Αποφασίζουν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν: Ειλικρινής πρόθεση ομαλοποίησης ή συνέχιση της έντασης η επίσκεψη του Μεβλούτ;

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Δ) με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Α) στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με θέμα τον Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια, στη Γενεύη. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Διευθυντής ekathimerini

Μετά τη θετική αύρα που εξέπεμψε η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, το μπαλάκι των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει στο ανώτατο επίπεδο.

Στη συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, σε δυο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να υπάρξει μια απόπειρα επαναπροσέγγισης.

Μια τέτοια εξέλιξη έγκειται στις προθέσεις της Τουρκίας. Απαιτείται πολιτική βούληση. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνομιλητής του δεν θα απειλεί, θα πάρει αποστάσεις από τον επεκτατισμό της «γαλάζιας πατρίδας» και θα κάνει την στρατηγική επιλογή να αναζητήσει την ειρηνική συμβίωση προς όφελος και των δυο πλευρών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα το πράξει.

Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση των δυο ηγετών με ειλικρινή στρατηγικό στόχο την πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, σε βάθος χρόνου ακόμη και την ανάδειξη της ίδιας σε υπέρμαχο μιας όσο το δυνατόν πιο στενής θεσμικής σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, την οποία για μια σειρά από λόγους η Ελλάδα επιθυμεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά αυτά, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εισπράττει προκλήσεις.

  • Σε επίπεδο συμβολισμών, η επίσκεψη Τσαβούσογλου βελτίωσε το κλίμα το οποίο είχε «επιβαρυνθεί» μετά  τη ρητορική ένταση που είχε σημειωθεί κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αγκυρα πριν ενάμισι μήνα.

Διαφαίνονται κάποια περιθώρια για την οικοδόμηση ενός διαφορετικού, λιγότερο συγκρουσιακού, περιβάλλοντος στις διμερείς σχέσεις, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σταδιακά, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες, με αυτοσυγκράτηση και ρεαλισμό.

Αλλά για να συμβεί αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι δεν τον συμφέρει και δεν αντέχει ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά, να έχει ανοιχτά μέτωπα με όλους.

Η αλλαγή προέδρου στις ΗΠΑ έχει δυσχεράνει το τοπίο και τη σχέση του με την υπερδύναμη. Οι παραλογισμοί και τα προσωπικά συμφέροντα, έχουν αντικατασταθεί από σοβαρούς υπολογισμούς και στρατηγικές επιδιώξεις. Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί τρόπους να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Αμερική, η ένταση με την Ελλάδα δεν τον βοηθά. Είναι μια παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοήσει.

Οι διαφορετικές θέσεις Αθήνας και Αγκυρας σε μια σειρά ζητημάτων είναι γνωστές.Στην επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Ωστόσο, αυτό δεν έχει εμποδίσει βήματα όπως είναι η επανάληψη των διερευνητικών επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο, οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό, και κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό.

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η Ελλάδα (όπως και η Κύπρος) είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ. Αυτό αποτελεί μέρος της εξίσωσης και των διμερών σχέσεων. Οπως και το γεγονός ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει τους δικούς της διαύλους επιρροής στην Ουάσιγκτον. Είναι λάθος να κατηγορεί την Αθήνα ότι «εμπλέκει» άλλους στα διμερή της προβλήματα με την Τουρκία.

  • Η εξίσωση είναι πιο σύνθετη. Οι σχέσεις των χωρών δεν εξελίσσονται στο κενό. Δεν είναι αποκομμένες από το περιφερειακό σκηνικό (σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κ.ά.), ούτε από την ευρύτερη γεωπολιτική πραγματικότητα (συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, στρατηγική συμμαχία της με ΗΠΑ).

Η αισιόδοξη αποτίμηση της κατάστασης μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου και ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, είναι ότι ίσως να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πορείας σταδιακής ομαλοποίησης. Η απαισιόδοξη, ότι πέρα από τη θετική αύρα και τους εναγκαλισμούς, επί της ουσίας τίποτε δεν άλλαξε και οι σχέσεις θα παραμείνουν τεταμένες.

Σε δυο εβδομάδες θα ξέρουμε τι από τα δυο θα ισχύσει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Ο Μεβλούτ δεν έφερε “δώρα” στην Αθήνα: Απλά επιβεβαίωσε τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις σε όλα τα θέματα….

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: