Αναστασιάδης και Σακελλαροπούλου για αγνοουμένους: Η Τουρκία να δώσει πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία

File photo: “Δυστυχώς, η διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων προσκρούει στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων”, τονίζει ο Νίκος Αναστασιάδης. ΚΥΠΕ




Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπραξε και πράττει ό,τι είναι δυνατόν στις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε μήνυμά του με την ευκαιρία του 36ου Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων.

Παράλληλα καλεί τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση προκειμένου η Τουρκία να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχη των αγνοουμένων, δίδοντας στους αρμόδιους φορείς πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία.

Ο Μαραθώνιος διοργανώνεται από το  Ίδρυμα Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων και η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων διοργανώνουν στις 7-13 Ιουνίου, με σύνθημα «ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ – ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ».

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος αναφέρει πως “η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, αλλά και το πιο σημαντικό, στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, σαν μέρος του Κυπριακού λαού, βιώνουν, έπραξε και πράττει ότι είναι δυνατόν στις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας”.

“Δυστυχώς, κατ’ αντίθεση των όσων η ΚΔ πράττει, η διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων προσκρούει στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων”, προσθέτει.

“Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα και για αυτό η συνεργασία όλων είναι απολύτως αναγκαία”, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαιώνει τους συγγενείς των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων πως αυτό που διεκδικούμε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, είναι να θέσουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. “Να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση προκειμένου να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχη των αγνοουμένων, δίδοντας στους αρμόδιους φορείς πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία της περιόδου”, αναφέρει.

Επίσης επαναλαμβάνει την έκκλησή του σε οποιονδήποτε κατέχει οποιαδήποτε πληροφορία η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξακρίβωση της τύχης έστω και ενός αγνοουμένου, να μην διστάσει να τη δώσει, ακόμη και με πλήρη ανωνυμία.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρει πως  “Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε τις έρευνες, με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να μην αργήσει η ημέρα που όλοι ανεξαιρέτως οι συγγενείς των Αγνοουμένων θα έχουν τις απαντήσεις που εναγωνίως αναμένουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα”.

Προσθέτει πως “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την όλη κατάσταση στο ζήτημα των Αγνοουμένων βαριά ευθύνη φέρει εκείνη η πλευρά που εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζει επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες την παράνομη κατοχή εδαφών και τον εποικισμό της Νήσου. Η απροθυμία της Τουρκίας να συμβάλει ουσιαστικά, πέραν από κάποιες κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, στη διερεύνηση της τύχης των Αγνοουμένων συνεχίζεται“, σημειώνει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, στα πλαίσια του 36ου  Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων θα πραγματοποιηθούν οι πιο κάτω εκδηλώσεις: την Τετάρτη 9 Ιουνίου στις 9 το πρωί τρισάγιο και δέηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, την Παρασκευή 11 Ιουνίου αποστολή υπομνημάτων σε ξένες πρεσβείες και διεθνείς οργανισμούς και την Κυριακή 13 Ιουνίου ανάγνωση Αρχιεπισκοπικής εγκυκλίου σε όλους τους Ναούς της Κύπρου και τέλεση μνημοσύνου και δέησης στους Μητροπολιτικούς Ναούς.

Τη διοργάνωση του 36ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων χαιρέτισαν με δηλώσεις τους εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κ. Σακελλαροπούλου και στελέχη του Αμερικανικού Κογκρέσου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων με διακήρυξή της καλεί τους Διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς, που τάχθηκαν θεματοφύλακες των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εντείνουν τις προσπάθειές τους, κατά ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να πεισθούν όσοι κατέχουν στοιχεία και πληροφορίες για αγνοούμενα πρόσωπα  – και ο τουρκικός στρατός και η τουρκοκυπριακή ηγεσία κατέχουν τέτοια στοιχεία, όπως λέει – να τα παραδώσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους της Κύπρου (ΔΕΑ), που τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΓΚ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: