Αναβολή ενός έτους: Το 2022 τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καϊρου

File photo: Η 52η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Φεβρουάριο του 2021 αλλά τελικά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, για τις 30 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου. ΑΠΕ – ΜΠΕ
Στην επόμενη 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου του έτους 2022, μετατίθεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες -και λόγω Covid-19- η ανάδειξη της Ελλάδας ως της τιμώμενης χώρας του μεγάλου αυτού πολιτιστικού γεγονότος στην Αίγυπτο και σε όλη την Μέση Ανατολή.

Ήταν 4 Φεβρουαρίου του 2020, όταν η υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Ινάς Αμπντέλ Νταγέμ, παρουσία του Έλληνα πρέσβη, Νικολάου Γαριλίδη, ανακοίνωνε επίσημα την τιμητική αυτή απόφαση της Χώρας του Νείλου για την Ελλάδα, για εκδηλώσεις το 2021 στο Κάιρο, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το γεγονός τότε είχε προβληθεί με εκτενή δημοσιεύματα από το σύνολο του αιγυπτιακού Τύπου.

Φάνηκε τότε επίσης ξεκάθαρα η έντονη επιθυμία του υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου για τη συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας, που επιβεβαιώνει απόλυτα τις άριστες πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, ειδικά αυτήν την περίοδο, αναφέρει σε ενημέρωσή του το παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ).

  • Δέκα μέρες όμως μετά, στις 14 Φεβρουαρίου 2020, ξέσπασε και στην Αίγυπτο η παγκόσμια πανδημία, με αποτέλεσμα την αναγκαστική αλλαγή σε μία σειρά από κορυφαίες εκδηλώσεις της χώρας, όπως και σε όλον τον κόσμο.

Φτάνοντας έτσι στην εποχή της 52ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου, φέτος το 2021, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χώρες αποφάσισαν τη μετάθεση των εορτών για τη μεγάλη αυτή επέτειο της Ελλάδας για την επόμενη 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, όπου θεωρείται ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες για την ανάδειξη του μεγάλου γεγονότος, που δείχνει και σε αυτόν τον τομέα τις ισχυρές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου.

Πάντως, η φετινή 52η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου θα διεξαχθεί -αν και υπό αυστηρά μέτρα προφύλαξης λόγω κορωναϊού- από τις 30 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου. Θέμα της 52ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου έχει οριστεί από τους αιγυπτιακούς φορείς το «Πολιτισμός, η πρόκληση του μέλλοντος».

Στην έκθεση θα συμμετάσχει η Ελλάδα, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με ένα περίπτερο που φιλοδοξεί να προσελκύσει -όπως πάντα- το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Σύμφωνα με ενημέρωση από το παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) -με διευθύντρια τη Σταυρούλα Σπανούδη, που πάντοτε αναλαμβάνει την ελληνική διοργάνωση- στο ελληνικό περίπτερο θα συμπεριλαμβάνονται πολλά βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας μεταφρασμένα στα αραβικά, καθώς επίσης μέθοδοι διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και οι δίγλωσσες (ελληνικά-αραβικά) εκδόσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου που αφορούν κυρίως την ιστορία της παρουσίας των Ελλήνων στην Αίγυπτο. Θα γίνει επίσης και σημαντική αναφορά στη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με λευκώματα που έχει στη διάθεσή του το ΕΙΠ Αλεξάνδρειας και έντυπο υλικό που θα αποσταλεί.

  • Η 52η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Φεβρουάριο του 2021 αλλά τελικά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, για τις 30 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου.

Πάντως, ήδη από τώρα, αναμένεται να ξεκινήσει η προετοιμασία της ανάληψης της εκπροσώπησης της Ελλάδας ως της τιμώμενης χώρας πλέον στην 53η Έκθεση Καΐρου, που αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, δηλ. του 2022.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και μαζικότερα πολιτιστικά γεγονότα της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής, με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο σχολείο της γενέτειράς του στην Ίμβρο


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: