Αυτή είναι η ατζέντα της συνάντησης του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν: Και οι προκλήσεις στη Μεσόγειο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέρχεται του προεδρικού αεροπλάνου Air Force One στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. EPA, BENOIT DOPPAGNE, POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν και της εκπροσώπου Τζένιφερ Ψάκι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ξεχώρισε τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου από αυτά της Συρίας και της Λιβύης, καθως μέχρι τώρα όλοι πίστευαν ότι ήταν συνδεδεμένα.

Είπε σχετικά ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν:

«Θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας, όπου θα καλύψει το φάσμα των θεμάτων στη διμερή μας σχέση, καθώς και ορισμένα σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, από τη Συρία, τη Λιβύη, έως την ανατολική Μεσόγειο. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να διαβουλευθούν για τις μεγάλες δυνάμεις – την Κίνα και τη Ρωσία», τόνισε ο κ. Σάλιβαν.

Ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, που επέβαιναν του Air Force, στην πτήση από τη Βρετανία στις Βρυξέλλες, και για το μείζον ζήτημα του ρωσικού συστήματος S-400, καθώς όλα τα δημοσιεύματα και οι τηλεοπτικές ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον δεν υποχωρεί και απαιτεί την απόσυρση του από το τουρκικό έδαφος.

Ο κ. Σάλιβαν απάντησε ως εξής:

“Ακολουθώ το δόγμα του Μπάιντεν, και θα το αφήσω να κάνει ο ίδιος αυτή την κουβέντα με τον Ερντογάν”.

Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό του να επιστρέψει το ρωσικό σύστημα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλιβαν, οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν και τα προβλήματα που δημιουργούν στη Δύση η Ρωσία και η Κίνα. Ο Ερντογάν συνεργάζεται στενά και με τις δύο χώρες. Είπε σχετικά:

«Και θα μιλήσουν – όπως είπα στην αρχική μου εισαγωγή-, για τη Ρωσία και την Κίνα. Ξέρετε, η Ρωσία, προφανώς, διαφωνεί με την Τουρκία σε ορισμένα θέματα και συνεργάζεται με την Τουρκία σε άλλα. Έτσι θα είναι μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για να συγκρίνει (ο Πρόεδρος Μπάιντεν) τις σημειώσεις του με τον Ερντογάν πριν δει τον Πούτιν».

Είναι ξεκάθαρο από την αναφορά αυτή ότι οι Αμερικανοί αναμένουν από τον Ερντογάν να «καρφώσει» τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μία κίνηση, που αν τελικά την κάνει, θα τον φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Επανέλαβε ότι οι κ. Μπάιντεν και Ερντογάν «θα μιλήσουν για τη Συρία και την ανθρωπιστική πρόσβαση εκεί, μεταξύ άλλων θεμάτων, και για τον χώρο της αντιτρομοκρατίας».

Σημείωσε ξανά ότι «θα μιλήσουν για την ανατολική Μεσόγειο. Θα μιλήσουν για τη Λιβύη. Θα μιλήσουν για πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που είναι πιο δύσκολα».

Ο κ. Σάλιβαν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα θέμα που έχει καταστήσει σημαία η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν:

«Υπήρξαν προκλήσεις στη σχέση μας, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.

Στη συνάντηση ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να θέσει τις φυλακίσεις χιλιάδων Τούρκων πολιτών, ανάμεσα τους και δημοσιογράφων. Ένα άλλο σοβαρό θέμα για το Λευκό Οίκο είναι η απαράδεκτη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των γυναικών.

Τέλος θα γίνει συζήτηση για το θέμα του Αφγανιστάν, όπως και για την απόφαση της Τουρκίας να αναλάβει τη φρούρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ. Είναι ένα θέμα που αναμένεται να το «σηκώσει» ο Ερντογάν, καθώς απαιτεί από το ΝΑΤΟ και μεγάλη χρηματοδότηση.

«Θα συζητήσει την παρουσία της πρεσβείας μας με ένα ευρύ φάσμα συμμαχικών πρεσβειών» στο Αφγανιστάν, είπε ο κ. Σάλιβαν και πρόσθεσε:

«Θα συζητήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας, ιδίως με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Και δεν πρόκειται να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες, επειδή αυτές οι συζητήσεις είναι, ξέρετε, καλύτερα να πραγματοποιηθούν ιδιωτικά και με κάποιο βαθμό ευαισθησίας».

Ανατολίτικες πονηριές Ερντογάν: Να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα και τα S-400, διαμηνύει στον Μπάιντεν, πριν συναντηθούν στο ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: