Αποτίμηση του ταξιδιού του Προέδρου Μπάιντεν στην Ευρώπη: Κατάφερε να πείσει για τη Ρωσία και την Κίνα;

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσέρχεται στη σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. EPA, FRANCOIS MORI, POOL




Ανάλυση των δημοσιογράφων David E. Sanger και Steven Erlanger που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας New York Times με τίτλο “For Biden, Europe Trip Achieved 2 Major Goals. And Then There Is Russia”, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Biden διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι «οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει».

Τώρα μένει να αποδειχθεί το κατά πόσο συσπείρωσε τους Ευρωπαίους έναντι της ανερχόμενης Κίνας και εάν και σε ποιο βαθμό, χάραξε τις «κόκκινες γραμμές του» έναντι της Μόσχας.

Ο αρθρογράφος εισαγωγικά αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Biden κατά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό έπειτα από την ανάληψη της Προεδρίας είχε στόχο να φέρει εις πέρας τρεις αποστολές:

  • Να πείσει τους Συμμάχους ότι πλέον «οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει για τα καλά» στη διεθνή σκηνή, να τους συσπειρώσει σε ένα κοινό στόχο που αφορά στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής της Κίνας και να χαράξει τις «κόκκινες γραμμές» έναντι του Ρώσου Προέδρου Putin, τον οποίο και χαρακτήρισε ‘αξιόλογο αντίπαλο’.

Ο Πρόεδρος Biden εκπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την πρώτη του αποστολή, αν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναρωτιούνται το κατά πόσο η Προεδρία του συνιστά ένα διάλειμμα μεταξύ της εποχής Trump και ενός επόμενου Αμερικανού Προέδρου που θα πρεσβεύει το ίδιο αφήγημα «Πρώτα η Αμερική», αδιαφορώντας για τη Συμμαχία.

Σε ό, τι αφορά στη δεύτερη αποστολή του, ο Πρόεδρος Biden δημιούργησε ένα προγεφύρωμα τουλάχιστον σε ένα τμήμα της Ευρώπης όπου παρατηρείται τεράστια απροθυμία να αντιμετωπιστεί η Κίνα πρωτίστως ως οικονομική-τεχνολογική και στρατιωτική απειλή, παρά ως εμπορικός εταίρος.

Σε ό,τι αφορά στο Ρώσο Πρόεδρο, ο Biden εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη ενός αξιοπρεπούς συμβιβασμού με τον Putin, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο οι ταπεινές πρωτοβουλίες που περιέγραψαν οι δύο Πρόεδροι έπειτα από την τρίωρη συνάντησή τους, θα αποδειχθούν ικανές ούτως ώστε να αλλάξει ουσιαστικά η κακή δυναμική μεταξύ των δύο χωρών.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι έχουν σημασία και αυτά που δεν είπε ο Πρόεδρος Biden -τουλάχιστον στις δημόσιες εμφανίσεις του- κάποια αγαπημένα ζητήματα του προκατόχου του όπως εκείνο της στήριξης χωρών που διατηρούν εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ, καθώς και να διασκεδάσει τις αμφιβολίες για το μέλλον της Αμερικανικής δημοκρατίας, μιας και δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα συμβεί έπειτα από το πέρας της θητείας του το 2025.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Biden τόνισε στους Ευρωπαίους ότι η καλύτερη διασφάλιση από έναν Πρόεδρο όπως ο Trump, είναι να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ, να αποδείξουν ότι οι δημοκρατίες τους λειτουργούν και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του Πεκίνου.

Σημειώνεται ακόμη, ότι από πλευράς Ευρωπαίων είναι μεν ευχάριστη εξέλιξη «η επιστροφή των ΗΠΑ», ωστόσο, εκφράζονται αιτιάσεις σχετικά με την μετατόπιση του κέντρου βάρους της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της ανόδου της Κίνας, την οποία οι Ευρωπαίοι δεν εκλαμβάνουν απαραιτήτως ως απειλή.

Αλλά οι Ευρωπαίοι, διατηρούν επιφυλάξεις και για την αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με τα αυταρχικά καθεστώτα, όχι βεβαίως γιατί διαφωνούν επί της ουσίας, αλλά γιατί ανησυχούν για τυχόν όξυνση της πόλωσης και δημιουργία ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Αναφέρεται τέλος ότι ο Πρόεδρος Biden ενορχήστρωσε προσεκτικά το ταξίδι του ασχολούμενος πρώτα με τα προβλήματα της Συμμαχίας πριν την συνάντησή του με τον Putin, ούτως ώστε να επιδείξει στο Ρώσο Πρόεδρο ότι στη μετά Trump εποχή, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνιστούν ένα αδιάσπαστο- ενιαίο σύνολο.

ΠΗΓΗ: New York Times

Συμφωνεί για το Αφγανιστάν ο κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν: Αλλά διαφωνούν για τους ρωσικούς S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: