Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με τη σύζυγό του, Nadine Arslanian, την ημέρα του γάμου τους. Φωτογραφία Αρχείου, via Mirror Spectator
Ένας Τούρκος νομοθέτης, φίλος του Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε με σκληρό τρόπο την περασμένη εβδομάδα τον πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή Αμερικανό γερουσιαστή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τον οποίο κατηγόρησε ότι δήθεν χρησιμοποιεί τις οικογενειακές του σχέσεις εις βάρος των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Η άθλια επίθεση έγινε εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και της συζύγου Νadine Arslanian, η οποία είναι αρμενικής καταγωγής.
Ο επικεφαλής της τουρκικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, ο Akif ÇaÇatay Kılıç, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου, εξέφρασε με ψέματα τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο ομόλογός του, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, δεν απάντησε στο αίτημά του για συνάντηση.
Ο Kılıç ισχυρίστηκε ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ συμπεριφέρθηκε έτσι επειδή η σύζυγός του είναι Αρμενικής καταγωγής και ότι δεν ήθελε να ακούσει την …αλήθεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Εννοεί βεβαίως την τουρκική …”αλήθεια”!
«Γνωρίζουμε ότι η σύζυγός του είναι μέλος της αρμενικής διασποράς. Δεν είναι σωστό να κάνουμε κινήσεις στην πολιτική με βάση λαϊκιστικά και οικογενειακά κίνητρα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις με μια χώρα, ένα κοινοβούλιο και ένα έθνος», δήλωσε ο απαράδεκτος Kılıç.
«Είναι σημαντικό ότι ούτε καν ένας διάλογος δεν επιζητείται εδώ, ή τουλάχιστον ότι το αίτημα για ραντεβού δεν απαντήθηκε», πρόσθεσε.
Ως γνωστό, τον Απρίλιο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε επίσημα ως γενοκτονία τη μαζική δολοφονία Αρμενίων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ση διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Τον κατέστησε τον ως τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που αναγνώρισε τη σφαγή ως πράξη γενοκτονίας.
Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εξήγησε γιατί η τουρκική αντιπροσωπεία δεν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και δεν συναντήθηκε με τους ομολόγους του πριν από την ιστορική απόφαση του Μπάιντεν που αναμενόταν από σχεδόν όλους τους τουρκικούς και αρμενικούς κύκλους από τότε που εξελέγη πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2020.
Η τουρκική αντιπροσωπεία την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με αρκετούς γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταξύ των οποίων τον Ron Johnson και τον Jim Risch από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο κ. Μενέντεζ. Ο ίδιος αρνήθηκε να συναντήσει τους Τούρκους νομοθέτες.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του Κέντρου Ραφίκ Χάρι του Ατλαντικού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ. Οι εκπρόσωποι συμμετείχαν επίσης σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αρκετούς εμπειρογνώμονες σχετικά με τις τουρκοαμερικάνικες σχέσεις στο γραφείο της οργάνωσης SETA που χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση.
Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Kılıç, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εργάζεται εδώ και πολύ καιρό για την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Μια γρήγορη μελέτη των δραστηριοτήτων του στο Καπιτώλιο υποδηλώνει ότι η θέση του στο αρμενικό ζήτημα ήταν αμετάβλητη και ήταν γνωστός για τη φιλο-αρμενική του στάση πολύ πριν εκλεγεί στη Γερουσία το 2006, και πολύ πριν γνωρίσει τη σημερινή σύζυγό του.
Ο κ. Μενέντεζ παντρεύτηκε την αρμενικής καταγωγής σύζυγό του, Nadine Arslanian το 2020 μετά από γνωριμία αρκετών ετών. Το ζευγάρι λέγεται ότι συναντήθηκε για πρώτη φορά το 2011.
Προηγουμένως ο γερουσιαστής υποστήριξε πολλά ψηφίσματα για αναγνώριση της γενοκτονίας. Το 2009 ο ίδιος ο Μενεντέζ εισήγαγε ψήφισμα της Γερουσίας που καλούσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναγνωρίσει επίσημα «τη συστηματική δολοφονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων μεταξύ του 1915 και του 1923 ως γενοκτονία».
Τον Απρίλιο του 2019 υπέβαλε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα με μια ομάδα 15 γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, όταν ήταν τότε γερουσιαστής.
Πληροφορίες από: Νordic Μonitor, Levent Kenez / Στοκχόλμη
Το «μυστρί» δεν έσωσε ποτέ κανέναν, ούτε τον Ερντογάν: Μόλις οι 3 στους 10 Τούρκους τον πιστεύουν