Το Πετροχώρι «φωλιά» των χερσαίων συμμαχικών δυνάμεων: Η άσκηση «Κένταυρος 21» μήνυμα προς την Άγκυρα (photo gallery)

Άρματα μάχης LEO II HEL παραταγμένα στο πεδίο βολής του Πετροχωρίου της Ξάνθης, τα οποία λαμβάνουν μέρος στην Ελληνοαμερικανική άσκηση “Κένταυρος 21”. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το Δ’ Σώμα Στρατού διαχρονικά έχει μια ιδιαίτερη, δύσκολη και πολυποίκιλη αποστολή Εθνικού χαρακτήρα. Φάνηκε άλλωστε αυτό στο πρόσφατο παρελθόν με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στον Έβρο κατά τη μαζική εκδήλωση της ασύμμετρης απειλής που άρχισε με πλήρη ευθύνη της τουρκικής ηγεσίας.

Όμως η Θράκη, αυτή η ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή στην οποία διαρκώς η Τουρκία επιχειρεί να επηρεάσει, λόγω των Ελλήνων Μουσουλμάνων που ζουν σ’ αυτή τη γωνιά της επικράτειας, είναι το σημείο της Ελλάδας που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερα βλέμματα από την ευρύτερη «γειτονιά», αλλά και τους «παίκτες» που δραστηριοποιούνται τόσο σε Βαλκάνια, όσο και στη Μεσόγειο.

  • Η παρουσία του Διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, Στρατηγού Christopher Cavoli τις επόμενες ημέρες, που θα τον υποδεχτεί ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης στο πεδίο βολής Πετροχωρίου της Ξάνθης, είναι μια επιπλέον ένδειξη της ψήφου εμπιστοσύνης της Αμερικής προς την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις με τις οποίες διαρκώς εκπαιδεύονται. Ας μην ξεχνάμε ότι σε εξέλιξη είναι οι συνεκπαιδεύσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με τα Αμερικανικά F-15.

Αλλά δεν είναι μόνο η άσκηση «Κένταυρος 21» στη Β. Ελλάδα, στην οποία θα παραβρεθεί ο Αμερικανός αξιωματούχος που διοικεί στρατεύματα σε Ευρώπη και Αφρική. Στην Ξάνθη αναμένονται το επόμενο διάστημα και Αξιωματικοί -παρατηρητές από τις αναπτυσσόμενες συμμαχίες του Αραβικού κόσμου, την Ευρώπη, τα Βαλκάνια.

Όπως η Ανδραβίδα έχει γίνει η «φωλιά» του Ηνίοχου, της άσκησης που ξεχώρισε και συζητούν όλοι οι αεροπόροι και μηχανικοί από τις καλύτερες αεροπορίες του κόσμου, έτσι και η Ξάνθη αλλά και ευρύτερα το ανάγλυφο της Θράκης, ευελπιστούν οι Επιτελείς του Στρατού, να γίνει η δική τους «φωλιά» που θα προσελκύει συμμαχικές δυνάμεις για κοινές εκπαιδεύσεις.

Διπλωματία μέσω των ασκήσεων

Το σημαντικό όμως είναι η απόφαση που έχει ληφθεί από το Επιτελείο πρώτον να κάνει ολοένα και περισσότερες ασκήσεις διασυμμαχικού χαρακτήρα στην περιοχή και δεύτερον ότι ήδη έχει προσκαλέσει Αξιωματικούς- παρατηρητές από ένα μεγάλο τόξο.

Από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Γερμανία, την Μ. Βρετανία και την Γαλλία, η οποία όπως ήδη έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο επιτελείων, θα λάβει μέρος με κοινή άσκηση Ελλάδας- ΗΠΑ- Γαλλίας το προσεχές διάστημα, φέρνοντας στην Ελλάδα τα δικά της άρματα μάχης.

  • Σίγουρα δεν είναι το ίδιο εύκολο όπως μια αεροπορική μεταστάθμευσή που χρειάζεται ορισμένες ώρες, εξηγούν στρατιωτικές πηγές. Οι χερσαίες δυνάμεις απαιτούν ημέρες για την μετακίνησή τους, όπως επίσης τα μέσα με τα οποία θ’ ασκηθούν τα χερσαία τμήματα, ίσως χρειάζεται να φορτωθούν σε τρένα ή πλοία για να φτάσουν στην Ελλάδα, άρα χρόνος.

Και μέσω του «Κενταύρου 21» που εξελίσσεται ως άσκηση, η Θράκη αναδεικνύεται όχι απλώς σ’ έναν διαμετακομιστικό κόμβο δυνάμεων μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά σε μια στρατηγική περιοχή της Β. Ελλάδας που επιλέγεται από τα συμμαχικά σχέδια κι αποτελεί μέρος της πολυεθνικής άσκησης «DEFENDER EUROPE 21».

Ο «Κένταυρος 21» είναι μέρος της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA) ) Ελλάδας και ΗΠΑ και μάλιστα πρόκειται για μια άσκηση επιπέδου Ταξιαρχίας η οποία γίνεται με χρήση πραγματικών πυρών.

Το Πετροχώρι είναι μόνο η αρχή…

Αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων διοικητικής μέριμνας, είναι μόνο λίγα από τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο πλάνο της Ελληνοαμερικανικής άσκησης στο Πετροχώρι της Ξάνθης.

Όπως επισημαίνεται θα γίνουν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, (σ.σ. κάτι που είχαν παρακολουθήσει οι Αμερικανοί πως γίνεται από τα Ελληνικά τμήματα και δήλωσαν ότι θέλουν και αυτοί να το επιχειρήσουν) πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων (σ.σ. θα λάβουν μέρος τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58 KIOWA WARRIOR & τα ΑΗ-64D), περισυλλογές μέσων και προσομοίωση μεταφοράς τραυματία από εχθρική ζώνη.

  • Συμμετέχουν στην άσκηση τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71ης  Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, ενώ οι Αμερικανοί λαμβάνουν μέρος με τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Ο «Κένταυρος 21» γίνεται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου και κύριος στόχος είναι ν’ αυξήσει το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεων Ελλάδας Ηνωμένων Πολιτειών.

Βεβαίως στο άμεσο μέλλον αναμένεται να δούμε κι άλλες ασκήσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο κρατών κι όχι μόνο, εστιασμένες στις Ειδικές Επιχειρήσεις, με τους Έλληνες SOF να παίρνουν το «χρίσμα» αναγνώρισης και να συμπληρώνουν το μεγάλο παζλ, ως ένα κομμάτι των καλύτερων Special Operation Forces σ’ αυτή την όχι και τόση ήρεμη περιοχή, που απαιτεί ισχυρές δυνάμεις και υψηλό επαγγελματισμό.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Υπόκλιση στην 335 Μοίρα στο Tiger Meet: Τα μηνύματα των ΗΠΑ με τα F15 και η παραδοχή των ξένων για την HAF (Photo gallery)

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: