Απελπιστική η κατάσταση και αδιέξοδο στο Κυπριακό: Οι επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές είναι μία κάποια λύση…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Από οικουμενική ….ευρείας αποδοχής. Tελικά κομματική, με πλούσιο το κομματικό παρασκήνιο…




Του ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΟΥΣΗ

Το εθνικό μας πρόβλημα διέρχεται μια απελπιστική περίοδο στασιμότητας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ελπίζει ότι ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι εφικτός στην πολιτική και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να δηλώνει ότι γνωρίζει πως να το πετύχει.

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ικανοποιήθηκε με τις αυτονόητες διαβεβαιώσεις περί διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) ως την μόνη βάση λύσης και του σεβασμού των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Η Τουρκία αλώβητη και μακριά από κυρώσεις επιβραβεύεται να πάρει τα δισεκατομμύρια της θετικής ατζέντας για το προσφυγικό ενώ εμείς θα μείνουμε με την ελπίδα για ένα νέο βέτο του προβλέψιμου Προέδρου μας στην μελλοντική αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης η οποία αρχίζει εργασία εκσυγχρονισμού της σε τεχνικό επίπεδο και η Ελλάδα βολεύεται με ένα ήσυχο καλοκαίρι για το τουρισμό της.

  • Σε αυτή την απελπιστικά στάσιμη κατάσταση, όπου αναμένεται η κάθοδος του Ερντογάν στα Βαρώσια για να ανακοινώσει ίσως το άνοιγμα τους υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση και επιχειρείται η αλλαγή της δημογραφικής αναλογίας με την ‘πολιτογράφηση’ 50.000 εποίκων, υπάρχουν τρείς δρόμοι να επιλέξουμε για χάραξη πολιτικής στο εθνικό μας θέμα.

Ο 1ος δρόμος της αποδοχής της (χαλαρής) ΔΔΟ με πολιτική ισότητα τουρκικών προδιαγραφών (η κυριαρχική ισότητα εκφράζεται με τη μία θετική ψήφο στο υπουργικό συμβούλιο και την εκ περιτροπής προεδρία) που υποστηρίζεται από τις ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Ο 2ος δρόμος της απόρριψης της ΔΔΟ και της υποστήριξης του ενιαίου κράτους ως βάση λύσης (με επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής) που υποστηρίζεται από την ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και την Αλληλεγγύη. Υπάρχει εισήγηση για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης με συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας(ΣΑ).

Ο 3ος δρόμος της αποδοχής (ενιαίου ομόσπονδου κράτους) ΔΔΟ με δημοκρατική – πολιτική ισότητα όπου η πλειοψηφία όλου του λαού θα αποφασίζει κεντρικά με αποτελεσματική συμμετοχή της μειοψηφίας (χωρίς να σημαίνει αριθμητική ισότητα και χωρίς βέτο) η οποία θα αποφασίζει τοπικά στην ζώνη της με κατοχύρωση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικράτεια.

Υπάρχει εισήγηση για εκλογή Προέδρου/αντιπροέδρου από όλο το λαό (προερχομένων από τις δύο κοινότητες) κατά το πρότυπο των ΗΠΑ. Ζητείται η χάραξη νέας στρατηγικής μέσα από συμμαχίες και διεκδικητική πολιτική που θα αποφέρει κόστος στην Τουρκία. Υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ, εν μέρη από τους Οικολόγους και την Αλλαγή Γενιάς.

  • Υπολείπονται περίπου 18 μήνες μέχρι τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει 3η θητεία και να προβαίνει σε μερικό ανασχηματισμό με νέα μέλη που θα έχουν στην τσέπη τους την εντολή παραίτησης (κατά τον κ. Αβέρωφ) που θα τους δώσει ο λαός.

Μετά το πόρισμα Νικολάτου για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων ο Πρόεδρος μας στέλνει το μήνυμα στον εαυτό του να μην κοιμάται ήσυχα και ο διορισμένος Γενικός Εισαγγελέας (πρώην εμπλεκόμενος υπουργός μαζί με τον Βοηθό του) σφυρά αδιάφορα.

Τα βαρίδια του κ. Αναστασιάδη τον κάνουν τόσο ευάλωτο για να ασκούσε βέτο (σε αντίθεση με τις διακηρύξεις του) στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συναινώντας και εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τα συμπεράσματα, την στιγμή που προκλητικά η Τουρκία ανέτρεψε την βάση λύσης για το Κυπριακό και εποικίζει το Βαρώσι παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΣΑ και της ίδιας της ΕΕ.

Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι θα πρέπει να συνεργαστούν για απαλλαγή από την επικίνδυνη διακυβέρνηση της ηγεσίας ΔΗΣΥ και των δορυφόρων της ΕΛΑΜ/ΔΗΠΑ. Στο εθνικό θέμα ο 3ος δρόμος του ΔΗΚΟ είναι ο συναινετικός κρίκος ανάμεσα στο 1ο και 2ο δρόμο του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ αντίστοιχα.

Η βάση λύσης ενιαίου ομόσπονδου κράτους ΔΔΟ με πολιτική ισότητα δημοκρατικών προδιαγραφών και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην επικράτεια αποτελεί την μόνη ελπίδα για συναίνεση. Ευελπιστώ ότι η νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ θα διευκολύνει την προσπάθεια αντιλαμβανόμενη ότι ο κόσμος της αριστεράς δεν αντέχει τρίτη θητεία διακυβέρνησης Αβέρωφ-Χρήστου-Κάρογιαν και ο πατριωτισμός που διακατέχει την ηγεσία της ΕΔΕΚ θα αποτρέψει την περαιτέρω κατρακύλα του Κυπριακού.

  • Αντί να αναμένουμε το Γ.Γ. του ΟΗΕ να τετραγωνίσει το κύκλο και τα κυλιόμενα ΕΣ να αποφασίσουν, να αναλάβουμε ενεργό ρόλο διεκδίκησης του δικαίου μας με την χάραξη νέας στρατηγικής μαζί με την Ελλάδα στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ, εμπλέκοντας τους συμμάχους/φίλους όπως Γαλλία, Ισραήλ, ΗΠΑ και Ρωσία σε διεθνή διάσκεψη για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι ταραχοποιός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αν δεν ασκήσουμε το βέτο μας έγκαιρα φοβούμαι ότι το καρότο της Ε.Ε. προς την Τουρκία πάει να λείψει και το μαστίγιο θα μας μείνει να αυτομαστιγωνόμαστε. Ας ξυπνήσουμε από το λήθαργο και ας ανακάμψουμε από το τέλμα που μας οδήγησε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη-Αβέρωφ προτού είναι αργά.

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ
Eur Ing, CEng FIET, CMgr FCMI
Προσωπικό blog: spyrospetousis.blogspot.com

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Επικίνδυνα φαινόμενα συμφιλίωσης με την τουρκική κατοχή: Η Λευκωσία δεν αντιδρά στις προκλήσεις του ΟΗΕ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: