300 εκ. δόσεις του χρόνου.

Μιλούσε από το Σεντ Άιβς της Κορνουάλης, όπου αρχίζει την Παρασκευή η τριήμερη σύνοδος του G7.

Στο πλευρό του Προέδρου Μπάιντεν ήταν ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλάς που ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την ηγεσία και το όραμα που επιδεικνύει.

Αναφερόμενος στη διμερή συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον νωρίτερα, ο κ. Μπάιντεν έκανε λόγο για «πολύ παραγωγική συνάντηση» που επιβεβαίωσε την «ιδιαίτερη σχέση» μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη ειρηνευτική συμφωνία της Μ. Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία και συμφώνησαν ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες πρέπει να βρουν ρεαλιστικές λύσεις για να διατηρηθεί το απρόσκοπτο εμπόριο μεταξύ Μ. Βρετανίας, Β. Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μετά το Brexit.

Συζήτησαν επίσης διάφορα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Αφγανιστάν, η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία.

Συμφώνησαν ότι η διμερής συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η καλύτερη ανοικοδόμηση μετά από την πανδημία, ανανέωσαν την Ατλαντική Χάρτα συνεργασίας του 1941 και εξέφρασαν αποφασιστικότητα να εργαστούν προς μία διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Σημείωσαν επιπλέον τη σπουδαιότητα της επανέναρξης των διατλαντικών ταξιδιών και την καταπολέμηση του κορωνοϊού παγκοσμίως.

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Κοινή ανακοίνωση ελληνοαμερικανών και αμερικανοεβραίων: Χαιρετίζουν το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: