Το Κάιρο απαιτεί από τον Ερντογάν να αναλάβει τις ευθύνες του: Έχουμε υποχρεώσεις έναντι άλλων χωρών…

Στιγμιότυπο από τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Αιγύπτου και της Τουρκίας στο Κάιρο. Φωτογραφία via Twitter, Egypt MFA Spokesperson, @MfaEgypt




Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Al-Masry Al-Youm αναφέρεται στις πολιτικές διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν προχθες στο Κάιρο μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Επισημαίνει ότι αυτή η επίσκεψη του Τούρκου Αναπληρωτή ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στη χώρα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από το 2013, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, ως αποτέλεσμα των τουρκικών παρεμβάσεων στα εσωτερικά της Αιγύπτου και των θέσεων της Τουρκίας όσον αφορά την επανάσταση της 30ής Ιουνίου [2013].

Ο Πρέσβης Ezzat Saad, Διευθυντής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Egyptian Council for Foreign Affairs, ECFA, δήλωσε στην Al-Masry Al-Youm ότι εάν η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και επιδείξει σοβαρή δέσμευση για εξεύρεση λύσεων στα επίμαχα θέματα μεταξύ των δύο χωρών, τότε η Αίγυπτος θα δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταλήξει σε συνεννοήσεις ή συναινέσεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Αίγυπτος έχει υποχρεώσεις έναντι άλλων πλευρών. Για παράδειγμα, όταν γίνεται λόγος για τις τουρκικές θέσεις στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, θα διαπιστωθεί ότι αυτό το θέμα διέπεται από δεσμευτική συμφωνία, το ιδρυτικό έγγραφο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Μεσογείου, το οποίο επιβάλλει ορισμένες υποχρεώσεις στα [συνυπογράφοντα] μέρη, περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου.

Ο κ. Saad διευκρίνισε ότι η συμμετοχή στο Φόρουμ είναι ανοιχτή για οιαδήποτε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά σύμφωνα με το καταστατικό του και με τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν τα κράτη-μέλη.

Εκτίμησε δε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και η κατάσταση στη Λιβύη θα είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στις πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συζητηθεί και η απόρριψη της Αιγύπτου να παρέχεται εκ μέρους της Τουρκίας «ασφαλές καταφύγιο» για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης των Αδελφών [Μουσουλμάνων], σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταλάβει ότι το θέμα αυτό αποτελεί απειλή για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.

Ο Διευθυντής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επισήμανε ότι η Τουρκία έχει ορισμένες υποχρεώσεις, τις οποίες γνωρίζει καλά, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Αιγύπτου, να σέβεται τις επιλογές της άλλης πλευράς και να επιδεικνύει σοβαρότητα και καλή θέληση.

  • Συνάντηση του Προέδρου της Αιγύπτου με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής

Η ίδια εφημερίδα Al-Masry Al-Youm αναφέρεται πρωτοσέλιδα στη συνάντηση που είχε χθες ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής, Jeffrey Feltman, παρουσία του Αιγυπτίου Υπουργού Εξωτερικών Sameh Shoukry, του Υπουργού Υδατικών Πόρων και Άρδευσης, Δρα Mohamed Abdel Ati και του Πρέσβη των ΗΠΑ στο Κάιρο, Jonathan Cohen.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αιγυπτιακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος El-Sisi συνεχάρη τον Ειδικό Απεσταλμένο για τον διορισμό του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην αποστολή του, σε μια περίοδο κατά την οποία το Κέρας της Αφρικής αντιμετωπίζει πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις. Διαβεβαίωσε δε για το ενδιαφέρον της Αιγύπτου να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Feltman τόνισε την εκτίμηση που τρέφουν οι ΗΠΑ για τις στρατηγικές σχέσεις με την Αίγυπτο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων που αφορούν στο Κέρας της Αφρικής και κυρίως οι εξελίξεις στο ζήτημα του Αιθιοπικού φράγματος Renaissance. Ο κ. Feltman διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφέρεται σοβαρά για την επίλυση αυτού του ευαίσθητου ζητήματος.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος παρουσίασε τις εξελίξεις στο θέμα του φράγματος, τονίζοντας την ευέλικτη προσέγγιση της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος τα τελευταία χρόνια, η οποία βασίστηκε στην προσπάθεια επίτευξης δίκαιης, ισορροπημένης και δεσμευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, πρόσθεσε, όλες οι προσπάθειες που έγιναν κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν κατέληξαν στην επιθυμητή συμφωνία, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την άλλη πλευρά.

Ο πρόεδρος El-Sisi επισήμανε ότι η χώρα του εξακολουθεί να επιδιώκει μια δίκαιη και δεσμευτική συμφωνία για την πλήρωση και τη λειτουργία του φράγματος, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι ζήτημα ύπαρξης για την Αίγυπτο, η οποία δεν θα δεχτεί να επηρεασθούν τα συμφέροντά της στα ύδατα [του Νείλου] ούτε να τεθούν σε κίνδυνο οι πόροι του λαού της. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι είναι σημαντικό να αναλάβει η διεθνής κοινότητα τις ευθύνες της στην επίλυση αυτής της κρίσης.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Al-Masry Al-Youm

Προσπαθεί να κλείσει μέτωπα με τον αραβικό κόσμο ο Ταγίπ: Και προστρέχει στην «αγκαλιά» της Μέρκελ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: