Το «αστέρι» της πρώτης δεκάδας των F-16 Block 52 plus και της 343 Μοίρας ήθελε τη σημερινή αεροπορική υπεροχή της Π.Α.

Ο αείμνηστος Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ HELLSJOURNAL 

«Θα είμαστε εδώ, πιστοί στις επάλξεις, για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό για το οποίο εκείνος αγωνίστηκε κι έδωσε τη ζωή του. Να διατηρήσουμε τη χώρα μας ασφαλή κι ευημερούσα για τις επόμενες γενεές».

Η αποστροφή αυτή, του πρώτου «γερακιού» της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη μιλώντας μπροστά από το μνημείο του «Αστεριού» της αεροπορίας, του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, εμπεριέχει πολλαπλά μηνύματα κι όχι μόνο αποτροπής και αποφασιστικότητας.

Η σημερινή κατάσταση στην Πολεμική Αεροπορία, η διεθνή της αναγνώριση από την αφρόκρεμα των Πολεμικών Αεροποριών στον κόσμο και η διάρκεια ψήφου εμπιστοσύνης στα «μπλε φτερά», είναι κάτι για το οποίο μόχθησε στην καριέρα του ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης.

Ήταν αυτός που άνηκε στην «ελίτ» των ιπταμένων που πρώτοι μετέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκπαιδευτεί, ιδιαίτερα σκληρά στον τότε νέο τύπο μαχητικού, το F-16 Block 52 Plus, με το οποίο έμελλε να πετάξει μια για πάντα, ψηλά στον ουρανό.

Στην σημερινή αεροπορική φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας η προσθήκη των Γαλλικών RAFALE, που από χθες το μεσημέρι κάνουν τον γύρο του διαδικτύου οι πρώτες εικόνες του βαμμένου σε Ελληνικά χρώματα αεροσκάφους 4,5 γενιάς, η αναβάθμιση της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου των F-16 στο επίπεδο VIPER- ανάμεσά τους κι αυτά των Κρητών της μοίρας του Σμηναγού, 343 και της 340- είναι βήματα αεροπορικής υπεροχής, για την οποία ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έκανε τα πάντα στην αεροπορική του ζωή.

Και φυσικά αυτά τρέχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως τώρα, την στιγμή που η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αυτή που ευθύνεται για τον χαμό ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων ιπταμένων, δείχνει όχι απλώς σημάδια κόπωσης αλλά κυρίως, αποσύνθεσης.

Αντιεπαγγελματική συμπεριφορά…

«Ακόμη και σε περιόδους ψευδεπίγραφης ειρήνης είχαμε νεκρούς υπερασπιστές της πατρίδας απέναντι στις επιδιώξεις και τα σχέδια της Τουρκίας», ανέφερε εμφατικά ο αδερφός του αδικοχαμένου Σμηναγού, Φίλιππος Ηλιάκης.

Άλλωστε μπορεί το πόρισμα να γράφει «ανθρώπινο λάθος» και «ατύχημα», όμως οι αεροπόροι που οι πάντες υποκλίνονται στον επαγγελματισμό τους, ξέρουν καλά ότι στην ουσία πρόκειται για μια δολοφονική ενέργεια.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, στην επιμνημόσυνη δέηση Αξιωματικοί είπαν ξεκάθαρα λόγια, όπως ο Αντιπτέραρχος Μπλιούμης που έκανε λόγο για «αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που παρέσυρε στον θάνατο»…

Παρόμοιες είναι οι συμπεριφορές και σήμερα όταν οι Τούρκοι αεροπόροι καταδιώκονται από Έλληνες ιπταμένους. Εκτοξεύουν θερμοβολίδες, βουτούν επικίνδυνα ώστε να παρασύρουν σε χαμηλό ύψος τον διώκτη τους, πετούν κάτω από το επίπεδο ασφαλείας των 1000 ποδών, κ.ο.κ.

Τα όνειρα του Σμηναγού Ηλιάκη, ήταν η πρόοδος και υπεροχή της Ελληνικής Αεροπορικής ιδέας στους Ελληνικούς ουρανούς, γι’ αυτό μόχθησε επισημαίνουν συνάδελφοί του που βρίσκονται κάθε χρόνο στην Κάρπαθο.

Ήταν 23 Μαΐου του 2006, όταν ο Σμηναγός Ηλιάκης, της 343 Μοίρας «Αστέρι», και ένας ακόμη αεροπόρος, απογειώθηκαν περίπου στις 12 το πρωί, με F-16 Block 52 plus, από την Σούδα, για μια ακόμα αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, ανάμεσα στην Κάρπαθο και την Κρήτη.

Αποστολή των Τούρκων πιλότων αλλά και εμμονή εκείνης της περιόδου, ήταν η καταγραφή κομβικών συστημάτων αεράμυνας που φιλοξενούνται στην Μεγαλόνησο.

Το τουρκικό φωτογραφικό RF4 Phantom συνόδευαν δύο οπλισμένα F- 16 που ενεπλάκησαν με τα ελληνικά αεροσκάφη.

Ακολούθησε ο εγκληματικός και ύπουλο ελιγμός και ο τούρκος χειριστής «καρφώθηκε» στην καλύπτρα του ελληνικού μαχητικού.

Ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης βρήκε ακαριαίο θάνατο.

Ο Τούρκος πιλότος εγκατέλειψε, έπεσε στο νερό και περισυνελλέγη από εμπορικό πλοίο.

Αρνήθηκε κάθε ελληνική βοήθεια, κρατούσε απειλητικά το πιστόλι του και στη συνέχεια παρελήφθη από τουρκικό ελικόπτερο, όταν στο διπλωματικό πεδίο τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά ώστε να αποσοβηθεί ένα ακόμη πιο θερμό επεισόδιο.

Η θυσία του Σμηναγού Ηλιάκη έδειξε στους Τούρκους ότι δεν θα πετύχαιναν εκείνο που είχαν ως αποστολή. Και στη συνέχεια οι απόπειρες αεροπορικής επίδειξης των Τούρκων περιορίστηκαν στις παραβιάσεις του FIR Αθηνών κοντά στα παράλια.

Ήξεραν ότι τα «γεράκια» ήταν εκεί, δίχως θυμό που θα τους βοηθούσε στη λανθασμένη οδό.

Είχαν λάβει την εντολή του δικού τους «αστεριού», να μην κάνουν ούτε εκατοστό πίσω. 

Για το «αστέρι» της 343 μοίρας, τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, που χάθηκε άδικα και δόλια στη σκληρή αερομαχία με τουρκικά F-16, υπερασπιζόμενος τον ουρανό του Αρχιπελάγους, τα μαχητικά- σαν αυτά που πετούσε- έστειλαν, πετώντας  πάνω από την Κάρπαθο ένα ηχηρό μήνυμα, που συμπυκνώνεται στη φράση: «Τιμή και Δόξα στους μαχητές του Αιγαίου»…Οι οποίοι δεν είναι λίγοι!!!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Μάχη για μία θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις από χιλιάδες νέους: Το bonus για τους ακρίτες, νέους ΕΠΟΠ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: