Το μεγάλο ξεκαθάρισμα του Μπάιντεν με τον Ερντογάν θα γίνει στις Βρυξέλλες: Ρήξη ή συνεννόηση;

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ… EPA, Samuel Corum / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η κατάσταση με τον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έφτασε πλέον στο απροχώρητο. Με αφορμή την επίθεση του εναντίον του Ισραήλ έδειξε σε όλους ότι παραμένει έντονα απρόβλεπτος. Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία επ’ αυτού.

Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή πως θα χειριστεί τον Ερντογάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που προγραμματίστηκε για τον Ιούνιο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά όλα είναι ανοικτά.

Το γεγονός ότι ΔΕΝ αντέδρασε στον τεράστιο μπάτσο που του έδωσε ο κ. Μπάιντεν με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δείχνει ότι αποφάσισε το «ξεκαθάρισμα» κατά τη συνάντηση του Ιουνίου. Πιστεύω, αναλύοντας τις κινήσεις του, πως θα τα παίξει όλα για όλα στις Βρυξέλλες.

  • Δύο επιλογές έχει: ‘Η την απόλυτη ρήξη ή την επάνοδο στο δυτικό «μαντρί». Δεν βλέπω άλλη επιλογή. Το να συνεχίσει να ρίχνει …πέτρες, δεν «παίζει» άλλο με το σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να τελειώνει το “θέμα” με τον ταραξία Ερντογάν, η στάση του οποίου θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Δεν πρόκειται περί ανάλυσης, αλλά για την πραγματικότητα.

Το γεγονός ότι εκεί που διαφήμιζε την «επανασύνδεση» με το Ισραήλ έφτασε στο σημείο να καθυβρίζει πάλι συλλήβδην τους Ισραηλινούς, και να χρησιμοποιεί ασύλληπτους χαρακτηρισμούς, δείχνει ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια να τα βρει με το Εβραϊκό Κράτος και θα εστιαστεί την αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο ελπίζοντας να εγκλωβίσει τις εχθρικές, προς την Τουρκία, χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο: Την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Αλλά και στο θέμα των σχέσεων με το Κάιρο δεν είναι όλα καθαρά και εύκολα. Αν ο στρατηγός αλ Σίσι εμμένει στην αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τη Λιβύη, αλλά και τη Συρία, πιστεύει κανείς σε υποχώρηση του Ερντογάν. Η απάντηση είναι αρνητική. Άρα είναι εγκλωβισμένος στις παλιές του αποφάσεις σε ότι αφορά και την Αίγυπτο.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, όπως τον έχουμε αναλύσει και στο πρόσφατο παρελθόν, θα στραφεί πάλι προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Εκεί θα εστιάσει τις προκλήσεις του.

Με την Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, καθώς έχει αλλάξει εντελώς η κατάσταση σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Αμερική. Μία νέα συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο έχει εδραιωθεί και θα καλέσω τους αναγνώστες να παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν την Αλεξανδρούπολη.

Μία νέα Σούδα σχηματίζεται σε στρατιωτικό επίπεδο. Και στο ερώτημα αν θα επιτρέψει η Αμερική μία νέα κατάσταση, όπως του περασμένου καλοκαιριού στο Καστελόριζο, η απάντηση είναι και εδώ αρνητική.

  • Στον Ερντογάν απομένει να συνεχίσει τις απειλές στην Κύπρο, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά σύμμαχος του Ισραήλ, το οποίο διατηρεί έντονη παρουσία πάνω και γύρω από το νησί. Οι στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασίες δεν γίνονται για την πλάκα.
  • Δεν τρέφω αυταπάτες. Αλλά η ιστορία έδειξε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων «ο εχθρός μου είναι και δικός σου». Όλες οι στρατηγικές και στρατιωτικές μελέτες έχουν δείξει ότι το Ισραήλ «αναπνέει» από τους αποκλεισμούς επειδή βρίσκεται απέναντί του η Κύπρος.

Λογικά, όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί θα κριθούν όλα. Μια αποτυχία συνεννόησης με τον Αμερικανό Πλανητάρχη, θα σημαίνει εντάσεις στη Μεσόγειο και όχι μόνο. Αλλά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Δεν είναι πρόεδρος της Αμερικής ο Ντόναλντ Τραμπ και η εξωτερική πολιτική ασκείται και από τον Λευκό Οίκο.

Το συμφέρον του Ερντογάν είναι «να τα βρει» με την Αμερική, η οποία πρέπει να θέσει όρους και κανόνες. Διότι η όποια συνεννόηση με την Τουρκία πρέπει να περάσει από την επικράτηση της ειρήνης, την οποία μονίμως διαταράσσει ο Ερντογάν. Όλες οι χώρες της περιοχής, πλην της Τουρκίας, την ειρήνη αγαπούν…

Θα επιλέξει ο πρόεδρος της Τουρκίας να παραμείνει ο μόνιμος ταραξίας της περιοχής; Πρέπει ο κ. Μπάιντεν, που δεν είναι Τραμπ, να του υπογραμμίσει ότι αυτό θα έχει πραγματικές συνέπειες με πράξεις και όχι απλές υποστηρικτικές δηλώσεις…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Μπάιντεν ανοίγει νέο μέτωπο για τον Ερντογάν: Στρατηγική η συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: