Το διαρκές στοίχημα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του ΠΝ και ο δισεπίλυτος γρίφος των νέων φρεγατών

Βολή πυροβόλου από μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια της πρόσφατης 12ήμερης επιχειρησιακής εκπαίδευσης που έγινε σε όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την στιγμή που η λίστα με τη σειρά προτεραιότητας των πλοίων που προκρίνονται για το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία και παράλληλα στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του κλάδου αναμένουν την απαντητική επιστολή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τις Αμερικανικές προτάσεις για τις νέες φρεγάτες κι όλα τα υπόλοιπα που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό, η επιχειρησιακή εκπαίδευση των μονάδων του στόλου είναι το κύριο μέλημα του Επιτελείου.

Ενδιαφέρον θα έχει στην υπόθεση των νέων φρεγατών αν τελικά θα κατατεθεί η λίστα με όλες τις προσφορές και αξιολογήσεις που έχει κάνει η Διεύθυνση εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού ή αν οι Αμερικανοί αποστείλουν την προσφορά τους μετά τα τέλη του Μαΐου· κάτι που σημαίνει ότι και θα αξιολογηθεί εκ νέου από τον επιχειρησιακό φορέα η ολοκληρωμένη πρόταση και θα υπάρξει νέα αναφορά προς την κυβέρνηση για την Αμερικανική πρόταση από το Πολεμικό Ναυτικό.

  • Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις των «μνηστήρων» εκτός των επιχειρησιακών δεδομένων σ’ ότι αφορά τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που βοηθούν για την αναβάθμισή της. Βεβαίως υπάρχουν ανάμεσα στις προτάσεις οι μνηστήρες που επισημαίνουν στην Ελληνική πλευρά να τους υποδείξει το ναυπηγείο στο οποίο θα κατασκευαστούν οι φρεγάτες, υπάρχουν και άλλοι που επισημαίνουν πως θα βρουν μόνοι τους σε ποιο Ελληνικό ναυπηγείο θα δουλέψουν επ’ ωφελείας των νέων κύριων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού.

Έως στιγμής και παρά το γεγονός πως οδεύει προς την απόφαση η υπόθεση νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, παραμένει ένας ιδιαίτερα δύσκολος γρίφος που απασχολεί το Πολεμικό Ναυτικό, το Επιτελείο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα όμως απασχολεί και η επιχειρησιακή ετοιμότητα η οποία όπως επισημαίνουν Επιτελείς του ναυτικού πρέπει να παραμείνει σε υψηλά στάνταρ παρά το γεγονός πως αυτή την περίοδο οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ύφεση και δεν υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που επικράτησαν την περασμένη χρονιά.

Ασκήσεις με υψηλό συμβολισμό

Και μπορεί η Λαίλαπα και τ’ άλλα ναυτικά γυμνάσια να ταίριαξαν ημερολογιακά με τον αεροπορικό «Ηνίοχο», γεγονός που του έδωσε πολύ περισσότερα διακλαδικά στοιχεία, το Πολεμικό Ναυτικό όμως δεν σταματά να κάνει επίδειξη σημαίας και ισχύος τόσο στο Αιγαίο, όσο και τη Μεσόγειο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει μια «Καταιγίδα» επιχειρησιακής εκπαίδευσης και μάλιστα όπως έκανε και πέρσι, οι περιοχές επιλογής αλλά και η κορύφωση των ασκήσεων θα έχουν υψηλό συμβολισμό.

Εν συντομία να υπενθυμίσουμε ότι προς τα τέλη Μαΐου του 2020 η επιχειρησιακή εκπαίδευση στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη Ιουνίου με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό του παλιού πλοίου Έβρος στα νερά της Μεσογείου, από υποβρύχιο τύπου 214.

  • Φέτος η επιχειρησιακή εκπαίδευση θα περιέχει όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, κι άλλου είδους βολές με όπλα των κύριων μονάδων επιφανείας του ΠΝ ενώ θα υπάρξουν σχέδια στα οποία εμπλέκονται τόσο η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στοιχεία Ειδικών Επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή και η συμμετοχή του ναυτικού σε μόνιμες επιχειρήσεις της Συμμαχίας αλλά και της ΕΕ παραμένει σταθερή. Με αυτό τον τρόπο οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν επίδειξη σημαίας στη Μεσόγειο και ασκούνται ακόμη περισσότερο με σύμμαχες χώρες, κάτι που κάνουν και σε αεροπορικό επίπεδο όπου έχει σχηματιστεί ένα μοναδικό σερί ακατάπαυστης εκπαίδευσης η οποία είναι σαφές πως προσφέρει διεύρυνση των γνώσεων και των εμπειριών.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Ο υψηλότατος συμβολισμός της παρουσίας της ΠτΔ στο ακρωτήριο Νίκος Σιαλμάς στον Άη Στράτη και στα readiness της Λήμνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: