Βιβλική καταστροφή από τον ασυνείδητο που έκαψε τα κλαδιά του: Μαίνεται η φωτιά, πηγαίνει προς τα Μέγαρα

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας. Πηγή φωτογραφίας HELLAS JOURNAL




Δεύτερη νύχτα αγωνίας στο Σχίνο Κορινθίας και την ευρύτερη περιοχή από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται. Για βιβλική καταστροφή μιλούν οι κάτοικοι που μετρούν τις πληγές του.

Από τη φωτιά που ξεκίνησε όταν μέσα στη νύχτα ένας ασυνείδητος αποφάσισε να κάψει κλαδιά, όπως τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες, πολλά σπίτια έχουν ήδη καεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές, ενώ η φωτιά κατακαίει παρθένο δάσος.

Τα εναέρια μέσα έχουν διακόψει τις ρίψεις, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Τις περιοχές που έχουν ήδη καεί, τα ενεργά μέτωπα αλλά και την δυνητικά απειλούμενη περιοχή από την πυρκαγιά της Κορινθίας καταγράφει το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος»

Η πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας, μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να δώσουν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες.

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας. Πηγή φωτογραφίας HELLAS JOURNAL

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή εντάσεων 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι πυροσβέστες έχουν επικεντρωθεί στο μέτωπο από Μάζι προς Χάνι, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε μία πολύ μεγάλη έκταση και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν 265 πυροσβέστες, 82 οχήματα, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας (το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 9 PZL,1 CHINOOK & 2 E/Π για συντονισμό από αέρος).

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας. Πηγή φωτογραφίας HELLAS JOURNAL

Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Τις δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αναμένεται ενίσχυση ανέμων

Σύμφωνα με πρόγνωση του meteo.gr, οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην περιοχή αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες, φτάνοντας τοπικά τα 7-8 μποφόρ, ενώ προβλέπεται εξασθένηση το πρωί της Παρασκευής.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως «θα είναι μια δύσκολη βραδιά». Όπως είπε, έως τώρα έχουν καεί 20.000 στρέμματα δάσους από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από καύση υλικών σε ελαιώνα.

Σημειώνεται πως από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασία κι ενημερώθηκε για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς.

Εκκένωση οικισμών

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Πέμπτης, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Λίγη ώρα αργότερα, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Εστάλη μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Νέα ειδοποίηση του 112

Σύσταση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα, απευθύνει η Πολιτική Προστασία.

Συγκεκριμένα, σε νέο μήνυμα που εστάλη μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από χθες στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νέφος καπνού «έπνιξε» την Αττική, μέχρι τη Ικαρία οι στάχτες

Ο ουρανός της Αθήνας καλύφτηκε από κίτρινο σύννεφο καπνού με την οσμή της πυρκαγιάς να είναι εξαιρετικά έντονη και τα αερομεταφερόμενα μικροσωματίδια να κάνουν την ατμόσφαιρα επικίνδυνη.

Πυκνοί καπνοί καλύπτουν τον ουρανό της Αθήνας λόγω της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε στο Λουτράκι. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του meteo του Αστεροσκοπίου Αθηνών ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας μεταφέρθηκαν πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων.

Ο καιρός την Παρασκευή

Ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις στα βορειοανατολικά. Τοπικά θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι. Πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά, στα νότια και στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική), της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε τμήματα των Σποράδων και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, κυρίως στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 22 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 9 έως 28, στη Δυτική Ελλάδα από 10 έως 26 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 9 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 25 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι τόσο στα πελάγη όσο και σε πολλές χερσαίες περιοχές της χώρας θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 8 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί το Θρακικό πέλαγος όπου θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ.

Στην Αττική θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις που μέχρι το πρωί θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά τμήματα του νομού τα 8 μποφόρ, αλλά από το μεσημέρι θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ, αλλά από το μεσημέρι θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 13 έως 25 βαθμούς.

Πηγές: kathimerini.gr, meteo.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Φούντωσαν την πυρκαγιά τα 8 μποφόρ στην Κορινθία: Νέες εκκενώσεις οικισμών – Σύννεφο καπνού μέχρι Ικαρία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: