Apache στο καθήκον για άλλα 20 χρόνια: Με καρδιά από τα Εμιράτα και τεχνολογία από το Ισραήλ

Τα Apache Alpha έχουν κλείσει αισίως 26 χρόνια ενεργούς υπηρεσίας στην Αεροπορία Στρατού ενώ η αναβάθμισή τους που έχει ήδη αποφασιστεί θα τους δώσει τουλάχιστον άλλα δεκαπέντε-είκοσι χρόνια δράσης. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




Ρεπορτάζ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνουν νέα «καρδιά» στα Ελληνικά Apache Alpha και το Ισραήλ νέα τεχνολογία αιχμής, ενώ πηγές από το Επιτελείο επισημαίνουν ότι με αυτές τις δυο κινήσεις τα 26 ετών επιθετικά ελικόπτερα παίρνουν ζωή για τουλάχιστον άλλα δεκαπέντε- είκοσι χρόνια.

Η ολική επαναφορά της Αθήνας στον Κόλπο δεν έχει να κάνει μόνο με τη διπλωματική ενίσχυση της χώρας και την επιρροή που μπορεί ν’ ασκήσει η Ελλάδα στον Αραβικό κόσμο.

Η ανάπτυξη των σχέσεων αυτών είναι καταλύτης και στον αμυντικό τομέα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την πρόσφατη άσκηση που έγινε στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με τη μεταστάθμευση των Ελληνικών F-16 Block 50 στο πλαίσιο της «FALCON EYE 2».

Πηγές από το Επιτελείο ομιλούν για περαιτέρω στρατιωτική εκπαίδευση και σε άλλους τομείς εκτός από την Πολεμική Αεροπορία.
Παράλληλα όμως μέσω και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φτάνει η ενδοφλέβια που
«ντοπάρει» την Αεροπορία Στρατού.

Από τον Ιανουάριο του 2020 είχε γίνει γνωστό ότι Ελλάδα και ΗΑΕ είχαν προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία που αφορούσε την παροχή ανταλλακτικών για τα υπέρ πολύτιμα για την Ελλάδα Apache Alpha.

Κι εδώ είχαν αποδειχθεί τα Ελληνικά αντανακλαστικά μιας και οι πρώτες επαφές ξεκίνησαν μόλις οι Αραβες είχαν αναβαθμίσει τα δικά τους επιθετικά ελικόπτερα σε AH-64D και είχαν προχωρήσει σε παραγγελία 17 νέων AH-64E.

Από το 2020 λοιπόν οι έμπειροι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της Αεροπορίας Στρατού είχαν βρεθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αντίκρισαν καινούρια ανταλλακτικά που για τα Ελληνικά Apache Alpha είναι η νέα τους καρδιά.

Μάλιστα Επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού επισημαίνουν ότι η παροχή αυτών των αναλώσιμων είναι σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, γεγονός που βοηθά στο να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι για το επόμενο βήμα αναβάθμισης αυτών των ελικοπτέρων. Και αυτό είναι μια απόφαση σταθμός για την Αεροπορία Στρατού που κυνηγά αρκετά χρόνια αυτή την εξέλιξη ώστε να κρατήσει ζωντανά τα ζωτικής σημασίας επιθετικά ελικόπτερα.

Η «κάνουλα» των ανταλλακτικών για τα Alpha της Αεροπορίας Στρατού έχει στερέψει από το 2011, όταν η κατασκευάστρια εταιρία ενημέρωσε ότι πλέον δεν υποστηρίζει τον συγκεκριμένο τύπο επιθετικού ελικοπτέρου καθώς έχει εστιάσει στους νεότερους τύπους που βρίσκονται σε γραμμή παραγωγής.

Η Ισραηλινή τεχνολογία στο cockpit των Ελληνικών Apache

Παράλληλα τρέχει οικονομοτεχνική μελέτη που αφορά την αναβάθμιση των Apache από τους Ισραηλινούς οι οποίοι έχουν κάνει τα δικά τους «Alpha» αγνώριστα και με ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες. Δεν είναι λίγες και οι συζητήσεις που έχει κάνει ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Ισραηλινό ομόλογό του για μια σειρά αμυντικών θεμάτων τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το Ελληνικό Επιτελείο.

Το ηλεκτροπτικό σύστημα που είναι απαραίτητο για τις πτήσεις κατά τη νύχτα και οι επικοινωνίες είναι μόνο δυο από τα σημεία αλλαγής των Ελληνικών Apache με αυτά που έχουν προσαρμόσει οι Ισραηλινοί.

Το κοινό σημείο επαφής των δυο κρατών είναι ότι έχουν παραμείνει τα μόνα που διατηρούν σε ενέργεια και επιχειρησιακή διαθεσιμότητα τα Apache Alpha, με το Ισραήλ να έχει αναβαθμίσει σχεδόν τον μισό επιθετικό του στόλο.

Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει δυο τύπους, Alpha & Delta, με τα 19 να είναι του πρώτου τύπου.

Πριν την απόκτησή τους, οι Επιτελείς τα είχαν χαρακτηρίσει ως δαμόκλειο σπάθη τόσο για τον Εβρο όσο και για τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Από τότε που προσγειώθηκαν πριν 26 χρόνια στο Στεφανοβίκειο, οι πάντες αντιλήφθηκαν ότι η προσθήκη αυτή στην φαρέτρα του Στρατού Ξηράς είναι μια από τις ισχυρότερες.

Το γεγονός πως με το πέρασμα των χρόνων δεν απαξιώθηκαν έχει να κάνει με τις διαρκείς προσπάθειες των μηχανικών να κρατήσουν ψηλά τις διαθεσιμότητες των επιθετικών ελικοπτέρων.

Οι εξελίξεις αυτές που αφορούν τα ανταλλακτικά και την αναβάθμισή τους μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να φέρουν διότι πρόκειται για έναν πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Ο ιπτάμενος «κατάσκοπος»: Οι πρώτες επίσημες εικόνες του UAV HERON [φωτογραφίες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: