Αύριο η ημέρα της αλήθειας για τις σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία: Τώρα ομιλεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την Πρώτη Κυρία Τζιλ στο Carbis Bay, στην πόλη Cornwall της Βρετανίας. EPA, NEIL HALL POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Εικοσιτέσσερις ώρες απομένουν από τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τα στοιχήματα πέφτουν …βροχή.

Είναι γνωστή η αντιπάθεια του κ. Μπάιντεν προς τον Ερντογάν. Άλλωστε έχει τοποθετηθεί και δημόσια στην περίφημη συνέντευξη του στους δημοσιογράφους της εφημερίδας New York Times. Έχει χαρακτηρίσει αυταρχικό τον Τούρκο πρόεδρο και δεν έχει κρύψει τα αισθήματα του. Θα ήθελε να τον δει να εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, φέρεται να πιστεύει ότι ο σημερινός πρόεδρος της Αμερικής, σαν αντιπρόεδρος, είχε ανάμειξη στο σικέ πραξικόπημα εναντίον του. Για την κατηγορία αυτή δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα κανένα στοιχείο ο Τούρκος ηγέτης.

  • Ένα βασικό στοιχείο που απουσιάζει πριν από τη συνάντηση είναι η χημεία μεταξύ των δύο ηγετών, παρά το γεγονός ότι γνωρίζονται και έχουν συναντηθεί μερικές φορές. Είναι δύσκολο, λένε οι αναλυτές, να εξαφανιστεί από τη μία στιγμή στην άλλη η αντιπάθεια που νοιώθουν ο ένας για τον άλλο.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, θα παρακολουθήσουμε μία συνάντηση που θεωρείται -και είναι- εξαιρετικά δύσκολη καθώς μερικά από τα προβλήματα χαρακτηρίζονται άλυτα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα των S-400, όπου οι θέσεις των δύο χωρών είναι διαμετρικά αντίθετες. Η Αμερική έχει δημοσιοποιήσει την τελική της θέση την Πέμπτη και αυτή δεν δίνει χρόνο στη διπλωματία.

Είναι διατεθειμένος ο Ερντογάν να υποχωρήσει; Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η απάντηση είναι αρνητική. Άλλωστε, αν υποχωρήσει, θα χάσει οπωσδήποτε τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά και τις προεδρικές όποτε αποφασίσει να τις διοργανώσει.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν απόλυτος ότι πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία το ρωσικό σύστημα, για τους γνωστούς λόγους. Επίσης προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η διάψευση των σεναρίων μεταφοράς των S-400 σε ξένη χώρα ή στη βάση του Ινσιρλίκ. Οπότε θεωρείται λήξαν το θέμα από την πλευρά της Αμερικής.

Εκτός αν ο κ. Μπάιντεν πάει σε αυτή τη συνάντηση με άλλες σκέψεις. Πρόεδρος είναι. Αποφασίζει ότι θέλει ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις των συνεργατών του. Άλλωστε και ο ίδιος πιστεύει ότι δεν πρέπει να χαθεί από τη Δύση η ήδη χαμένη Τουρκία…

Στο σημείο αυτό, πρέπει να επαναλάβουμε ότι αν ο Ερντογάν κάνει τη μεγάλη έκπληξη και υποχωρήσει πλήρως… Αν δηλαδή διώξει τους S-400 που προσωπικά δεν το βλέπω. Τότε θα ζήσουμε συγκλονιστικές εξελίξεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Και οι κυρώσεις θα ακυρωθούν, και θα μπορούσε να πάρει το σύστημα Πάτριοτ, όπως και τα μαχητικά F-35.

Βεβαίως, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα μεταξύ των Αμερικανών και των Τούρκων.

Ίσως ένα πρόβλημα εξίσου μεγάλο όσο οι S-400 είναι η συμπεριφορά του Ερντογάν εναντίον της Αμερικής, αλλά και των συμμάχων της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Με τα σημερινά δεδομένα ο κ. Μπάιντεν δεν μπορεί να στηριχθεί με τίποτα στην Τουρκία για να υποστηρίξει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Οπότε, ακόμα και αν λυνόταν το πρόβλημα των S-400, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να είναι βουνό.

Αν και επαναλαμβανόμαστε, το βασικό ερώτημα, λοιπόν, με βάση τα δεδομένα που έχουμε είναι αν προτίθεται ο Ερντογάν να υποχωρήσει για να βελτιωθούν οι σχέσεις του με τον κ. Μπάιντεν και την Αμερική. Η απάντηση, με βάση πάντα τα στοιχεία που έχουμε ενώπιον μας, είναι ότι δεν θα το πράξει, αν και είναι απρόβλεπτος και συχνά βαφτίζει το ψάρι κρέας. Αντίθετα οι Αμερικανοί περιμένουν ότι θα πάει στις Βρυξέλλες κυριαρχημένος από θυμό.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου παραμένουν ψηλά στην αμερικανική ατζέντα. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν ως πακέτο και περιλαμβάνουν τα πάντα όλα: Συρία, Λιβύη, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος.

Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα ακούσει από τον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι συμπεριφορές όπως αυτές που ζήσαμε πέρυσι στο Αιγαίο και στην Κύπρο, δεν επιτρέπονται στη διάρκεια της δικής του προεδρίας. Και αυτό είναι το πλέον σημαντικό. Διότι ο Ερντογάν, μπορεί να μην ενοχλήσει φέτος την Ελλάδα, θα προκαλέσει πολλαπλώς την Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλωστε στις 20 Ιουλίου, στην 47η μαύρη επέτειο της εισβολής θα επισκεφθεί παράνομα την κατεχόμενη Κύπρο…

ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι στόχος των Αμερικανών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι να επαναφέρουν την Τουρκία στην τάξη. Και θα χρησιμοποιήσουν όλους τους τρόπους. Αλλά, αν επιτύχουν και συνετίσουν τον Ερντογάν, αυτό δεν θα συμβεί εις βάρος της Ελλάδας. Έχει ξεκαθαριστεί το θέμα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Αμερική ζήτησε από την Τουρκία να υποχωρήσει και να αποδεχθεί το λάθος της: Η “μάχη των μαχών” στις Βρυξέλλες (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: