25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου»

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε προεκλογική αφίσα του ΠΑΣΟΚ.




Συμπληρώνονται σήμερα (23 Ιουνίου) 25 χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ενός χαρισματικού ηγέτη που σφράγισε την μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Η ΕΡΤ αναδημοσιεύει, από το αρχείο της, συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο πρώην πρωθυπουργός στον Γιώργο Δουατζή τον Οκτώβριο του 1989, λίγους μήνες μετά την πτώση του από την εξουσία και την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Μεταξύ πολλών άλλων, απαντά στην ερώτηση για τα συναισθήματα που γεννούν στον ηγέτη οι δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει μια απάντηση με συγκεκριμένο παράδειγμα. Αναφέρεται στην δυσκολότερη απόφαση που, όπως είπε, είχε λάβει στη ζωή του και αυτή ήταν η εντολή «βυθίσατε το Χόρα» όταν τον Μάρτιο του 1987 οι Τουρκία αποφάσισε να στείλει το ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Ήξερα ότι αυτή ήταν μια πρόκληση αποφασιστική για το Έθνος, αυτή η απόφαση ήταν η πιο δύσκολη της ζωής μου. Διότι περιείχε ουσιαστική δυνατότητα πολεμικής σύγκρουσης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν πλέον είναι δική σου η απόφαση, η μοναξιά είναι τεράστια.», ήταν η ακριβής του απάντηση.

ΣΚΑΝΑΡΕΤΕ ΤΟ QR CODE ή…

… ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Η ιστορία της ζωής του

Η εκπομπή ήταν μια αυτοβιογραφική καταγραφή της πολιτικής και προσωπικής ζωής του πρώην πρωθυπουργού, η οποία εμπλουτίζεται με μαρτυρίες πολιτικών προσώπων και ανθρώπων του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρεται στα νεανικά του χρόνια, στην αρχή της πολιτικής του στράτευσης ήδη την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά το 1936, οπότε συλλαμβάνεται για πρώτη φορά, κατόπιν στην αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, στις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως οικονομολόγου στην Αμερική. Παράλληλα γίνεται αναφορά στην επιστημονική και συγγραφική του δράση.

Επίσης, μιλάει για την είσοδό του στην πολιτική με την εκλογή του ως βουλευτή της Ένωσης Κέντρου το 1964, σχολιάζει τα γεγονότα του Ιουλίου του 1965, αφηγείται τη σύλληψή του από τη χούντα των συνταγματαρχών το 1967, και την αντιστασιακή του δράση στο εξωτερικό την περίοδο της Δικτατορίας με την ίδρυση του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).

Θυμάται τη στιγμή της επιστροφής του στην Ελλάδα το 1974 και εν συνεχεία αναφέρεται στην ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) του οποίου ηγήθηκε, στην εκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και του 1985.

Παράλληλα, μιλάει για την περιπέτεια της υγείας του και τη Δήμητρα Λιάνη, την τρίτη κατά σειρά σύζυγό του. Επιπλέον, σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου 1989, την κυβέρνηση Τζαννετάκη και την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξής του ο Α. Παπανδρέου μεταξύ άλλων αναφέρεται στις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής το 1964, στη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1987, ενώ εκφράζει τη γνώμη του για άλλες πολιτικές προσωπικότητες του τόπου.

Μιλούν ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Κάρολος Παπούλιας και τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος, Γιώργος και Σοφία Παπανδρέου.

Παρεμβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και ηχητικό αρχειακό υλικό. Ενδεικτικά: ηχητικό ντοκουμέντο-απόσπασμα συνέντευξης του Α. Παπανδρέου στη Βαυαρική Ραδιοφωνία και τον Παύλο Μπακογιάννη, πλάνα από τα Ιουλιανά του 1965, από την περίοδο της Δικτατορίας στο εξωτερικό και από την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά την πτώση του καθεστώτος, πλάνα από την περίοδο της πρωθυπουργίας του και την επαφή του με ξένους ηγέτες, στιγμιότυπα με σκηνές από την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Μενέντεζ-Ρούμπιο ισχυροποιούν τη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ: Τι μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο OPEN; Πρόβλημα το Αφγανιστάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: