Αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή για τον ανασχηματισμό στην Κύπρο

File photo: Το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.ΚΥΠΕ




Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θυμίζουν λίγο από ποδοσφαιρική ομάδα, που ενώ χρειάζεται να γίνουν αλλαγές ο προπονητής αλλάζει συνεχώς την απόφασή του για το ποιους θα ρίξει στον αγώνα.

  • Εδώ και ένα 20ήμερο που ξεκίνησε η συζήτηση για τον ανασχηματισμό, η λίστα των ονομάτων άλλαξε αρκετές φορές, με εξαίρεση το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας.

Γι’ αυτό και η λίστα ονομάτων του Σαββάτου δεν έχει καμιά σχέση με τα ονόματα που κυκλοφορούσαν χθες και τα οποία εμφανίζονται ως τα σίγουρα που θα ανακοινωθούν ότι αναλαμβάνουν θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Ακόμα και στο πότε θα ανακοινώσει τις αλλαγές, οι πληροφορίες έδιναν και έπαιρναν, και από την Τρίτη ή Τετάρτη πριν το ταξίδι τις Βρυξέλλες, υπήρχε ένα ενδεχόμενο να γίνουν ανακοινώσεις και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Αν και στη συνέχεια οι πληροφορίες έδειχναν προς την αυριανή ημέρα, εντούτοις δεν μπορεί να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να βγει ανακοίνωση και σήμερα, ημέρα του Κατακλυσμού.

Συζητούσε με μικρή ομάδα

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βγαίνοντας από το νοσοκομείο και την εγχείρηση στους σπονδύλους ανηφόρησε για τον Λόφο. Συνεχίζοντας ουσιαστικά από εκεί που είχε μείνει πριν πάει στο χειρουργείο προκειμένου να κλείσει το κεφάλαιο ανασχηματισμού, όχι με τρόπο ομαλό όπως ο ίδιος το επεδίωκε.

  • Υπενθυμίζουμε ότι οι αρχικές πληροφορίες τοποθετούσαν τις αλλαγές στις αρχές Ιουλίου και αφού πρώτα θα είχε ξεμπλέξει με την επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ και τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αποφάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο άτομα του στενού του περιβάλλοντος στο Λόφο, όπως ο διευθυντής του γραφείου του, Πέτρος Δημητρίου. Καθοριστικές ήταν και οι παρεμβάσεις που έγιναν από την Πινδάρου σε επίπεδο προέδρου και αναπληρωτή προέδρου του κόμματος. Δεν αποκλείεται οι συνεχείς αλλαγές να οφείλονταν και σ’ αυτές τις συζητήσεις που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την ονοματολογία όπως έχει ξεκινήσει προ 20ημέρου το μόνο που παραμένει αναλλοίωτο είναι το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου που από καιρό είχε ζητήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση θα αντικατασταθεί από τον Αδάμο Αδάμου, έστω κι εν μέσω αντιδράσεων από το ΑΚΕΛ. Σ’ αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το πήρε πάνω του και η θέση κλείδωσε από την πρώτη στιγμή.

Αλλαγή δεδομένων στο Δικαιοσύνης 

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συνεχίζεται να καταγράφονται νέα δεδομένα. Πρώτα ήταν η επεισοδιακή αποχώρηση της Έμιλυς Γιολίτη αφού όλοι ανέμεναν μια ομαλή διαδοχή. Η δεύτερη ανατροπή δεδομένων έχει να κάνει με τη διάδοχη κατάσταση. Ενώ το όνομα του Κυριάκου Κούσιου έπαιζε για το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΔΔΤ μέχρι και το Σάββατο στη συνέχεια υπήρξε ανατροπή δεδομένων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, στο υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να εισέρχεται η Στέφη Δράκου. Η Στέφη Δράκου διετέλεσε Γενική Διευθύντρια της Λαϊκής Ασφαλιστικής έως το 2007 ενώ μετέπειτα ανέλαβε Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ). Είναι ιδρυτικό μέλος του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου. Σπούδασε νομικά στο Middle Temple του Λονδίνου. Είναι παντρεμένη με τον Αντώνη Δράκο, δικηγόρο και έχουν ένα υιό επίσης δικηγόρο, τον Μάρκο Γρηγόρη Δράκο.

Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας, για το οποίο είχε γίνει αρκετός ντόρος τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται τελικά πως ο Πρόδρομος Προδρόμου θα παραμείνει στη θέση του. καταγράφεται κι εδώ μια ανατροπή δεδομένων, αφού η απομάκρυνση του Πρ. Προδρόμου από το υπουργείο εμφανιζόταν ως δεδομένη και έπαιζαν και διάφορα ονόματα για τη διαδοχή του.

Φεύγουν Κούσιος-Σεντώνας

Δύο από τους στενούς συνεργάτες του Προέδρου, θεωρούνται ο κυβερνητικός και ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στην προκειμένη περίπτωση τόσο ο Κυριάκος Κούσιος όσο και ο Παναγιώτης Σεντώνας φαίνεται πως θα αναχωρήσουν από τον Λόφο.

Ο πρώτος, αφού δεν βγήκε η υπουργοποίηση επιστρέφει πίσω στο δικηγορικό του γραφείο.

Ο δεύτερος φαίνεται να πηγαίνει στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες αμφότεροι είχαν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν από την επικοινωνιακή ομάδα του Προέδρου. Υπάρχουν και αναφορές ότι αυτό είχε να κάνει και με το περιβάλλον που επικρατούσε στον Λόφο, αλλά αυτές δεν επιβεβαιώνονται.

Πηγή: philenews.com/Ανδρέας Πιμπίσιης

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Τρία σημαντικά “ραντεβού” Αναστασιάδη αυτή την εβδομάδα για το Κυπριακό

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: