Ξανασκέφτεται το τετ α τετ με Μπάιντεν ο Πούτιν: Μετά την “θετική” συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ

File photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Λ) Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε παλιότερη συνάντησής τους στη Μόσχα. [10 Μαρτίου 2011, όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Ομπάμα] EPA, MAXIM SHIPENKOV




Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το αν θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, αλλά χαιρέτισε τις συνομιλίες μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των δύο χωρών ως θετικό μήνυμα.

Οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, αφού ο πρόεδρος Μπάιντεν τον Μάρτιο είχε αποκαλέσει τον πρόεδρο Πούτιν «φονιά», αναγκάζοντας την Μόσχα να ανακαλέσει τον πρέσβη της από την Ουάσιγκτον.

Ο Μπάιντεν, παρά τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε, είχε δηλώσει ότι θα ήθελε να έχει συνομιλίες με τον Πούτιν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ευρώπη τον Ιούνιο.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα σταθμίσει την πρόταση.

  • Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν είχαν χθες συνομιλίες στην Ισλανδία, στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση.

Και οι δύο δήλωσαν ότι έχουν σοβαρές διαφορές ως προς το πώς βλέπουν τα διεθνή ζητήματα, αλλά μπορούν να βρουν τρόπους για να συνεργασθούν.

  • Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα βοηθήσουν την Μόσχα να αποφασίσει για την συνάντηση κορυφής των δύο προέδρων.

«Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι ένα θετικό σημάδι, το ότι η συνομιλία, η οποία, όπως είπε ο Λαβρόφ ήταν εποικοδομητική, είναι επίσης ένα γεγονός, το οποίο είναι θετικό. Αλλά είναι προφανές ότι αυτή η διαδικασία δεν θα είναι απλή. Έχουν συσσωρευθεί πολλά προβλήματα. Αλλά τουλάχιστον, οι συνομιλίες που έγιναν χθες στο Ρέικιαβικ, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, θα βοηθήσουν αναμφίβολα στην ανάλυση που γίνεται στη Μόσχα σχετικά με την συνάντηση των δύο προέδρων», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Με πληροφορίες από Reuters – TASS μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Άρχισαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Ισλανδία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: