Τρεις θάνατοι στο Βέλγιο: Πιθανώς συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19

Μια νοσοκόμα με ένα φιαλίδιο εμβολίου COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca («Vaxzevria». EPA, LUONG THAI LINH




Από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού στο Βέλγιο έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι που πιθανώς συνδέονται με τα εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων του Βελγίου που δημοσιεύει η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir».

Περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Βέλγιο, έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AFMPS) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, έχουν αναφερθεί 15.852 ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη χορήγηση εμβολίου εκ των οποίων το 64% είναι «μη σοβαρές». Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πυρετός, μυικός πόνος, κούραση και αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Αυτές οι ενοχλήσεις συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες και φαίνεται να εμφανίζονται συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση με Pfizer και Moderna και μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca.

Ωστόσο, «3.266 αναφορές παρενεργειών θεωρούνται σοβαρές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων οδηγεί σε προσωρινή ανικανότητα για εργασία ή εξόδου από το σπίτι».

Επίσης, έχουν αναφερθεί 130 θάνατοι, αλλά μόνο τρεις θεωρούνται «πιθανώς σχετικοί» με το εμβόλιο. Οι δύο θάνατοι πιθανώς σχετίζονται με το σκεύασμα Vaxzevria, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και ο τρίτος επήλθε μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά από θρόμβωση και θρομβοκυτταροπενία και “πιθανώς σχετίζεται με το εμβόλιο”.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων του Βελγίου, προειδοποιεί τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να προσέχουν την έναρξη αυτού του σπάνιου συνδρόμου, το οποίο μπορεί να συμβεί εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο ή πόνος στο ένα πόδι, επίμονος κοιλιακός πόνος, νευρολογικά συμπτώματα ή ακόμη και μικρά κομμάτια αίματος κάτω από το δέρμα έξω από το σημείο της ένεσης, θα πρέπει να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου. Ως αποτέλεσμα αυτού του θανάτου, αποφασίστηκε να μην χορηγείται το εμβόλιο της J&J σε άτομα ηλικίας κάτω των 41 ετών.

«Η εμπειρία που βασίζεται στη χορήγηση 209 εκατομμυρίων δόσεων στην Ευρώπη, 60 εκατομμυρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και 286 εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνει ότι «η σχέση οφέλους-κινδύνου των εμβολίων κατά της Covid-19 παραμένει θετική», καθησυχάζει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων του Βελγίου.

Η J&J ενδέχεται να μην παραδώσει στην ΕΕ τις δόσεις του εμβολίου που αναμένονταν

Η εταιρεία Johnson & Johnson δεν είναι βέβαιη ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο της και να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, ανέφερε σήμερα η ολλανδική θυγατρική της.

Μια εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας NOS ότι είναι αμφίβολο ότι θα επιτευχθεί ο στόχος λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είχε διακόψει την παραγωγή του εμβολίου σε ένα εργοστάσιο της Emergent BioSolutions Inc τον Απρίλιο, αφού από την επιθεώρηση που έκαναν οι ειδικοί της διαπίστωσαν διάφορα σοβαρά προβλήματα στον ποιοτικό έλεγχο των σκευασμάτων.

«Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη παύση της παραγωγής των συστατικών στο Emergent BioSolutions επηρεάζει τους χρόνους παράδοσης του μονοδοσικού εμβολίου μας για την Covid-19 στις χώρες μέλη της ΕΕ και σε άλλα μέρη του κόσμου», ανέφερε η εκπρόσωπος Ελιάν Λάουερς σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όπως επισήμανε, η παραγωγή των συστατικών είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή και τη διανομή του εμβολίου παγκοσμίως, ιδίως κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. «Θα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων αφού ολοκληρώσουν τις επιθεωρήσεις τους οι ρυθμιστικές αρχές», πρόσθεσε.

Γερμανία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 6,4 εκατ. δόσεις εμβολίου για παιδιά και εφήβους

Η χορήγηση των εμβολίων από την ηλικία των δώδεκα ετών δεν έχει ακόμη εγκριθεί – σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Spiegel, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ήδη μια εκστρατεία εμβολιασμού για το καλοκαίρι. Η προθυμία εμβολιασμού έχει ήδη διερευνηθεί.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει περίπου 6,4 εκατομμύρια δόσεις για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφο του υπουργείου Υγείας για τη σύνοδο της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων με θέμα τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Spiegel. Το σχέδιο είναι να γίνει εμβολιασμός παιδιών από την ηλικία των δώδεκα ετών τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, ο αριθμός των παιδιών και νέων ηλικίας 12 έως 18 ετών στη Γερμανία ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια. Το υπουργείο Υγείας αναμένει ετοιμότητα εμβολιασμού 60%, κατά συνέπεια, πρέπει να είναι διαθέσιμα για τον πρώτο και δεύτερο εμβολιασμό περίπου 6,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Ο εμβολιασμός προγραμματίζεται με την επιφύλαξη ότι ούτε το εμβόλιο των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EΜΑ) για τους νέους , ούτε η γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) έχει εκδώσει μέχρι τώρα σύσταση για τον εμβολιασμό τους.

Δεν είναι επίσης ακόμη σαφές ποια χρονική απόσταση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εμβολιασμού θα προτείνουν οι ειδικοί της Stiko για τους νέους. Στις αρχές της εβδομάδας πάντως, η Stiko είχε ήδη επικρίνει τον γενικό εμβολιασμό για τις ηλικίες μεταξύ 12 και 16 ετών.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μαρία Αρώνη
Βρυξέλλες, Βέλγιο Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Πλήρης η στήριξη της Ρωσίας στη Λευκορωσία: Απαγόρευσε σε αεροσκάφος να κάνει παράκαμψη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: