Ατάκες, σκληρή αντιπαράθεση, ολίγη από εργασιακό και στο βάθος εκλογική στρατηγική

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στη θέση του μετά την ομιλία του στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής στη συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας




Σε υψηλούς τόνους εκατέρωθεν διεξήχθη η συζήτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή με τις τοποθετήσεις και τις αντεγκλήσεις των πολιτικών αρχηγών να δίνουν τον τόνο της σκληρής αντιπαράθεσης.

Όλα αυτά έχουν ξανασυμβεί, δεν είναι η πρώτη φορά. Αυτό όμως που δεν έχει ξανασυμβεί τουλάχιστον μεταπολιτευτικά είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί όλων των άρθρων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, προκειμένου να καταφανεί ποιος ψηφίζει, τι.

Ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά

Το γαϊτανάκι της αντιπαράθεσης ξεκίνησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία χαρακτήρισε «οπισθοδρομική πολιτική» το εργασιακό νομοσχέδιο.

Η κυρία Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση και υποστήριξε ότι θα πρωτοστατήσει στην κατάργηση του εργοστασιακού νομοσχεδίου «όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν».

Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.

«Στηρίζετε μας λέτε τον εργαζόμενο: Η πραγματικότητα είναι ότι νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα και ευνοείτε τους ασύδοτους εργοδότες», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

Επίσης, άσκησε δριμεία κριτική για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Είστε εσείς ή ο Τσίπρας;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που την διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής αντί άλλης απάντησης της επισήμανε ότι ήταν σαν να άκουμε τον κ. Τσίπρα και της είπε ότι οι πολίτες προτιμούν συνήθως το πρωτότυπο και όχι το αντίγραφο.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με παραπλανητικά στοιχεία και αναφορές.

Τσίπρας,εφ’ όλη της ύλης

Με προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «εμφανίστηκε», παρά το ότι τον τελευταίο καιρό το αποφεύγει. «Χάρηκα για την παρουσία του κυρίου Μητσοτάκη, έστω και για να αναγνώσει μια ομιλία 50 λεπτών», είπε αρχικά κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη και δημιουγεί μια εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».

Διατηρώντας τους υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μην το επιχειρήσετε πάλι. Εκτίθεστε. Τόσο εσείς, όσο και οι εντολοδόχους σας».

Χαρακτήρισε δε την ΝΔ ως «ένα κόμμα χρεοκοπημένο οικονομικά αλλά και ηθικά» και τον πρωθυπουργό ως «αρχιερέα της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού, αφού δεσμευτήκατε για εξυγίανση στα οικονομικά του κόμματός σας και αντί γι’ αυτό φορτώσατε με 120 εκατομμύρια φέσι τους Έλληνες φορολογούμενους».

Σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ.

«Ξέρουμε ποιος είναι το λιοντάρι και ποιος είναι το ερίφιο στην ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα.

Η πιο κραυγαλέα επιλογή σας: Τους στερήσατε ακόμη και την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο (AstraZeneca), ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγησή του σε νέες ηλικίες. Και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των 39. Χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής».

Και κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι το πολιτικό του κεφάλαιο εξαντλείται πολύ γρήγορα ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται μόλις δύο χρόνια στην εξουσία.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα και πριν μιλήσουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ο πρωθυπουργός έκανε χρήση της δευτερολογίας του λέγοντας:

Κύριε Τσίπρα, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και την απόπειρα να συγκρίνετε το τι ενδεχομένως θα συμβεί στις επόμενες εκλογές με το τι συνέβη την περίοδο ’90-’93. Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Οπότε προσέξτε μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα βιαστικά, γιατί κινδυνεύετε να διαψευστείτε από τις εξελίξεις.

Σε ότι αφορά στις επικρίσεις για το θέμα διαχείρισης της πανδημίας και τους εμβολιασμούς, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Έρχομαι στο ζήτημα της πανδημίας. Δεν θα μιλήσω πολύ γι’ αυτό, αλλά ας αφήσουμε επιτέλους στην άκρη αυτό το ψέμα, ότι βάλατε πλάτη στην Κυβέρνηση στη μάχη κατά της πανδημίας. Διότι ό,τι έκανε αυτή η Κυβέρνηση, σπεύδατε πάντα να πείτε το ακριβώς ανάποδο. Και σήμερα εξακολουθείτε να το κάνετε. Θέλετε να σας θυμίσω τις δηλώσεις σας;

«Βάλατε πλάτη», λοιπόν, κ. Τσίπρα όταν τον Νοέμβριο λέγατε ότι υποσχόμαστε ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει; «Βάλατε πλάτη» τον Ιανουάριο όταν μας λέγατε ότι το να κάνουμε 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς κάθε μέρα; «Βάλατε πλάτη» που όταν πήραμε τη δύσκολη απόφαση να κλείσουμε την οικονομία υπερασπιστήκατε την οικονομική δραστηριότητα και όταν ανοίγαμε την οικονομική δραστηριότητα μας λέγατε «προσέξτε τι κάνετε διότι θέτετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών»; Έτσι βάλατε πλάτη;

Βάλατε πλάτη με το να μην έχετε πει μία θετική κουβέντα για την Επιχείρηση «Ελευθερία»; Σας το είπε εξάλλου και ο κ. Τσακαλώτος. «Θα ήμασταν πιο αξιόπιστοι», είπε ο κ. Τσακαλώτος, «εάν αναγνωρίζαμε ότι η Κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στην οργάνωση των εμβολίων». Δεν το έχετε πει ούτε μία φορά.

Και σήμερα ακόμα που μιλάμε πρωτοκλασάτα στελέχη σας έρχονται και υπονομεύουν ευθέως τη διαδικασία του εμβολιασμού. Δεν μιλάμε για τυχαία στελέχη, μιλάμε για στελέχη που είναι γιατροί στο επάγγελμα και διετέλεσαν Υπουργοί Υγείας. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Πολάκη και στις απαράδεκτες τελευταίες αναρτήσεις του, με τις οποίες ευθέως έρχεται και αμφισβητεί τη διαδικασία εμβολιασμού, αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα ότι δήθεν αυτό το θαύμα της επιστήμης το οποίο μας έχει επιτρέψει να σώσουμε εκατομμύρια ζωές στον κόσμο και να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα δεν θα έπρεπε να το αγκαλιάσουμε, αλλά θα έπρεπε να είμαστε καχύποπτοι.»

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για παράθεση παραπλανητικών στοιχείων στη Βουλή:

Εξηγήστε μας, με απλά λόγια: όλοι αυτοί οι υπολογισμοί από πού προκύπτουν. Να βγείτε να μας εξηγήσετε ότι αυτό το παράδειγμα το οποίο δώσατε, το νούμερο αυτό το οποίο δώσατε «προκύπτει έτσι», να το καταλάβουμε και εμείς. Να σταματήσετε να έρχεστε εδώ και να αραδιάζετε ψεύτικα παραδείγματα και μετά να κατηγορείτε αυτή την Κυβέρνηση ότι είμαστε δήθεν αυτοί που έχοντας εξαγοράσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έχοντας κάποια παράξενη κυριαρχία στο διαδίκτυο, δημιουργούμε μία επίπλαστη πραγματικότητα.

Μιας και σας ενοχλούν τόσο πολύ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την επόμενη φορά θα φροντίσω να καταθέσω στα πρακτικά πάρα πολλά θετικά δημοσιεύματα από το εξωτερικό τα οποία παρουσιάζουν τις καλές επιδόσεις της χώρας μας. Φαντάζομαι ότι αυτά εντάσσονται στη λίστα «Πέτσας International», όχι στην λίστα «Πέτσας Domestic». Πήγε ο κ. Πέτσας και εξαγόρασε, τους Financial Times, τους New York Times, όλα τα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού, για να παρουσιάζουν και αυτά μία ωραιοποιημένη εικόνα μιας χώρας η οποία -κατά τη δική σας άποψη- βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής.

Και κατέληξε: Τελικά το τι γράφει ο ξένος Τύπος μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι το τι πιστεύουν οι πολίτες και αυτό θα σας το δείξουν, μια και καλή, όταν θα έρθει η ώρα των επόμενων εκλογών.

Μητσοτάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Μπαίνουν κανόνες στη ζούγκλα – Η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Βαφτίζετε αναγέννηση τον μεσαίωνα, συκοφαντείτε όσους αντιδρούν και αντιστέκονται»

Κουτσούμπας για εργασιακό: Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά, έχει οριστικά καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: